Pittige zoete aardappel soep met koriander

Ondertussen zit ik op dag vijf van de detox. Deze eerste dagen van de detox vind ik altijd erg lastig. Ik heb constant trek in de dingen die ik nu niet mag eten. Wat die cravings precies zijn, dat is bij mij bij elke detox anders. Nu is het vooral Tony’s karamel-zeezout repen, drop en frietjes met mayonaise. Erg lastig om niet van te snoepen, zoals je begrijpt. Gisteren liep ik langs een restaurant en de geur van zelf gebakken patat rook ik gelijk. Zoo lekker en even ging er door mijn hoofd: zal ik stiekem een frietje eten, ik heb er zoooveeeel zin in. Gelukkig ‘corrigeerde’ ik mezelf gauw en draaide de detox knop weer om. Over een kleine drie weken weer. Tijd om aan de slag te gaan met een detox variant van mijn zoete aardappel soep.

Gelukkig heb ik deze keer ook een ‘detox buddy’ die me op het goede pad houd. In december hadden Maura en ik erover om te gaan detoxen. En samen leek ons onwijs gezellig. Naast het feit dat het erg gezellig is, is dat stiekem ook heel fijn. Zo kunnen we elkaar mentaal steunen, wanneer we het te zwaar krijgen met onze cravings. Verder delen we recepten, inspiratie, of gewoon een foto van wat we hebben gegeten via de app. Nieuwe inspiratie en tips kan ook ik altijd goed gebruiken, vooral deze maand.

Er is immers een heel lijstje wat je tijdens de detox niet kan eten. Je eet immers geen suiker, geen vlees, geen gluten, geen koemelk, geen alcohol, geen cafeïne, geen e-nummers en vooral geen gefabriceerd voedsel. Het lijkt misschien een stevige uitdaging als je alles zo achter elkaar ziet, maar uiteindelijk valt het best mee en elke keer verbaas ik mij erover hoeveel dingen ik nog wel kan eten. Nieuwsgierig naar de detox die ik nu doe? In een van mijn eerdere blogs vind je informatie over de detox.

Nu de eerste helse dagen voorbij zijn, ga ik vol goede moed de eerste week afronden. Daarna wordt het, als het goed is, een stuk makkelijker om vol te houden. Eind deze week komt er overigens een overzicht met met een weekmenu, welke detox verschijnselen er de kop op steken en een aantal tips om die lastige eerste week goed door te komen. Echter, omdat zondag nog best ver weg is, wilde ik graag nog een recept met jullie delen.

Zoals jullie ook in mijn Food bucket list kunnen lezen, staat er ook een kopje soep bij (ha, dit kunt je op twee manieren lezen). Vooral nu het zou koud is buiten, kan ik echt blij worden van een verwarmende soep vol groenten. Deze zoete aardappel soep is heerlijk pittig door de chilipeper en het heeft een lichte rooksmaak door de gerookte paprikapoeder. Mocht je gerookte paprikapoeder niet in huis hebben, dan kan ik het zeker aanraden. Het geeft zoveel diepte aan veel gerechten, niet alleen in deze soep maar ook bijvoorbeeld in een (vegetarische) chili. De verse koriander en limoensap maakt het helemaal af.

IMG_0592

Nodig voor 4 porties:
Bereidingstijd: 25-30 minuten
1 el olijfolie
1 rode ui
2 teentjes knoflook
½ tl komijnpoeder
1/3 tl gerookte paprikapoeder
snuf gedroogde oregano
snuf chilivlokken (naar smaak)
snuf zeezout
1 el verse koriander + extra voor later
2-3 zoete aardappels (ongeveer 600-700 gram, voordat je ze schilt)
750 ml groentebouillon
limoen, naar smaak.

Verhit een eetlepel olijfolie in een ruime soep pan. Doe hierin de fijngesneden ui, knoflook, een snuf zout en alle smaakmakers (behalve de verse koriander). Bak voor ongeveer 5 minuten, of tot de ui glazig is en blijf het ui mengsel regelmatig roeren. Voeg nu de verse koriander toe, bak voor 1 minuut mee en doe vervolgens de schoongemaakte blokjes zoete aardappel erbij. Roer door, zodat de aardappels goed gemengd zijn met de smaakmakers en blus af met ongeveer 750 ml groentebouillon, zodat de zoete aardappels net onder water staan.

Laat de soep voor 20 minuten pruttelen, of tot de zoete aardappels zacht zijn geworden. Pureer de zoete aardappel soep in een blender of met de staafmixer tot glad en romig. Serveer de zoete aardappel soep gelijk, met extra koriander en limoensap.

3 reacties

    1. Dankjewel. Heb je de soep al gemaakt? Het is zo simpel en lekker. Ik ga zo denk ik weer aan de slag met een portie voor komende week. 😀 fijne dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *