Plaattaart met courgette, ricotta en verse munt

Elke keer wanneer ik aan een nieuwe uitdaging begin, sta ik weer versteld van hoeveel nieuwe dingen op mijn pad komen. De eerste week is altijd omschakelen, alles is nieuw en je bent eigenlijk constant bezig met de challenge. Na de eerste paar weken is het bijna een automatisme geworden en gaat de challenge me al een stuk gemakkelijker af. Ook op dat soort momenten probeer ik mezelf te pushen, nieuwe dingen te proberen en uit mijn comfort zone te treden, want juist buiten deze oude en vertrouwde comfort zone vind ik de leukste ontdekkingen.

Zo ging ik gisteren boksen bij de oud Europees Kampioene Marichelle de Jong in Rotterdam, heb ik mijn eerste plons in het zwembad genomen (sinds een hele hele hele lange tijd) om baantjes te zwemmen, ben ik verschillende eiwitshakes aan het uitproberen (wie had dat ooit gedacht!) en kijk ik daardoor ook anders naar producten in de winkel. Niet alleen is het gezond, maar ook: hoeveel eiwitten zitten erin? Zo vond ik laatst in de Marqt een doosje met geroosterde hele sojabonen, bomvol eiwitten (zo’n 36 gram eiwit, per 100 gram). Heerlijk door je zelfgemaakte notenmix, of door een salade voor een knapperige bite.

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik mijn eiwit inname alleen iets heb verhoogd na een intensieve sport-sessie, maar voor de rest geniet ik van een lekker en volledig ‘dieet’, waarbij ik niks schrap, maar wel gezond blijf eten. Zo maakte ik afgelopen week deze zomerse en lichte plaattaart met courgette, ricotta, citroen en verse munt. Na het succes van de andere plaattaart recepten, met bijvoorbeeld tomaat-mozzarella, chorizo, prei & geitenkaas, of venkel & gorgonzola, kon deze frisse en lekkere combinatie niet achterblijven. Hieronder vind je het recept, inclusief een nieuwe menusuggestie.

Nodig voor 2 personen, of ±4 met soep & salade erbij:
Bereidingstijd: 30 minuten
1 rol goede kwaliteit bladerdeeg
1 courgette, of twee kleine
50 gram ricotta
paar takjes verse munt
peper/zout
zeste van 1/4 citroen
1 el pijnboompitten (optioneel)
peper/zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat uit de oven, leg een vel bakpapier erop en rol het bladerdeeg uit. Vouw de randen een keer naar binnen en druk eventueel extra aan met een vork. Prik gaatjes in het midden en schuif in de oven voor 15 minuten, of tot het goudbruin is.

Snijd de courgette ondertussen in dunne plakken van ongeveer een ½ centimeter. Zet een grote koekenpan op het vuur, met daarin een scheutje olijfolie en bak de courgette voor een paar minuten, tot net bruin en bijna gaar. Schep de courgette uit de pan en leg ze in een kom met keukenpapier.

Haal het bladerdeeg uit de oven en druk het midden naar beneden, zodat deze mooi plat is. Verspreid de courgette over de plaattaart, leg hier en daar een ruime theelepel ricotta, bestrooi met de zeste van de citroen en breng verder op smaak met zout en peper. Het hoeft trouwens niet veel citroen te zijn, maar net om die frisse citrussmaak naar voren te brengen. Zet de plaattaart in de oven en bak af voor 10-15 minuten.

Mocht je pijnboompitten in huis hebben, rooster dan ongeveer 1 eetlepel in een droge pan tot deze lichtbruin zijn. Haal de plaattaart uit de oven, laat iets afkoelen, snijd deze in stukken, bestrooi met verse munt en gebakken pijnboompitten. Serveer gelijk.

Menusuggestie:
Plaattaart met courgette & ricotta + doperwten soep + grote groene salade met simpele dressing

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *