Panna cotta met cranberries

Een bucketlist maken. Iets waar ik al een tijdje over na denk om te maken. Nu moet ik daar gelijk bij zeggen, het zou gaan om een food bucket list. Alle dingen die ik graag een keer wil maken, doen, zien, leren en proeven. Dat is best een lijst. In de paar minuten dat ik erover na denk, tijdens het schrijven van deze blog, komen verschillende dingen bij me op. Zo zou ik graag leren hoe je goed een vis fileert, maar ook een rivierkreeft schoonmaakt. Ik zou meer willen weten over aardappels, want waarom gebruik je nu een bepaalde soort aardappel? Nu bedoel ik niet het verschil tussen vastkoekend, of kruimelig, maar bijvoorbeeld een Nicola of Bildtstar. Weet jij het? Ik heb geen idee. Ik zou graag een keer paddenstoelen gaan zoeken in het bos, om deze vervolgens te bereiden en natuurlijk op te eten (spannend!). Maar ook simpele dingen als: een citroentaart bakken (nog nooit gedaan, I know!), iets met Matcha maken (het is zooo hip in New York) en een keer panna cotta maken…. en ga zo maar door. Misschien leuk voor een nieuwe challenge in het nieuwe jaar, wat denken jullie?

In plaats van verder te gaan met mijn food-bucketlist, besloot ik afgelopen week het eerste maar gelijk van mijn to-make lijst af te strepen. Panna cotta. Hoe simpel kan het zijn. Echt. Ondanks dat ik het vaker heb gegeten, vooral op feestjes en diners (waarschijnlijk omdat het zo makkelijk is om van te voren te maken), was het nooit bij me opgekomen om het zelf te proberen. Misschien komt het omdat wij thuis eigenlijk nooit desserts eten. Ik weet het niet precies, maar een ding weet ik zeker: zelf had ik het nog nooit gemaakt.

Het is in het begin even inschatten hoeveel gelatine je erin moet doen, zodat het een stevige textuur krijgt maar dat de panna cotta niet te stevig wordt. Ik gebruikte voor dit recept 3,5 gelatineblaadjes, en dat ging prima. Ik merkte tijdens het maken dat: hoe langer het in de koelkast staat, hoeveel minder gelatine je erin kunt doen. Voor 2-3 uur opstijven in de koelkast, zou je bijvoorbeeld 4 gelatineblaadjes kunnen gebruiken. Maar als ik het de volgende dag pas ga eten, dan is het handiger om iets minder erin te doen. Het trucje werkt perfect.

Panna cotta met cranberry

Het dessert is simpel om te maken. Ook fijn met de kerstdagen die er nu aankomen, en daarom combineerde ik het ook met de knalrode cranberry’s die je nu in de winkels ziet liggen. Extra feestelijk, en natuurlijk lekker. Het friszure van de cranberry past perfect bij dit zoete dessert. Natuurlijk kun je ook voor ander fruit kiezen. In de zomer lijkt het mij bijvoorbeeld heerlijk met aardbeien, of frambozen. Maar ook niet-rood fruit kun je gebruiken, zoals passievrucht of lychees, of een combi van beiden. Keuze alom. Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete combinatie is.

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 10 minuten + minimaal 2-3 uur wachten.
3,5 gelatine blaadje
500 ml slagroom
4 el suiker, twee voor in de slagroom en twee in de compote.
1 vanillestokje
150 gram cranberries
zeste van ½ citroen
water

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Doe de slagroom met 2 el suiker in een steelpan en verwarm op het vuur. Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap het merg eruit, voeg dit bij de room. Bewaar het vanillestokje, bijvoorbeeld om zelf vanille extract te maken.

Doe alvast in de gootsteen een laag koud water, waar je straks je pan in kunt zetten. Zodat het slagroom mengsel sneller afkoelt.

Zodra de slagroom begint te koken, haal je het van het vuur af. Knijp het overtollige water uit de gelatine en voeg dit toe aan de slagroom. Roer gauw door met een garde, of vork. Zet de pan in het koude water om af te koelen, en als het goed is wordt de slagroom al gauw iets dikker. Laat zo even staan.

Giet de room in vier vormpjes en laat deze minimaal 2-3 uur in de koelkast opstijven, maar afgedekt een nachtje in de koelkast werkt ook perfect.

Je kunt daarna, of de volgende dag een simpele compote van de cranberry’s maken. Doe hiervoor ongeveer 75 ml water met 2 el suiker, de zeste van de halve citroen, en het kaneelstokje in een pan. Breng aan de kook en roer af en toe, tot de cranberries na ongeveer 10 minuten zacht zijn geworden. Haal het kaneelstokje eruit, laat afkoelen en serveer op de panna cotta. Eventueel van te voren, of aan tafel.

Nu ben ik heel nieuwsgierig: wat staat er op jouw food-bucketlist?

3 reacties

  1. Hoi Ianna, ik heb hem gisteren gemaakt! Ook voor mij was het de eerste keer dat ik panna cotta zelf maakte. Hij was erg geslaagd, alleen misschien doe ik de volgende keer nog iets meer suiker door room. Ik had de cranberry-coulis wat zuurder gelaten (2 eetlepels honing op 300g cranberries), maar dan is het denk ik wel lekker als de panna cotta zelf nog iets zoeter is.
    Dank je wel voor de inspiratie en fijne kerst!

    1. Bedankt voor je berichtje en graag gedaan. Ik ben nooit zo van de zoete desserts, maar snap het wanneer je er eventueel meer suiker in wilt doen. Dank voor de tip. Fijne kerstdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *