Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

No waste maand!

Komende maand wordt het no waste maand op beginspiration.nl! In het kader van letten op wat je eet, en wat je weggooit. Ondanks dat ik probeer zoveel mogelijk restjes op te maken, betrap ik mezelf, of Vriendje, erop dat we iets weg doen wat we nog best hadden kunnen gebruiken. Zonde! Tijd om daar een maand wat bewuster mee om te gaan. Daarbij hoop ik jullie te inspireren om ook eens op te letten en stil te staan bij wat je aan voedsel weggooit.. Om de maand goed te beginnen, 8 no-waste tips:

 1. Maak een plan. Bedenk van te voren wat je die dag/week wilt eten.
 2. Maak een boodschappenlijstje. Zo kun je van te voren plannen wat je koopt en kom je niet thuis met allemaal dingen die je stiekem niet nodig hebt.
 3. Kijk even in de kast voordat je boodschappen gaat doen. Vaak heb je nog van alles in huis, probeer daar een receptje mee te bedenken en haal eventueel wat extra ingrediënten om het aan te vullen.
 4. Let op de houdbaarheidsdatum. Best logisch: hoe langer houdbaar, hoe langer je het kunt bewaren.
 5. Over houdbaarheidsdatum gesproken: gooi producten niet gelijk weg als de houdbaarheidsdatum is verlopen. Het is vaak niet eens bedorven, maar ruik en proef even om te zien of het nog goed is.
 6. Bewaar voedsel op de juiste plek, op deze manier blijft het veel langer houdbaar.
 7. Gebruik je vriezer! Heel handig om restjes in te bewaren.
 8. Bereid niet te veel. Of zorg dat je net iets meer maakt, zodat je er de volgende dag nog een keer van kunt eten.

Ik begin de maand met een koelkast vol lekkers, en deze maand geldt: zo min mogelijk voedsel weggooien! Ik ben benieuwd hoe deze maand gaat verlopen. Mochten jullie nog leuke tips hebben, laat hieronder een berichtje achter of stuur mij een berichtje via Social Media. Houd sowieso Facebook, Twitter & Instagram in de gaten voor leuke foto’s, tips & tricks deze maand!

Alvast meer lezen? Neem dan een kijkje op Damn food waste (Nederlands) en Love food, hate waste! (Engels) voor inspiratie. Laat de uitdaging beginnen!

17 Discussions on
“No waste maand!”
 • Goed bezig! Ik probeer zelf ook altijd zo min mogelijk te verspillen, als je wel eens hoort wat de gemiddelde nederlander per jaar weggooit… En ook als je hoort wat supermarkten allemaal weggooien, omdat het ‘niet meer goed’ zou zijn, echt vreselijk!

 • Leuk thema voor deze maand en goed om daar bij stil te staan. Zelf probeer ik ook zo min mogelijk weg te gooien en ga ik altijd naar de markt of Turkse groenteboer. Wat ik ook vaak doe is een soort kliekjesdag, maar dan met pizza of wraps. Dan maak ik een pizzabodem of wraps en beleg ik ze met alles dat ik nog in de koelkast heb liggen en kun je mooi je koelkast leegeten. Of soep. Daar kun je ook vanalles in doen.

 • Echt een goed thema! Ik werk restjes groente altijd weg in mijn dagelijkse smoothies of in soep, maar hier verdwijnen er vooral veel restjes avondeten in de prullenbak. Soms vries ik het in maar – tenzij het soep is – wordt dat eigenlijk nooit meer opgegeten.

  • Thanks! Smoothies zijn inderdaad een goede om restjes in te verwerken. Helemaal geen straf een lekkere gezonde smoothie vol vitamines in de morgen.. 🙂

 • Ik gooi nooit dingen weg, zooo zonde! Ik ben van het plannen, invriezen, niet teveel vooruit kopen, en dingen over datum kun je vaak echt nog prima eten! Ik ga af en toe naar familie van mijn vriend in Engeland en wat ze daar allemaal weggooien, vreselijk! Avondeten dat over is wordt gewoon weggegooid terwijl je dat prima de volgende dag kunt eten of invriezen, ik vind dat echt heel erg om te zien. Nou ja, dat was mijn tirade. :p

  • Wat goed! Daar kan ik nog wat van leren.. Ik let er zelf ook goed op, maar soms vergeet je het en is het niet meer goed. 🙁 Maar dat gaat deze maand in ieder geval niet gebeuren (en hoop het natuurlijk daarna ook gewoon vol te blijven houden)!

 • Mooi thema! Ik maakte vanmorgen wentelteefjes van wat ‘oud’ brood en het halve eitje dat overbleef na het maken van de heerlijke zoete aardappelgnocchi eerder deze week. Vind ik altijd n superlekker no waste gerechtje!

 • Bij mij gaan aardappelen helaas vaak de prullenbak in. 1,5kg zakken krijg ik simpelweg niet op in mijn eentje. Als ze zijn gaan spruiten snijd ik dat er gewoon af, maar als ze gaan verschrompelen vind ik het er echt niet meer appetijtelijk uitzien. Ook eieren gaan helaas vaak over datum. Het nadeel van voor jezelf koken. Ik probeer er wel bewuster mee om te gaan. Zo heb ik nu eieren in de koelkast die bijna over datum zijn en daarom gepland om vandaag een hartige taart te maken, waarvan ik de rest kan invriezen. Verder zijn er niet echt dingen die over e datum gaan hier, al met al denk ik dat ik sowieso een stuk minder verspil dan de gemiddelde mens 🙂

  • Je kunt bij een biologische winkel vaak ook losse aardappels kopen (net hoeveel je nodig hebt) en soms ook losse eitjes. Al zag ik toevallig laatst bij de supermarkt dat ze ook bio eitjes verkopen in doosjes met 4 stuks. Scheelt weer! 😀 En worst case, kun je altijd een tortilla maken als easy (meeneem) lunch of diner. Lekker met een salade, en dan zijn je aardappels en eieren ook gelijk op! 😉 Zie bijv: https://www.beginspiration.nl/aardappel-artisjok-tortilla

 • Goed initiatief, ik doe mee! Groentesoep (restjes groente, wat kruiden en bouillon en vervolgens blenden), smoothies, salades en hartige taarten zijn voor mij altijd een prima manier om restjes op te maken. Ik vind het ook altijd een leuke uitdaging om zo min mogelijk weg te gooien :-).

  • Super leuk dat je meedoet!! Het is en blijft een uitdaging, ook voor mij, maar het is al mooi als je je daarvan bewust bent. Scheelt alweer. 🙂

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.