Ik maakte dit vorige week, geweldig! Misschien niet de mooiste foto (al zeg ik het zelf) maar wel de allerlekkerste pasta carbonara die ik ooit heb gegeten. Daarbij moet ik er wel gelijk bij zeggen: het is mijn interpetatie op een pasta carbonara, met een beetje hulp van Jamie en een beetje van mezelf. De foto is gauw genomen voordat ik ging eten, vandaar niet van allerbeste kwaliteit. Het heeft eigenlijk geen verdere beschrijving nodig, dus ik zeg maar een ding vandaag: MAKEN! Het is goedkoop, redelijk snel klaar en gewoon verrukkelijk!
Nodig voor 2 personen:
250-300 gram pasta
80 gram pancetta (of spekjes)
1 courgette
2-3 dooiers van bio eitjes, hangt af van de grootte van het ei
70 ml slagroom
een flinke hand Parmezaanse kaas, geraspt
2 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
zeezout/peper
Breng een pan met water aan de kook, doe daar een goede snuf zout in. Verhit een grote koekenpan en bak de spekjes op laag vuur in een klein scheutje olijfolie. Snij de courgettes ondertussen in kwarten, haal het sponzige gedeelte eruit en snij in grove stukken. Doe de pasta in de pan met kokend water en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Scheidt de eierdooiers van het eiwit. Het laatste kun je gebruiken om zelf merengue te maken. Het eigeel gaat in een kom met de room en de helft van de parmezaanse kaas. Breng op smaak met een klein beetje zout en wat meer peper. Klop het met een vork door elkaar. De spekjes zijn al zoutig, dus let op dat je er niet te veel zout bij doet. Dat is zonde!
Doe de courgette bij de spekjes met nog wat extra peper. Strooi de tijmblaadjes erover en roer, zodat de courgette wordt aangemaakt met de olie en het vet uit de spekjes/pancetta. Laat alles bakken tot de stukjes courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.
Hou wat pastawater apart in een kommetje. Je moet nu erg vlug werken, anders kan het fout gaan en krijg je roerei in je pasta. Laat de pasta uitlekken en doe deze bij de courgette en spekjes. Goed roeren en van het vuur halen. Doe een scheut van het pasta water erbij en de romige ei saus. Roer alles vlug door elkaar. De pan mag niet meer op het vuur komen, anders gaat het fout. Proef of er nog extra zout/peper bij moet. Serveer gelijk en bestrooi met de overige Parmezaanse kaas.
Neeeee geen room door carbonara! Dat mag niet 😉 alhoewel, hoe romiger, hoe beter. Lekker recept, ben er zelf ook gek op.
Haha, I know!! Maar ik heb het met en zonder room gemaakt, en vond het persoonlijker met room toch lekkerder. Dus dan mag het met room, vind ik! 🙂
Neeeee inderdaad geen room. Hoewel ik het met room ook wel lekker vindt, maar veel lekkerder is zonder. Gebruik dan 2 hele eieren gebruikt en 1 eidooier. Geen groente erdoor (doe er desnoods gegrilde groente naast) en parmazaanse en pecorino kaas (dus allebei) en dat is echt, goddelijk. Dit recept komt uit het boek de zilveren lepel, dat in mijn ogen echt een heiligdom is van italiaanse kookkunst
– 1x gebruikt, woeps typo
Haha, ik zal even een blik werpen in de zilvere lepel voor het recept.. Ik ben benieuwd! 🙂
Heb het ook gemaakt uit ‘de zilveren lepel’, met champignons erbij. Smaak was erg goed. Alles was goed warm in de pan voordat het eimengsel erbij ging en na het roeren gelijk op tafel, maar ik vond het erg snel afkoelen, waardoor je het bijna koud eet. De nasmaak viel daardoor tegen, een rauwe eieren smaak. Heb je een idee hoe dat beter kan?? Of wat deed ik verkeerd?!?!
Dat is wel jammer inderdaad. Misschien de borden even verwarmen voor je opschept? Of misschien de ingredienten net wat heter maken? Misschien dat het eimengel bij een te lage tempratuur niet helemaal stolt? Ik vind het lastig om te zeggen, bij mij bleef het nog best lang warm. Ik heb er immers nog foto’s van kunnen maken ;)! Hopelijk gaat het de volgende keer beter en anders mijn receptje een keer proberen, die blijft wel warm! 🙂