Simpel recept voor peer-dadel muffins

Een paar weken geleden had ik mij voorgenomen om dit weekend helemaal niks te doen. Een weekend zonder verplichtingen en alleen doen waar je op dat moment zin in hebt. Geen zin om op te staan? Lekker nog even blijven liggen. Iets bakken? Leuk! Alleen maar zin om buiten de deur te eten? Doen! Het lijkt zo simpel. Echter, hoe dichter bij het vrije weekend kwam, hoe meer dingen er toch even afgemaakt moesten worden.. Tja, ik moet nog twee recepten maken voor een externe klus, en natuurlijk wat recepten testen voor op mijn blog. Er zijn een aantal dingen die ik moet voorbereiden voor werk, daarbij nog gauw afspreken voor de toffe Food & Sports workshop die eraan komt, daar de laatste dingen voor regelen, eigenlijk nog een aantal e-mails versturen, en niet te vergeten de lijstjes, op papier en in mijn hoofd, met klusjes en to-do’s afwerken… Dag rustig weekend. Echter, de keuken lonkte en ik ging aan de slag met deze peer dadel muffins.

Herkenbaar fenomeen? Wat ik mij al gauw realiseerde was dat ik overal het woord ‘moet’ voor gebruikte. Het is misschien iets kleins, een klein woordje maakt in dit geval misschien al veel verschil. Want; ‘moet’ het echt? En, wat gebeurt er als ik niet doe? Uiteindelijk realiseerde ik mij: niet zoveel! Het wordt een dag verschoven, of ik doe het gewoon niet deze keer. Het is misschien een blogje minder, of iemand die een dag langer moet wachten… Vooral met bloggen en studeren, waarbij ‘het weekend’ eigenlijk niet echt bestaat, is het zo makkelijk om maar door te blijven gaan. Soms is dat onwijs leuk, want je krijgt nieuwe energie van nieuwe dingen, maar soms is het goed om even afstand te nemen van al die ‘moet-jes’ en gewoon de dingen te doen waar jij op dat moment zin in hebt. Muffins bakken, zoals deze hele lekkere met peer en dadels, boeken lezen, koffie drinken, fietsen over de grachten, rennen in de regen (of juist niet!). Ik merk dat ik dat soms vergeet en het is fijn om er even bij stil te staan..

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe zorgen jullie voor minder drukte en meer ontspanning in het weekend? En voor welke dingen zou jij graag meer tijd vrij willen maken? Fijne zondag.

muffins zonder suiker

Nodig voor 7-8 stuks:
Bereidingstijd: 40 minuten, waarvan 25 in de oven
3 eieren
±2-3 el kokosolie (40 ml)
60 gram volkoren speltmeel
1 tl bakpoeder
50 gram dadels, in stukjes gesneden (+ 2-3 extra)
1 rijpe peer, in stukjes gesneden

Verwam de oven voor op 180 graden en zet een muffintray klaar met daarin wat bakpapiertjes.

Doe de eieren, kokosolie en dadels in een blender of keukenmachine. Mix tot een homogene massa zonder te grote stukjes dadel. Doe in een kom en roer daar het speltmeel, bakpoeder, 3 dadels in kleine stukjes gesneden en het vruchtvlees van de peer doorheen. Klop het kort tot alles net gemengd is. De lekkerste muffins maak je namelijk door zo min mogelijk te kloppen..

Schep in de vormpjes die klaar staan en schuif in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 25 minuten zijn ze mooi gerezen en gaar. Laat voor een paar minuten afkoelen in de muffinvorm, verplaats naar een rekje en laat ze daar volledig afkoelen.

Tip: deze muffins zijn heel geschikt voor (bijna) alle restjes (over)rijp fruit.. Denk appels en banaan, maar ook verse vijgen, zomerfruit en mango.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *