Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Mijn favoriete kookboeken

Ik krijg vaak vragen over de mail, mensen die mij aanspreken of via social media een berichtje sturen. De meeste vragen komen vaker terug, zoals: Wat eet jij op een dag? Ik wil graag afvallen, heb je tips? Waar kan ik dit product kopen? Heb je tips om goedkoop, maar toch gezond  te eten? Waar doe jij boodschappen? En, wat is jou favoriete kookboek en welke kun je aanraden? Op deze laatste vraag wil ik vandaag graag een antwoord geven.

Ik hou van koken. Zoveel dat ik met deze foodblog ben begonnen en ondertussen een kleine verslaving heb ontwikkeld voor kookboeken. Ik ben de slechtste kookboek-koker die er bestaat (aangezien recepten volgen nooit mijn sterkste punt is), maar ondertussen kan ik geen afscheid nemen van de kleine verzameling die hier in de boekenkast is ontstaan. Ik wilde er een foto van maken, om jullie in een keer een overzicht te geven van mijn verzameling, maar fototechnisch lukte het niet om daar een mooi plaatje van te schieten. Dus doe ik het anders, met vandaag een lijstje met mijn favorieten. Ik heb gekozen voor boeken waar ik vaker uit gekookt heb, en dus al een tijdje in mijn kast staan.

Een kookboek die al lange tijd in mijn kast staat is De Zilveren lepel. Een klassieker, en een must have voor elke kookliefhebber, beginner of gevorderd. Het bevat de basis van het Italiaanse koken, al vind ik het een perfect naslagwerk voor alle basisrecepten en eigenlijk alle denkbare ingrediënten. Of je nu een recept zoekt voor wild, basilicum, barolo of verschillende soorten mayonaise. Het staat erin!

Een andere favoriet is Van het Huis. Het perfecte kookboek voor authentieke recepten om thuis te maken. Denk hierbij aan brood, jam & chutney, mascarpone, bouillon, maar ook verse pasta, ingemaakte groenten, paté en heerlijke zoetigheden. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeerd, maar ik ben goed op weg! 🙂

Veg! is de volgende op mijn lijstje. Hier lees je de volledige review van het kookboek waar groenten de hoofdrol in spelen. Een puur vegetarisch kookboek, vol heerlijke recepten die goed smaken en simpel zijn om te maken. Soms sta je wat langer in de keuken, zoals bij deze tomatenrisotto met mozzarella, maar geloof mij het is het zeker waard! Andere favorieten: de speltsalade met pompoen en venkel, het vouwbrood met Mexicaanse bonenpuree, de dubbelgebakken aardappels en de easy peasy macaroni met erwtjes en Parmezaanse kaas. Op en top comfort food!

Thuis bij Jamie is misschien niet zijn bekendste boek, maar daarom juist zo leuk. In dit kookboek kookt Jamie O mee met de seizoenen, geeft hij veel goede tips over het verbouwen van je eigen groenten en natuurlijk staat het vol heerlijke recepten, zoals we die we van Jamie kennen. Puur van smaak, en het liefst een beetje rommelig op je bord. Dit was overigens voor zijn 30 en 15 minuten in de keuken, dus je bent misschien wat langer bezig, maar de smaak: geweldig! Favoriet van Vriendje is de pasta carbonara met courgette! Yumm.

Leuke receptjes vind je overigens ook in het Meat Free Monday kookboek. Zoals de titel al doet vermoeden, is dit een vegetarisch kookboek. Uitgebracht door niemand minder dan Paul, Stella en Mary McCartney met het idee om te laten zien wat er gebeurt als iedereen iets minder vlees zou eten en om het ons gemakkelijker te maken dat ook te doen. Dit leidde tot een vegetarisch kookboek vol leuke recepten voor de hele dag (letterlijk!) en een die je meeneemt door de seizoenen. Veel vegetarische beroemdheden en chefs hebben aan dit kookboek meegewerkt, denk aan: Kevin Spacey, Pamela Anderson, Yotam Ottlenghi en Giorgio Locatelli.

Wat mij brengt op een andere favoriet, namelijk het kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi. Ik was toevallig vorig weekend in zijn winkel in Notting Hill en stond weer versteld van zijn smaakcombinaties en simpele (maar toch overheerlijke) gerechtjes. Zoals deze peulvruchten salade met mosterdzaad en dragon. Gelukkig hoef je daarvoor niet naar Londen af te reizen, maar kun je het ook zelf maken in je eigen keuken dankzij zijn vele kookboeken. Zijn vegetarische kookboek Plenty gebruik ik het meeste, vandaar dat ik deze in mijn lijstje zet. Al kun je met al zijn kookboeken eigenlijk niet de mist in gaan. Aanrader dus!

Het is een lange lijst geworden, al wil ik dit kookboek nog graag met jullie delen. Chez Rachel van Rachel Khoo is zo’n kookboek waarbij alle recepten eigenlijk perfect zijn. Een kookboek vol frisse en simpele recepten, met een kleine knipoog naar de klassiek Franse keuken. De recepten kloppen gewoon, waardoor je met een gerust hart er iets uit kan maken en serveren bij elke gelegenheid. Let wel op: veel recepten met vlees of vis, zoals vaker in de Franse keuken. Al vind ik de recepten voor brioche, kaas soesjes en prei in vinaigrette zo geweldig, dat ik daar alleen al het kookboek voor zou aanschaffen.

Waar ik nu nog nieuwsgierig naar ben: wat is jou favoriete kookboek?

17 Discussions on
“Mijn favoriete kookboeken”
 • Mijn absolute favoriet is Veg. Alles wat ik daar tot nu toe uit gemaakt heb is makkelijk en enorm lekker.

  Maar wil de aandacht ook even vestigen op de boeken van Jolande Burg. Vooral ‘De zon op je bord’ bevat lekkere recepten. Wel wat bewerkelijker dan de recepten uit Veg, maar ook zeker de moeite waard. Maar op de één of andere manier kom ik haar boeken nooit tegen in blogs etc.

 • Ik ben ook verzot op kookboeken! Ik moet me altijd inhouden als ik een boekenwinkel voorbij loop. Gelukkig bestaat de bib en nu haal ik veel van mijn kookboeken eerst in de bib en degene die ik dan echt de moeite waard vind, koop ik in de winkel 🙂
  Gr. Julie

 • Met stip op 1: ‘Mijn Italiaanse dieet’ van Gino d’Acampo! Gezonde en heerlijke recepten, het is inmiddels mijn ‘kookbijbel’ geworden. Ik ben ook verzot op kookboeken, maar dit is één van de weinigen waar ik echt vaak iets uit maak 🙂
  Gr. Denise

 • Leuk om te lezen! Was geprikkeld door het boek op de foto met Vietnamese recepten: is dat de aanschaf waard?

  Zelf kan ik niet zonder het Haagse kookboek; simpel en zakelijk alle basiskookkunst. Grote voordeel is dat er niet alleen recepten in staan zij
  , maar je kunt opzoeken hoe je aardappels klaarmaakt, welke groente hoelang moet koken en hoeveel je pp nodig hebt. Elk kind wat het huis uitgaat zou dit moeten krijgen!

  • Hanoi Saigon bedoel je waarschijnlijk? Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit iets uit gemaakt heb, alleen maar ter inspriratie gebruikt. Al staan er wel leuke recepten in en het is een mooi basis kookboek (voor de Vietnamese keuken). Je zou het in de bieb lenen, of evt doorbladeren in de boekwinkel, om te kijken of het wat voor je is.

 • Erg leuk, ik ben ook zo’n fervent kookboeken verzamelaar ( en diëtist) en zie aardig wat uit mijn eigen boekenkast voorbij komen.. (H)eerlijk Gwyneth Paltrow (die ik net ook hier op een andere blog tegenkwam) en Fresh and Light van Donna Hay zijn op dit moment zeker mijn favorieten!
  gezonde en erg lekkere recepten!

 • Inspirerende blog en ik ben ook erg tevreden over mijn slowjuicer.
  Mijn favourite kookboek hangt ook af van het seizoen en mijn zin en mood om te koken. Vaak pak ik het kookboek “De romertopf nieuwe stijl” van Constance Lamberts & Helene Matze uit de grote stapel. Poolse zuurkool of bruine-bonen soep is dan favourite. Helaas, is het uit de handel.

 • Ik gebruik “De dikke vegetariër” van Mark Bittman geregeld. Een schat aan recepten, met zeer veel gesuggereerde variatiemogelijkheden.

  Helaas is het ook het slechtst ontsloten kookboek dat ik al tegenkwam: in het register is het verschil tussen de onderdelen onduidelijk, en handige lijstjes staan kriskras door het boek verspreid.
  Door mijn vele bladwijzers wordt het de nog dikkere vegetariër.

 • Plenty staat op mijn lijstje om binnekort aan te schaffen, staan heerlijke recepten in heb ik al gezien. Kook zelf veel uit de boeken van Annabel Langbein, het boek ‘jamie’s dinners’ en foodies magazine 🙂 Voor zoet is het boek ‘Rudolph’s bakery’ echt een aanrader.

  • Plenty blijft een topper! Een geweldig boek voor vegetarische recepten en super combinaties. Al zijn de boeken van Annabel en Jamie ook vaak super boeken.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.