Olijf-feta spread

Tijd voor mijn tweede meze van deze week! Een van mijn favorieten, aangezien het twee ingrediënten bevat waar ik dol op ben: feta en (zwarte) olijven! De eerste keer dat ik dit at, was in een wijnbar in Istanbul. Bij thuiskomst besloot ik het gelijk na te maken met dit als resultaat: zo lekker! En vooral in een handomdraai gemaakt. Vooral wanneer je gebruik maakt van een keukenmachine of staafmixer. Anders is het nog wel even een karweitje om alles klein te hakken en snijden.

Ik vind de spread heerlijk op een stukje brood, bruchetta of rijstwafel. Je kunt het gebruiken als (groenten)dip, of wat dacht je als basis van een dressing, voor door een (pasta) salade bijvoorbeeld. Daarbij las ik afgelopen week dat olijven super gezond zijn! Olijven beschermen je maag en lever, en bevatten daarnaast ook veel belangrijke anti-oxidanten, zoals vitamine E, die zorgen voor een jongere huid. Altijd fijn zo voor de kerstdagen 😉

Nodig als voor- of bijgerecht voor 4 personen:
Bereidingstijd (met keukenmachine): 5-10 minuten.
100 gram zwarte olijven
60 gram feta
1 kleine teen gepofte knoflook (of een klein stukje van de reguliere variant)
Vers gemalen peper (geen zout!)
olijfolie

Spoel de olijven goed af als ze in zout vocht zitten, zoals in de meeste verpakkingen. De feta is ook al erg zoutig, dus dit helpt de smaak ten goede. Laat ze goed uitlekken.

Voeg de olijven, de knoflook en wat gemalen peper in de keukenmachine. Verkruimel de feta erbij. Zet de keukenmachine aan tot het een gemengd mengsel wordt. Het is niet erg als je hier en daar een groter stukje olijf ziet en als het te dik is kun je het wat verdunnen met water en/of olijfolie. Serveer eventueel met een beetje olijfolie eroverheen, al is dit naar mijn mening niet altijd nodig. Enjoy!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *