Pizza met aardappel en rozemarijn (pizza con patate)

pizza met aardappel

Hoogtijd voor deel twee van het pizza project. Vandaag een pizza met aardappel en rozemarijn, oftewel Pizza con Patate. Mocht je niet zo van witte koolhydraten houden, dan zou ik dit recept maken en vooral niet verder lezen.

Ik houd wel van een gekke topping, maar een pizza met aardappel, dat maakte mij niet gelijk enthousiast… of toch wel? In eerste instantie leek mij deze combi maar saai; een pizza zonder tomatensaus en kaas. Aan de andere kant, het is een klassiek Italiaans recept en die mensen daar weten echt wel waar ze het over hebben. Er zat maar een ding op, de pizza in kwestie zelf proeven.

De eerste pizza mislukte faliekant. Ik liet het te lang in de oven staan, waardoor de randen te knapperig (lees: hard) waren geworden. De tweede keer ging al iets beter en de derde keer gebruikte ik gewoon (shok) kant en klaar pizzadeeg vanwege tijdnood. Ik was verrast hoe goed de combinatie van aardappel, deeg en kruiden smaakte. Hoogtijd om het recept met jullie te delen.

Laat ik duidelijk zijn over een ding, dit recept heb ik natuurlijk niet verzonnen. Het is een klassiek recept, waarvan er al een hele boel op het internet te vinden zijn. Het belangrijkste is vooral om goede ingredienten in huis te halen, aangezien je maar zo weinig op deze pizza stopt. Goed deeg (bloem), de beste aardappels en je favoriete olijfolie, dat maakt deze pizza perfect. Eetsmakelijk!

Nodig

1 pizzabodem, zelf gemaakt of kant en klaar (Ohhhhh!).
3 medium aardappels
half bolletje buffelmozzarella
een takje rozemarijn
goede kwaliteit olijfolie
peper en zout

Verwarm de oven voor op de hoogte stand (270 graden bij mij).

Maak het deeg op en leg het daarna in de warme oven op een bakplaat (of nog beter straks in de oven op een pizzasteen). Giet olie over de bodem en verdeel goed, prik een paar gaatjes in het deeg (tegen het rijzen).

Snijd de aardappels in hele dunne plakjes eventueel met de hulp van een mandoline of keukenmachine. Doe de aardappelschijfjes in een kom met een scheut olijfolie en een goede snuf zout. Meng goed zodat elk plakje aardappel onder de olijfolie zit. Leg de aardappels op de pizzabodem. Scheur de mozzarella in stukjes en zorg ervoor dat al het water eruit is. Scheur de takjes rozemarijn over de pizza. Breng op smaak met zout en peper.

Schuif de pizza met aardappel in de oven. Zet de oven terug op 200 graden en bak voor ongeveer 10-12 minuten. Laat iets afkoelen en eet smakelijk.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Hoofd

2 reacties

  1. Erg lekkere pizza! Wij maken deze nu geregeld bij horecatraders en het blijft een echt aanrader. Bedankt voor het recept ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *