Pastinaaksoep met salie en bacon

Sinds ik een nieuwe blender heb, lijkt mijn soepconsumptie exponentieel te zijn gegroeid. Ik maak nog vaker soepen van (vergeten) wintergroenten en probeer steeds meer nieuwe smaakcombinaties uit. In de blender, met soep-maak-programma, lijken ze tot een hoger niveau getild te worden. Alsof de soepen nog romiger worden, en de smaken beter tot zijn recht komen. Naast de nieuwe blender, heb ik nog een trucje gevonden om mijn zelf gemaakte soepen van wintergroenten te perfectioneren. Dit ingrediënt geeft een licht frisse smaak mee, en maakt de pastinaak soep simpelweg gewoon nog beter. Echt. Dit ingrediënt heeft iedereen vaak in huis, maar daardoor juist zo leuk om mee te koken. Wat het precies is? Nou, gewoon een friszure appel uit het seizoen. Ik vind het de uitvinding van de eeuw, al zeg ik het zelf. Probeer maar. Je zult versteld staan wat het met je soep doet. Nu denk ik niet dat het bij elke groente past, maar wanneer je het combineert met de meeste wintergroenten lijkt er iets magisch te gebeuren.

Zo maakte ik afgelopen week een lichte, maar toch winterse soep van pastinaak en appel. Diep van smaak, vol en romig, zoals je van een deze witte wortel verwacht. Pastinaak is niet altijd een favoriet geweest in huize Beginspiration. In sommige gevallen vond ik de smaak tegenvallen. Rauw is de smaak zelfs nogal ontmoedigend, maar eenmaal gaar (vooral met veel vet en zout) komt de pastinaak tot leven. Het heeft dan iets zoets, licht aards en iets kruidigs, wat heerlijk smaakt in soep vorm en perfect past bij de salie en bacon in dit recept.

Deze pastinaak soep is erg makkelijk om te maken, eventueel van te voren, en restjes vries ik simpelweg in. Verder kun je inplaats van bacon ook spekjes of pancetta gebruiken. Vegetarisch of vegan? Laat dan de bacon achterwegen, en maak bijvoorbeeld wat croutons met knoflook voor wat crunsh. Bak hierbij op het laatste moment de salie bij, voor een extra boost aan smaak. Yumm!

Pastinaaksoep met salie en bacon

Nodig voor 4 personen:
1 el kokosolie of olijfolie
1 grote witte ui
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
± 10 blaadjes verse salie
600 gram pastinaak
1 liter groentebouillon, evenuteel met wat extra water
1 kleine friszure appel
8 plakjes bacon, pancetta, of 4 el spekjes.

Doe de kokosolie of olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui tot deze glazig is geworden, voeg dan de knoflook, laurier en 4 blaadjes salie toe. Schil de pastinaak, snijd deze in stukken en doe in de pan. Doe hetzelfde met de appel, haal hierbij het klokhuis eruit en snijd in kleine stukken. Bij een biologische appel, gebruik ik ook de schil erbij. Bak voor een paar minuten mee en blus af met de bouillon (eventueel een liter water + twee bouillonblokjes). Kook tot de groenten ze gaar en zacht zijn geworden.

Zet ondertussen een koekenpan op het vuur, met een klein scheutje olijfolie. Snijd de plakjes bacon in kleinere stukken of gebruik spekjes, en bak deze knapperig. Wanneer de bacon bijna klaar is, dus gaar en bruin begint te worden, kun je de salie toevoegen. Laat kleine blaadjes heel, en scheur grotere bladeren in stukken. Bak op een zacht vuur tot ze goed knapperig zijn.

Haal de laurier en salie uit de soep. Pureer de pastinaak soep met een staafmixer of in de blender. Mocht de soep te dik zijn, dan kun je wat water toevoegen. Breng verder op smaak met zout en peper. Schenk in vier kommen. Garneer met de gebakken salie en bacon. Lekker met een druppel goede kwaliteit olijfolie, bijvoorbeeld met een truffel- of citroenolie.

2 reacties

  1. Wat geinig dat je er appel doorheen doet. Dat heb ik nog nooit gezien bij een soep! Ik ben echt dol op van die romige soepen, dus deze zal waarschijnlijk wel in de smaak vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *