Linzensalade met herfstgroenten

Op Facebook noemde ik het nog een wintersalade, maar realiseerde me al gauw dat ik dit moest rechtzetten. Met vallende goudgele bladeren, aardig wat regen (vooral wanneer je net op de fiets zit) en temperaturen waarbij je nog net niet je winterjas hoeft aan te trekken, is het nog herfst. Dus laat ik niet op de feiten vooruit lopen. Dit is een linzensalade met herfst groenten: knapperig en vol van smaak. Met de groenten kun je echter blijven variëren. Ook wanneer het straks echt winter wordt. Gebruik gekleurde wortels in plaats van bietjes, bleekselderij en witte kool in plaats van de venkel (een andere smaak, maar wel erg lekker). Alleen de appel zou ik erin houden, die zorgt namelijk voor een frisse maar toch licht zoete smaak in de salade.

Een salade om te onthouden in de periode, vaak net voor of na de feestdagen, waarbij iedereen spontaan op zijn eten gaat letten. En met iedereen, bedoel ik natuurlijk ook mezelf. Ik doe daar gerust aan mee. Meestal heb ik het in januari zo gehad met al die zware kerstmaaltijden, dat mijn cravings vooral gaan naar frisse en gezonde gerechten. Die vullen, maar vooral vol vitamines zitten. Maargoed, ik dwaal af. Het is herfst. Tijd om daar extra van te genieten.

De salade leent zich overigens ook goed om mee te nemen. De linzensalade, zelfs met de dressing erdoor, kun je in een afgesloten bakje prima een dag bewaren voor lunch de volgende dag. Handig voor mee naar werk of studie. Op zoek naar meer linzen recepten? Neem dan hier een kijkje voor een portie extra inspiratie.

Detox salade met wintergroenten

Nodig voor 4 personen:
250 gram linzen (ik gebruikte linzen uit een pot, ±240 gram).
3 bietjes, verschillende kleuren zijn leuk
1 venkel
1 friszure appel
1 kleine sjalot, super fijn gesneden
2 el appelcider azijn
4 el olijfolie
paar takjes dille (optioneel)
zout/peper

Giet de linzen af in een vergiet, spoel goed af en laat uitlekken.

Snijd ondertussen met behulp van een keukenmachine of mandoline de groenten en de appel (zonder klokhuis) in dunne plakjes. Mocht je geen keukenmachine of mandoline hebben hebben, dan werkt een dunschiller erg goed en anders gewoon een scherp mes. Doe alle dunne plakjes groenten in een grote kom. Voeg hierbij de linzen.

Voor de dressing meng je de fijngesneden sjalot, azijn, olijfolie, peper en zout in een kom. Roer door en giet de dressing over de linzensalade. Bestrooi met wat dille en serveer.

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *