Je kunt het ondertussen misschien een kleine obsessie noemen, al die plaattaarten op beginspiration.nl. 😉 Het komt gewoon omdat een plaattaart zo simpel is om te maken, waardoor je met weinig inspiratie (en tijd) toch iets onwijs lekker op tafel zet. Je kunt er alle kanten mee op, denk aan: mozzarella en tomaat, maar ook prei, chorizo en geitenkaas of deze plaattaart met venkel en blauwe kaas.
Gelukkig voor mij, zijn jullie net zo enthousiast over plaattaarten als ik. Gisteren maakte ik er een kleine ‘wedstrijd’ van op Facebook, waarbij het toch even spannend met al jullie toffe reacties. Uiteindelijk kon er maar een de winnaar zijn, en dat werd deze heerlijke hartige plaattaart met artisjok, rode ui en de pittige taleggio. Een goede keuze, al zeg ik het zelf! Al is de runner-up een onwijs lekker en voedzaam ontbijt, dus die komt vast en zeker een andere keer online te staan. Voor nu houd ik jullie niet langer in spanning, en vind je hieronder het recept voor de populaire plaattaart. Laten jullie een fotootje achter op Facebook met jullie resultaten? Ik ben heel benieuwd!
Nodig (voor 4 personen als lunch, of 2 als diner):
Bereidingstijd: 25 minuten
1 rol bladerdeeg
2 rode uien
1 el balsamico azijn
200 gram artisjokharten
150 gram taleggio
1 tl gedroogde oregano
zout/peper
olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal een bakplaat uit de oven, leg een vel bakpapier erop en rol de bladerdeeg erop uit. Vouw de randen een keer naar binnen en druk eventueel extra aan met een vork. Prik gaatjes in het midden en schuif in de oven voor 15 minuten, of tot goudbruin.
Snijd ondertussen de rode ui in dunne, halve ringen. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan, bak daarin de uien tot ze glazig zijn en zacht. Blus af met 1 el balsamico, roer door en zet van het vuur. Snijd de artisjokharten in plakken of in vieren. Snijd ook de taleggio in plakken.
Haal de bladerdeeg uit de oven en druk het midden naar beneden en verspreidt de rode ui, artisjok en kaas over de plaattaart. Houd de randen vrij! Bak de plaattaart voor nogmaals 10 minuten tot de randen goudbruin zijn en de taleggio gesmolten. Haal de plaattaart uit de oven, snijd deze in stukken en serveer gelijk.
Menusuggestie: plaattaart met artisjok & tallegio + simpele en frisse groene salade
Dol op plattaart, dus laat die receptjes maar blijven komen 😉
Deze plaattaart lijkt mij heerlijk! Ik ga hem zeker eens proberen!
Lijkt me een heerlijke combinatie! Ga dit snel een keer maken!
Dat ziet er lekker uit! Ik heb nog aardig wat bladerdeeg in m’n vriezer liggen wat ik graag weg wil hebben, omdat ik m’n vriezer wil ontdooien. Goed idee om daar een plaattaart van te maken!
Ik doe altijd eerst een dun laagje creme fraiche op het bladerdeeg voor de vulling erop gaat
Dat klinkt lekker! Ga ik de volgende keer eens uitproberen. Dank voor de tip!