Plaattaart met prei, chorizo en geitenkaas

Herkenbaar fenomeen? Je komt thuis na een lange dag op werk of studie, en je hebt even geen idee wat je zou willen eten. Het liefst zou je iets (af)halen, maar je eet liever iets gezonders. De laatste tijd heb ik dit dus best vaak, en sinds dien ben ik fan van een plaattaart. Je kunt het beleggen met alles wat jij lekker vindt, maar het is ook de perfecte manier om restjes groenten, vlees, kaas en kruiden op te maken. Het is een super simpel recept, waardoor je snel iets lekkers op tafel kunt zetten. Het is redelijk gezond en je kunt er alle kanten mee op. Vandaag maak ik een super lekkere variant: een plaattaart met prei, chorizo en geitenkaas. Deze moet je proberen.

Normaal gesproken maak ik mijn deeg zelf, maar het maken van bladerdeeg best een klus. Leuk wanneer je een weekend vrij bent, maar na een drukke dag heb ik hier meestal geen puf meer voor en wil ik vooral gewoon lekker eten. Vooral als je licht, luchtig en lekker deeg wilt hebben, dan ben je even bezig. Sinds een paar jaar zit er een bakker om de hoek die zelf zijn bladerdeeg maakt en dus haal ik het de laatste tijd (ik durf het bijna niet te zeggen) gewoon ‘kant en klaar’. Al kun je bij de biowinkel ook vaak bladerdeeg vinden die naast bloem, boter en zout niet te veel ’troep’ bevat. Het resultaat is een easy diner voor een doordeweekse dag. Lekker met een simpele salade, of gewoon zo.

Ben je op zoek naar een vegetarische versie? Haal de chorizo weg voor een vegetarische versie en bestooi eventueel met wat pijnboompitjes voor je het de oven in schuift. En hier vind je een heel aantal andere plaattaart recepten. Nu eerst het recept voor deze plaattaart met prei, chorizo en geitenkaas.

Nodig (voor 4 personen):
Bereidingstijd: 30 minuten
1 rol bladerdeeg, van een goede bakker of bio
150 gram chorizo
2 stronken prei, in dikke ringen
paar salie blaadjes
100 gram geitenkaas
Olijfolie
Zout/peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat uit de oven, leg een vel bakpapier erop en rol de bladerdeeg erop uit. Vouw de randen een keer naar binnen en druk eventueel extra aan met een vork. Prik gaatjes in het midden en schuif in de oven voor 15 minuten, of tot goudbruin.

Snijd de chorizo ondertussen in dunne plakken en bak in een droge koekenpan voor 5 minuten. Snijd en was ondertussen de prei. Haal de chorizo uit de pan, veeg de pan schoon met een stuk keukenpapier zodat alle olie uit de pan is. Voeg de prei in de pan, met eventueel een eetlepel olijfolie, en bak voor ongeveer 5-7 minuten, voeg vervolgens de salie erbij en bak voor een paar minuten mee. Nu kun je de chorizo er weer bij doen. Breng eventueel extra op smaak.

Haal de bladerdeeg uit de oven en druk het midden naar beneden en verspreidt het prei-chorizo over de plaattaart. Houd de randen vrij! Verspreid de plakjes geitenkaas erover en bak voor nogmaals 10-15 minuten tot de randen goudbruin zijn, de geitenkaas gesmolten en de onderkant van de plaattaart gaar. Haal de plaattaart uit de oven, snijd deze in stukken en serveer gelijk.

5 reacties

  1. En alweer zo’n prachtige foto! Alles met geitenkaas is trouwens heerlijk! Ik ben niet zo gek op bladerdeeg, dus maak wel bijna altijd mijn eigen deeg. Wel een simple versie hoor, Bloem, gist en water. Uurtje reizen en klaar. Al is het dan wel meer een hele dunne pizzabodem. 🙂 Gisteren dit trouwens nog gedaan, voor een flammkuchen. Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *