Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Pesticiden en bestrijdingsmiddelen

Het is jammer, maar in Nederland worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dan vraag ik mij gelijk af: wat is veel? Er zijn dus maar weinig groenten en fruitsoorten die niet worden bespoten. Om het nog een tikkeltje erger te maken: veel van deze middelen zijn niet oplosbaar in water! Als je ze wast en onder de kraan afspoelt dan gaat het er niet af. Niet echt een fijn idee, vond ik zelf. Tijd om wat meer onderzoek te doen..

Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk gekke stoffen binnenkrijgt? Dat kan bijvoorbeeld door biologische groenten en fruit te kopen. Die zijn helemaal clean en zo krijg je alle voedingswaarden binnen, maar geen pesticiden of andere bestrijdingsmiddelen. Echter snap ik het goed dat mensen niet alles bij de biologische winkel willen/kunnen kopen. Het is namelijk vaak duurder dan bij de reguliere supermarkt. Koop je niet biologisch? Kies dan vooral producten uit Nederland, die vallen vaak binnen de toegestane norm. De zuidelijke landen in Europa scoren slecht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland en de Dominicaanse Republiek. Al zit je daar met een ander nadeel: je fruit/groenten wordt van een stuk verder ingevlogen, wat natuurlijk niet heel milieubewust is.

Verder is het ook eens handig om je supermarkt onder de loep te nemen. Veel mensen ontwijken de Lidl en Aldi, maar die hanteren wel strengere normen dan wettelijk is voorgeschreven. Daarbij is de prijs vaak een stuk lager dan bij bijvoorbeeld de Albert Heijn!

Zelf probeer ik zoveel mogelijk biologisch te kopen. Ik merk steeds vaker dat groenten en fruit uit het seizoen helemaal niet zoveel duurder is (en in sommige gevallen zelfs goedkoper!) dan bij de reguliere supermarkten. Je hoeft echter niet perse alles bij de biologische winkel te halen. Door slim inkopen te doen, kun je andere boodschappen bij de reguliere supermarkten halen. Vandaar dit onderstaande lijstje. Na wat onderzoek ben ik tot dit lijstje gekomen:

Kopen in de bio winkel (deze groenten/fruit bevatten in verhouding veel pesticiden in reguliere supermarkten):

 • Alle fruitsoorten met een dunne schil! Denk aan: Nectarines, perziken, appels, citroen, aardbeien, frambozen, bessen, druiven, etc
 • Voor groenten geldt: salades en bladgroenten (vooral kropsla en spinazie), aardappels, bleekselderij, paprika’s etc.
 • Alles uit China!

Kopen bij de super om de hoek (In vergelijking tot andere groenten/fruit bevatten deze weinig pesticiden):

 • Banaan, mango, ananas, kiwi, vaak ook fruit als grapefruit en sinaasappel.
 • Aubergine, asperges, zoete aardappel, avocado, broccoli, bloemkool en uien.

Ik ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan en wat jullie ervaringen zijn. Heb je nog tips? Denk je dat het helemaal niet uitmaakt of je groenten en fruit met bestrijdingsmiddelen eet? Of aanvullingen aan het lijstje? Laat hieronder een berichtje achter, of stuur een berichtje via Twitter en Facebook!

9 Discussions on
“Pesticiden en bestrijdingsmiddelen”
 • Hoi Ianna,
  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Mar wat bedoel je met alles uit China? Gebruiken ze daar geen pesticiden?
  Ik zie het met bestrijdingsmiddelen als volgt: de norm wordt goed in de gaten gehouden en ligt zo hoog dat als het gehalte pesticiden zou overstijgen er nog niet veel aan de hand is. Ook zijn alleen pesticiden die zich ophopen in je lichaam verboden en als je pesticiden binnenkrijgt plas je ze altijd weer uit. Dus schadelijk voor je lichaam is het niet, maar het doet ook niets goeds, dus ik ben het met je eens beter geen pesticiden dan een beetje. Toevallig heeft een collega van mij daar laatst een stukje over geschreven. http://www.top-bv.nl/blog/blog/2013/10/29/fruit-en-groente-gezondheidswinst-of-risico/
  Ik vind het milieuaspect misschien nog wel zorgelijker want het heeft direct effect op water en bodemvervuiling en het wordt ook gelinkt aan de bijensterfte.

  • Ik heb ergens gelezen dat ze in China meer pesticiden etc gebruiken dan in NL, dus dat je deze sowieso moet vermijden denk ik dan. Bedankt voor de link!

  • Ik vraag me af of de norm wel goed in de gaten wordt gehouden, want vaak wordt de wet nog steeds overtreden, zie ook http://www.weetwatjeeet.nl. Het argument dat het zich niet in je lichaam ophoopt vind ik een beetje apart, want dat wil volgens mij niet zeggen dat het niks met je doet. Het is namelijk wel bewezen dat het ademhalingsproblemen, kanker en Parkinson kan veroorzaken. Ik wil het gewoon niet in mijn lichaam en het is inderdaad ook nog eens slecht voor het milieu.

 • Wat een leuk artikel Ianna. Ik had niet verwacht dat de Lidl en Aldi strengere normen hanteren. Zelf ben ik de laatste tijd wel bewuster aan het kopen, maar ik kom (te) weinig bij de biologische supermarkt. Komt ook doordat dit niet in het dorp zit waar ik woon.
  Wel ga ik steeds vaker naar de groenteboer, al koop ik ook bij de Lidl.

 • Je schrijft dat biologische groenten vrij zijn van pesticiden. Dat is niet waar. Die worden in de meeste gevallen ook bespoten, alleen met biologische bestrijdingsmiddelen. En ja, die zullen ongetwijfeld minder slecht zijn. En vast in de meeste gevallen ook wel afwasbaar als ze nog aan de buitenkant zitten.

 • De Lidl en Aldi verkopen ook veel biologisch. Ik las echter laatst ook dat biologische spullen pesticiden kunnen bevatten, die dan geoorloofd zijn. Biologisch schijnt niet altijd zonder te zijn. Maar ja ik weet daar niet het waarheidsgehalte van. Ik denk bio is altijd nog beter dan van ver weg. En altijd in het seizoen kopen, en de moestuin, is ook wat waard, kan zelfs al op 1 m3.

 • De meest korte weg van ‘grond tot mond’ is als je je groente/fruit koopt bij de (kleine) boeren zelf. De kleine teler die zijn overschot vaak voor een habbekrats verkoopt. Daar waar bordjes staan met ‘appels te koop’, ‘aardappels te koop’ etc.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.