Mosselen in tomatensaus

mosselen in tomatensaus

Ik ben nu halverwege in het boek The End of the Line, wat gaat over de problemen in de industriële visserij. Een interessant onderwerp om over te lezen, want onze zeeën en oceanen worden op schokkende wijze leeggevist en niemand lijkt er iets aan te doen. Beter gezegd, bijna niemand. In Nederland is duurzame visgoeroe Bart van Olphen goed op weg, en probeert duurzaam gevangen vis onder de aandacht te brengen. Van tonijn tot echte Zeeuwse mosselen. Wist je namelijk dat de meeste Zeeuwse mosselen niet uit Zeeland komen?. Er wordt vaak met importmosselen gewerkt, deze worden gekweekt in het buitenland en mogen op het laatste moment nog eventjes badderen in Zeeland. De mosselen van Fish Tales zijn van Zeeuws mosselzaad, duurzaam gekweekt en bewerkt en verwerkt in de streek. Zoals het hoort dus. Normaal gesproken plaats ik eigenlijk alleen mijn eigen recepten en foto’s, maar voor vandaag maak ik een uitzondering. Ik ben namelijk allergisch voor schelpdieren waardoor ik deze helaas niet meer eet, en dus zelf niet zo gauw met mosselen ga klaarmaken. Vandaar dat ik dit recept deel voor mosselen in tomatensaus uit het Nederlandse Viskookboek van Bart. Gezond, verantwoord en binnen 20 minuten staat het op tafel.

mosselen in tomatensaus

Nodig voor vier personen:
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, fijngesneden (en evt zonder zaadlijst)
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 takje oregano (of 1/2 tl gedroogd)
1 laurierblad
1 tl cayennepeper (optioneel)
200 gram gepelde tomaten uit blik
200 ml droge witte wijn
2 kg verse mosselen (die duurzame dus, van Fish Tales).
1 el peterselie
peper en zout

Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui, rode peper en knoflook toe. Zet op hoog vuur, maar zorg ervoor dat de ingrediënten niet bruin worden. Roer gedurende 3 minuten goed door met de pollepel.

Voeg nu de tijm, oregano, laurier, cayennepeper en gepelde tomaten toe en laat alles op zacht vuur zo’n 4 minuten sudderen. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Blijf zo nu en dan roeren, zodat alle ingrediënten goed samenkomen. Blus dit geheel af met de witte wijn. Zodra alles gaat koken, voeg je de mosselen toe. Mocht de saus iets te dik zijn, voeg dan wat water toe. Doe het deksel op de pan en schep na elke minuut de mosselen goed om. Voeg na ongeveer 3 minuten de peterselie toe aan de mosselen en schud deze er goed doorheen. Na nog eens 3-­4 minuten zijn de mosselen klaar. Schelpen die dicht zijn gebleven moet je wegdoen.

Serveer de mosselen in tomatensaus in een schaal. Serveer met (boeren)brood en een simpele groene salade.

Al het beeld is van David Loftus. 

P.S. Een vraag die ik net kreeg: is duurzame vis niet veel duurder? Dat valt dus onwijs mee. De prijs is niet veel hoger dan normaal (misschien 50 cent tot een paar euro, hangt af van product), en je krijgt er een beter product voor terug. Beter voor de omgeving, het milieu en ook beter van smaak.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *