Afgelopen week werd ik uitgenodigd om een hapje eten bij 5&33 in Amsterdam. Ik was er nog nooit eerder geweest, maar ik vind het altijd briljant om leuke pareltjes te vinden midden in het ’toeristisch’ centrum van Amsterdam (Martelaarsgracht 5; centrum dus!). Een van de gerechtjes die we daar aten was de Panzanella; de klassiek versie! Verder gingen we ons te buiten aan Piadina’s, zwarte tagliolini (pasta!) met inktvis, courgette, rode peper & tomaatjes. Om de Ossobuco Milanese en citroensorbet niet te vergeten. Super lekker en echt een aanrader mocht je in de buurt zijn.
Geïnspireerd door de panzanella van afgelopen week, besloot ik het recept zelf weer een keer te maken. Het is een fantastische salade en een gerecht waarbij ik gelijk aan de zomer, Italië en oud brood moet denken. Misschien niet helemaal wat je in gedachten had, maar een belangrijk onderdeel in dit Italiaanse voorgerecht is namelijk oud brood! Heerlijk doordrenkt met de sappen uit de tomaat, basilicum en natuurlijk de dressing. Oorspronkelijk een echt ‘armeluis’ gerecht, bedoeld om alle restjes op te maken: no waste dus.
Ondertussen heb ik mijn eigen draai aan het recept gegeven. De klassieke basis van tomaat, oud brood en basilicum bleven hetzelfde, maar om er een volledig lunchgerecht van te maken voeg ik er graag een aantal plakjes halloumi aantoe. Al kun je dit er ook uit laten, mocht je het niet in huis hebben of niet kunnen vinden. Het is namelijk naast een lunchgerecht, ook heerlijk als salade bij vlees van de barbecue of een geroosterd kippetje. Laat de zon maar komen en ik zeg: buon appetito.
Nodig als lunch voor 2, of bijgerecht voor 3 personen:
1 kleine ciabatta (of een aantal sneedjes brood)
1 sjalotje, fijn gesneden (bosui/rode ui werkt ook prima!)
300 gram cherrytomaten
15 cm komkommer
handje basilicum
2 tl kappertjes
2 el azijn
6 el goede kwaliteit olijfolie
8 plakken halloumi (4 p.p.)
zout/peper
Scheur het brood in stukjes van ongeveer 3 cm. Ik vind het altijd lekker om deze voor 3-4 min in een droge pan op te bakken, op middel-hoog vuur. Schud ze af en toe om. Zo worden ze nog lekkerder straks.
Snijd de sjalot goed fijn en de tomaat & komkommer in stukken. Dit hoeft niet nauwkeurig. Scheur de basilicum met je handen erboven. Snijd de kappertjes eventueel wat kleiner en dan kunnen ze ook bij de salade. Breng alles goed op smaak met zout en peper. Snijd de halloumi in plakken van een halve centimeter en zet deze aan de kant.
Zodra de gebakken broodjes lekker warm en licht knapperig zijn geworden, kunnen deze bij de salade en veeg je de pan gauw af met een stukje keukenpapier. Zet de pan terug op het vuur en bak de halloumi in een droge pan tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn geworden.
Nu is het tijd voor de lekkere dressing. Verdeel eerst de azijn over de salade, en vervolgens de olijfolie. Roer de salade goed door zodat alle dressing wordt opgenomen door het brood en de tomaatjes. Proef, breng eventueel extra op smaak (niet te veel zout!) en leg de plakjes halloumi erbij. Serveer de panzanella gelijk.
Ziet er heerlijk uit!!
Dat ziet er lekker uit!
Ik ken dit nog helemaal niet joh! Maar het ziet er lekker uit, dus dat vraagt erom om eens uitgeprobeerd te worden 🙂
Dan zeker uitproberen! 😀
Ik hou niet zo van rauwe tomaat. Een vriendinnetje van me echter kun je wakker maken voor zulke gerechten!
Panzanelle is zo’n ideaal gerecht voor als je echt geen zin hebt om op een warme zomerdag te koken. Moet ik ook weer eens maken.