Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes is een klassieker. Een comforting gerecht waarbij ik gelijk denk aan de Disney film Lady & de Vagebond. Ondanks dat je bij pasta misschien denkt aan Italië, is dit gerecht super Amerikaans. De grap is dat in Italie, en dat geldt nu nog steeds, pasta wordt gezien als voorgerecht en zeker geen bijgerecht of hoofdgerecht. Echter, het was de Amerikaanse invloed die van een simpele pasta een maaltijd maakte. Rond 1900 kwamen er veel Italianen (vooral uit het zuiden van het land) naar Amerika en zij namen natuurlijk hun eigen eetcultuur mee. In Amerika hadden de Italianen opeens meer geld te besteden en daardoor aten ze, onder andere, meer vlees. In die tijd was vlees in Italie echt een luxe. Zowel spaghetti als tomaten in blik waren al goed verkrijgbaar in Amerika, en zo ontstond er ook een nieuw gerecht: spaghetti with meatballs.
Voor deze pasta gebruik ik geen gehakt, maar maak ik balletjes van worst. Het originele recept komt uit een van mijn favoriete kookboeken: Thuis bij Jamie. In plaats van de balletjes los te serveren, doe ik ze in de saus en dat zorgt voor bergen aan smaak. Het succes van dit recept zit trouwens in de kwaliteit van de worstjes. Dus ga naar een goede slagerij en neem alleen genoegen met de beste kwaliteit. Sowieso raad ik het aan om voor dit recept de beste ingrediënten te gebruiken. Juist omdat je maar een handvol ingrediënten nodig hebt, is het belangrijk dat de smaak van deze ingrediënten goed zijn. Zo krijg je binnen een handomdraai een heerlijk gerecht. Mocht je geen verse doperwten kunnen vinden, dan kun je deze beter weglaten en er een frisse salade bij serveren.
Nodig voor vier personen:
Bereidingstijd: 20 minuten
Geïnspireerd door Thuis bij Jamie – Jamie Oliver
4 Italiaanse worstjes van goede kwaliteit
500 gram pasta
3 teentjes knoflook
2 blikken pruimtomaten
Goede hand basilicum + extra voor later
200 gram verse doperwten, in de dop.
Scheutje balsamico
Parmezaanse kaas
Snuf zout en peper
Zet een grote pan op het vuur met een klein scheutje olijfolie. Trek de worstjes los en knijp het vlees eruit, zodat je een soort kleine balletjes krijgt. Je hoeft ze niet mooi te vormen, maar maak ze vooral niet te groot. Leg de balletjes in de pan en blijf ze regelmatig omscheppen tot ze goudbruin gebakken zijn.
Doe intussen de pasta in een grote pan met kokend gezouten water en kook volgens de instructies op de verpakking tot al dente. Haal de doperwten uit de dop, doe ze in een vergiet en blancheer kort.
Snijd de knoflook in dunne plakjes. Zet nog een grote pan op het vuur, doe hierin een scheutje olijfolie en de knoflook en een hand basilicum (zowel de steeltjes als een paar blaadjes). Bak voor een paar minuten, en houd de knoflook in de gaten want deze mag niet bruin kleuren. Blus af met de tomaten uit bik, breng op smaak met zout en peper en een scheutje balsamico. Breek de tomaten met een houten lepel en laat pruttelen. Zodra de balletjes bruingebakken zijn, kun je deze bij de tomatensaus voegen.
Giet de pasta goed af, voeg bij de tomatensaus, schep door elkaar en serveer. Bestrooi met de apart gehouden basilicum, vers geraspte parmezaanse kaas en de doperwten. Eet gelijk.
Ahh, lady & de vagebond flashbacks indeed…. We waren in Januari in Rome, en daar eten ze pasta inderdaad niet als hoofdgerecht! Maar mij maak je er wel blij mee hoor. Ziet er heerlijk uit 🙂
Jaaa, daar moest ik ook gelijk aan denken. 😀 Benieuwd wat je van deze versie vindt.
Oooh ja dit zag er gisteren op snapchat al zo lekker uit! Ik heb nu al honger, maar moet eerst nog even een ontbijtje fixen..
Ahh superlief. Dank je wel. Echt een heerlijke pasta + super makkelijk om te maken. 😀