Pindakaas koekjes


Soms heb je van die momenten, dat je alle voorraden die je in huis hebt aangelegd (van vriezer tot voorraadkast) leeg wilt hebben. Je hebt zoveel eten in huis dat je er een maand lang een gezin van 8 mee kunt voeden en dat terwijl je maar met z’n tweetjes bent.  Ja, ik houd van voorraadjes aanleggen.. Maar soms, zoals deze week begon het weer te kriebelen en ik wist: de restjes die moeten op en de vriezer op zijn minst leeg!

Ik begon met de halve pot pindakaas, die ene dadel en een halve rauwe chocoladereep. Al had ik die ook gewoon zo kunnen opeten, bedacht ik mij later. Samen resulteerde ze in fijne (en gezonde) koekjes! De eerste batch was een tikkeltje mislukt, dat moet ik eerlijk toegeven, want ik was ze vergeten uit de oven te halen. Eh ja, dat gebeurt mij ook wel eens.. Toch smaakten ze best prima en ik besloot, met wat kleine aanpassingen, het recept vandaag opnieuw te maken. Of beter gezegd gisteren, want ik post dit natuurlijk pas morgen. Snappen jullie het nog? Lastig dat bloggen.. Hoe dan ook, het resultaat mocht er wezen. Lekkere smeuïge koekjes, met chocolade en kokossmaak. En nog gluten-, suiker- en lactosevrij ook! Wat wil je nog meer? Het recept natuurlijk… 😉

Suikervrije havermout koekjesNodig (voor 8-10 stuks):
Bereidingstijd: 20 min (incl baktijd)
125 gram pindakaas (of anders notenboter)
1 (klein) ei
± 2 eetlepels kokosrasp of 25 gram havermout (glutenvrij, wanneer mogelijk)
25 gram (rauwe) chocolade (buttons, nibs of gewoon grof gesneden stukken)
½ tl bakpoeder
kleine snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Mix de pindakaas en het ei tot het een glad mengsel wordt. Roer hierdoor de chocolade, de kokos (of havermout), bakpoeder en een kleine snuf zout. Het deeg is is een beetje plakkerig door de olie uit de pindakaas maar dat is niet erg. Rol er balletjes van ter grootte van een pingpongbal en leg deze op de bakplaat. Druk iets aan, zodat ze ongeveer 1 cm dik zijn. Let op: houd voldoende ruimte tussen de balletjes, zodat ze tijdens het bakken niet tegen elkaar gaan plakken.

Bak voor ongeveer 10-12 minuten, of tot ze lichtbruin zijn aan de rand. Haal uit de oven en laat ze voor een paar minuten afkoelen op de warme bakplaat. Leg vervolgens op een rekje, zodat ook de onderkant goed afkoelt en eventuele vocht kan verdampen.

Eet gelijk! (Of bewaar ze in een luchtdicht bakje)

30 reacties

    1. Zelf ook totaal GEEN fan van pindakaas op brood. Op een rijstwafel of inderdaad in baksels is het echter een ander verhaal.. 🙂

  1. Ianna, ik heb je koekjes net gemaakt en ze zijn heerlijk geworden! Precies op het moment dat ik heel het -piep- glutenvrije dieet niet meer zie zitten en bedenk dat ik de buikpijn maar moet gaan verkiezen boven het gemis van al het lekkers… Dus dank dank dank!

  2. Hee! Lekker receptje toch.. Heb momenteel ook zo’n restjesfase; we stappelen van alles op in ons studentenhuis, met name omdat ik voedsel weggooien zo zonde vind!
    Duss, jou receptje komt goed uit, want heb alles hier eigenlijk wel liggen. Alleeeeen, ik kan zo niet wennen aan de smaak van rauwe cacao. Geprobeerd door de overnight oats, en havermout, maar vind het gewoon .. tja.. vies..
    Misschien dat het door dit receptje wat ‘zachter’ wordt en niet zo bitter smaakt?
    Heb je verder nog tips waar ik het doorheen kan gebruiken? heb een heel zakje liggen namelijk en je raad het al.. wil niks weggooien;)

    1. Bedoel je rauwe cacao nibs of poeder? Ik heb in dit recept namelijk een reepje gebruikt, dat smaakt wel iets anders. Minder bitter! De nibs/poeder kun je goed in een smoothie verweken met banaan en vanille. Evt lepeltje honing erbij en dan is de bitterheid bijna weg. 🙂 goodluck!

      1. Ik heb inderdaad raw cacao nibs!
        Bedankt voor je tips, ga ik ook eens proberen in een smoothie.. Heb ze van het weekend gemaakt in muffins (zie mijn blog) en dat was ook erg lekker (en vegan, dus ook nog eens gezond voor deze student;))

    1. Ohnee, wat is er fout gegaan? Ik heb het recept zelf al een paar keer gemaakt, en het gaat prima. Stuur me anders even een berichtje via info(at)beginspiration.nl, dan kan ik wat uitgebreider reageren.

  3. Ben benieuwd zijn nu aan het afkoelen heb ze met rauwe cacao nibs gemaakt en dat vind ik echt heel vies.. Eerste keer dat ik ze ergens in gebruik. Zou laten weten wat ik ervan vondt.

    1. Hi Lilian, ik weet niet of het verstandig om cacao nibs te gebruiken als je deze niet lekker vindt. 😉 Misschien kunnen ze beter voor een reepje chocolade kiezen, dat vind ik persoonlijk ook erg lekker omdat deze chocolade dan een beetje smelt. Succces!

  4. Die 175 graden in de oven, is dat een heteluchtoven of een elektrische? Een maand of drie geleden ben ik verhuisd en mijn nieuwe oven en ik zijn nog niet de beste maatjes…!

  5. heel vies koekje
    was niet geslaagd
    droog
    geprobeerd met boter en honing het lekker te maken.
    ook niet gelukt

  6. Nou ze staan nu in de oven , ben benieuwd! ? Heb er nog wat zelfgemaakte dadelstroop aan toegevoegd , het leek me anders zo bitter. To be continued…

    1. Ze zijn heerlijk, dit recept houden we er in! Had wel wat meer dadelstroop kunnen toevoegen maar dat is voor de volgende partij ?

  7. Eerste keer dat ik je website bezoek.
    Koekjes zijn volgens mij gelukt, ben geen liefhebber van Pindakaas maar mijn partner wel dus ik hoop haar er mee te verrassen.
    Overigens zijn ze ietswat droog? Heb ik dan te lang ze in de oven laten staan of horen ze wat droog te zijn.

    Leuke blog trouwens die ik graag bij mijn favorieten laat staan 🙂

    1. Hi Bart, Bedankt voor je berichtje. Misschien iets te lang in de oven laten staan, of het kan aan de soort pindakaas liggen? Ik maak mijn pindakaas graag zelf, en die is wat vloeibaarder dan de winkel variant. Benieuwd wat jouw favoriete recept is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *