De pepernoten liggen al sinds juli in de schappen, maar afgelopen week was het zover: ik at de eerste kruidnoten van het jaar. Stiekem noemt iedereen deze knapperige koekjes pepernoten, maar eigenlijk zijn het kruidnoten (zoals jullie vast al weten). Maar ik dwaal af. Misschien ligt het aan de korter wordende dagen, of het feit dat de Sint toch bijna in het land arriveert, maar kom maar op met die kruidnoten… Ik kocht de eerste trouwens gewoon in de winkel. De bakkerswinkel heeft namelijk hele goede, maar daarna had ik de smaak te pakken en afgelopen week maakte ik dit recept al een aantal keer. Geheel lactose vrij en geschikt voor vegans, maar voeg gerust normale boter en melk toe als je daar niet op let. 🙂
Mocht je ze glutenvrij willen maken, kies dan voor een glutenvrije bakmeel en voeg wat amandelmeel eraan toe. Dat maakt ze extra lekker. Het is belangrijk, voor zowel de normale als glutenvrije variant, dat je de pepernoten niet te groot maakt. Door het zelfrijzende bakmeel en de warmte in de oven zullen ze immers in formaat verdubbelen. Het klusje is binnen 5 min geklaard met als resultaat een perfecte pepernoot, die ZOVEEL lekkerder is dan de winkelvariant.
Mocht je geen speculaaskruiden vinden of is het overal uitverkocht? Maak dan gemakkelijk je eigen versie met kaneel, een snufje nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en eventueel de rasp van een (bloed)sinaasappel.
Nodig voor 1 portie (1 bakplaat) pepernoten
Bereidingstijd: 5 minuten + 20 minuten in de oven
120 gram zelfrijzend bakmeel (evt glutenvrij)
40 gram kokosbloesemsuiker
2 tl speculaaskruiden
40 gram kokosolie
2-3 el (plantaardige) melk
Snuf zout
Verwarm de oven voor op 170 graden en zet een bakplaat klaar met daarop bakpapier.
Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, kruiden en zout door elkaar. Doe hetzelfde met de gesmolten kokosolie en (plantaardige) melk. Roer de vloeibare ingrediënten door de droge ingrediënten met een lepel tot je een samenhangend deeg hebt. Het deeg is als het goed is wat plakkerig/vettig.
Kneed nog even goed door en maak er vervolgens kleine balletjes van, kleiner dan de normale pepernoot. Druk te balletjes enigszins plat en leg op een bakplaat met bakpapier, ongeveer 2 cm van elkaar af. Bak de pepernoten in ongeveer 18-20 minuten gaar en mooi bruin. Laat ze afkoelen (zodat ze fijn krokant worden) en smullen maar!
Ziet er lekker uit. Ook mooie foto’s!
Ik heb je genomineerd voor een Liebster Award: http://ninadinners.nl/2013/11/liebster-award/
Bedankt!
Dank voor dit recept. Wat leuk om zelf pepernoten te kunnen maken, want die verkopen ze hier (in Canada) natuurlijk niet!
Zeker doen. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! 😀
Ja dat niet te groot maken, daar kwam ik ook achter toen ik reuze pepernoten uit de oven haalde vorige keer. Hahahaha… Wel lekker, maar wat bovenmaats. Jouw gezondere variant spreekt me ook wel aan!
Oeh wat speciaal, lactosevrij. Lijkt me lekker met die kokossuiker 🙂
Dankje! Kokossuiker heeft al iets kruidigs van zichzelf, dus past goed, vooral lekker in combi met kaneel/speculaaskruiden!
Klinkt goed! Waar kan je kokosbloesemsuiker kopen? Of misschien kan het ook wel met honing?
Kokosbloesem suiker kun je bij de meeste biologische en natuur winkels kopen. Het heeft een lagere GI, waardoor het beter voor je bloedsuikerspiegel is dan bijvoorbeeld honing. (Je kunt er hier meer over lezen: http://www.beginspiration.nl/kokosbloesem-suiker/) De pepernoten kun je overigens ook gewoon met honing (of gewone suiker) maken, mocht je de kokosbloesem suiker niet kunnen vinden.
Succes! Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Klinkt goed, wat adviseer je als alternatief voor meel? Ik heb spelt en amandelmeel, welke hoeveelheden zijn dan nodig?
Ik heb het zelf nog niet met speltmeel geprobeerd, maar ik zou zelf een combi van 70% spelt en 30% amandelmeel proberen. Vergeet niet om ook bakpoeder/bakingsoda toe te voegen. Let goed op hoeveel je daarvan moet toevoegen wanneer je 120 gram meel gebruikt. Succes!
Trek in pepernoten, nog een postje kokosbloemsuiker in de kast: ik ga jouw recept maken!
Leuk! Ik ben benieuwd naar het resultaat… Toevallig een foto op facebook/twitter? 🙂
Nee, maar over een uur wel op mijn blog :-))
Ik krijg heel goede reacties op je kruidnoten. 🙂
Wat leuk om te horen!! 😀
Hai Ianna, Bedankt voor je lekkere recept! Ik heb het gemaakt van 100 gr glutenvrij zelfrijzend bakmeel en heb daar 30 gr amandelmeel toegevoegd. Helaas had ik geen kokosbloesemsuiker meer maar wel palmsuiker (maar kb suiker is nog lekkerder). Ze waren heerlijk! Ik heb, ipv ze met de hand te maken, mijn maatschepje van 1 tl gebruikt. Even aandrukken en daarna met een klein theelepeltje er uit wippen. Werkte perfect! Ik had er een paar grotere gemaakt (maatschepje van 1 el gebruikt 😉 ) en die in de gesmolten chocolade gedoopt en daarna weer ‘versierd’ met een klein pepernootje. Even af laten koelen en smullen maar! Ze waren erg snel op (dus helaas ook geen foto’s kunnen maken) en de volgende lading is al besteld door mijn kinderen, haha. Groetjes!
Wat leuk om te horen! Ik moet er ook gauw weer mee aan de slag! Zelf gebakken pepernoten zijn zoo verslavend lekker; maargoed daar weet jij nu ook alles van 😉 slim om een maatschepje te gebruiken, niet aan gedacht!