Perfecte paddenstoelen soep

Deze perfecte paddenstoelen soep is een recept waar ik graag op terugval, vooral wanneer er mensen komen eten en/of ik weinig tijd heb om uitgebreid te koken. Dat maakt deze soep zo perfect is als voorgerecht, als lunch of easy diner. Sommige recepten kunnen simpel zijn en ondertussen zo verrukkelijk smaken (niet geheel onbelangrijk!). En zo ook deze! Mensen vragen mij altijd hoe ik het maak (tijd om het op mijn blog te zetten!), en hoe lang ik ervoor heb moeten zwoegen in de keuken. Mijn antwoord luidt dan: ongeveer 15 minuten! Tja, daarna moet de soep nog even pruttelen, maar daar hoef ik niet per se bij te staan.

Daarbij: hoe langer je de soep na die tijd laat trekken, gewoon van het vuur met een deksel erop, hoe beter de smaak! Door de paddenstoelen eerst te bakken, komen alle smaken goed los en trekken deze in de bouillon. Zooo lekker! Dat maakt deze paddenstoelen soep denk ik zo perfect. Voor de rest zijn de smaken vrij basic en gebruik ik veel ingrediënten uit de voorraadkast.

Ik had nog een restje peterseliepesto over, ongeveer naar dit recept, wat ik op het laatst heb toegevoegd aan de soep. Het was echter niet zo’n grove versie maar fijngemalen in de vijzel, en met pijnboompitten in plaats van walnoten. Heel lekker, al is het optioneel natuurlijk. De basissoep, zoals beneden beschreven, is eigenlijk al een topper!

Nodig voor 3-4 porties soep:
Bereidingstijd: ±30 minuten.
Ghee, kokosolie, boter of olijfolie om in te bakken
250 gram gemengde paddenstoelen, gesneden
1 sjalot, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl gedroogde tijm
1 liter bouillon (eventueel in de vorm van water en bouillonblokjes)

Breng in een soeppan de bouillon aan de kook. Er moet nog voldoende ruimte over zijn om straks de champignons toe te voegen.

Verwarm ondertussen een koekenpan met daarin een scheutje olie, een eetlepel ghee, of andere vetstof. Doe hier de gesneden paddenstoelen in en bak op middel-hoog vuur. Wanneer ze bijna gaar zijn, voeg je de sjalot, tijm en fijngesneden knoflook aan toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Let op: niet te veel zout, want dit zit ook in de bouillon en kijk uit dat de knoflook en ui niet verbrand. Bak tot de paddenstoelen gaar zijn.

Blus de paddenstoelen af met een soeplepel bouillon. Laat het kort inkoken en voeg vervolgens de paddenstoelen met het restje vocht bij de rest van de bouillon. Laat de soep voor ongeveer 10-15 min rustig pruttelen en daarna is het klaar om opgeschept te worden. Genieten!

Tip: restjes soep kun je goed bewaren, of van te voren maken. Bij het opnieuw opwarmen van de soep, wordt deze zelfs nog lekkerder.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *