Mijn favoriete cocktails voor Kerstmis en Oud&Nieuw

Kersmis punch
Perfecte cocktail voor Kerstmis: Christmas punch.

Het einde van 2020 is in zicht. De champagne staat koud. En ik ben druk bezig om mijn favoriete cocktails opeen rij te zetten – een paar feestelijke drankjes voor deze laatste maand van 2020.

De cocktail trend voor het einde van het jaar is de Christmas Punch. Wist je dat punch in de 19e eeuw hét feestdrankje was? Kitscherige punch bowls met bijbehorende kopjes waren toen de grote trend, en ook dit jaar zijn ze weer helemaal terug van weggeweest. Vandaag deel ik mijn favoriete recepten voor de Kerstdagen en Oud & Nieuw. Nu we toch thuis blijven, kunnen we net zo goed helemaal uitpakken. Gezellig samen rond de gemeenschappelijke bowl en drinken op vriendschap, net als in de 19e eeuw. Eentje met alcohol en eentje zonder.

Christmas Punch

Bombay Punch (B-75)
40 cl Bombay Sapphire gin
15 cl honing
15 cl citroensap
75 cl Martini Brut (schuimwijn)
40 cl water
Sinaasappelschijfjes
Citroenschijfjes
 
Vul een karaf met ijs, voeg Bombay Sapphire, honing, citroensap, Martini Brut en water toe. Doe er de schijfjes fruit bij en roer voorzichtig even om.
Serveer gelijk.
 
Kersmis punch
 
FLOREALE SOUP (alcoholvrij)
75 cl Martini Non-Alcoholic Floreale
75 cl ginger ale
75 cl alcoholvrije schuimwijn
Sinaasappelschijfjes
Citroenschijfjes

Schijfjes gember
Meng de Martini Non-Alcoholic Floreale, ginger ale en mousserende wijn in een afzonderlijke kom. Doe 1 grote ijsblok in een typische punch serveerkom, doe het fruit erbij en vervolgens de drankmix.
Roer voorzichtig 1 keer om en schenk uit in kristallen tumblers voor een extra feestelijk gevoel. Serveer gelijk.
 
 
 
OLD FASHIONED
 
Een van mijn favoriete cocktails mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken en dat is een Old Fashioned. Zoete en fizzy cocktails, daar heb ik niet altijd zin in. Deze ouderwetse klassieker drink ik graag als aperitief. Het is belangrijk dat je de  juiste whisky kiest, omdat deze natuurlijk qua smaak erg kunnen variëren.
 
60 ml Whiskey (bijvoorbeeld Jonnie Walker Gold Label) of een bourbon als je van een wat zoetere smaak houd
10 ml suikersiroop
3-5 druppels bitter, Angostura is de klassieker
1 groot ijsblokje
Sinaasappelschil
Kaneelstokje (optioneel)
 
Doe de suikersiroop in het glas. Doe een paar druppels bitter erbij. Voeg het ijs en de Whiskey toe, roer zacht rond met het kaneelstokje en proef. Knijp eventueel de sinaasappelschil uit in het glas en garneer met de schil. Je kunt het kaneelstokje als extra festive touche in het glas steken.
 

MOM GIN COCKTAIL

Ik ben dol op Gin, al drink ik het vaak als een Gin & Tonic. Het allerliefst met een schijfje grapefruit of scheutje yuzu sap. Voor de kerst kreeg ik deze MOM gin – een zachte en aromatische gin, licht zoet en een beetje kruidig. Ideaal voor een lekkere cocktail, zoals deze met cacao en bloedsinaasappel.

60 ml MOM gin
10 ml citroenlikeur of limoncello
30 ml bloedsinaasappelsap
10 ml Petro Ximenez sherry
5 ml eiwit
snuf cacao
suiker
blauwe bessen

Mix alle ingrediënten, behalve de cacao, samen met ijsblokjes in een keukenmachine. Versier een martini glas met een randje cacao met suiker en een spiesje met blauwe bessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *