Linzenbodem pizza met lente groenten

Linzenbodem pizza

Soms gebeuren er dingen zonder dat je het zelf door hebt. Zo plaatste ik laatst een foto van deze linzenbodem pizza met lente groenten op Instagram stories en voor ik het wist stroomde de verzoeken voor dit recept binnen. Een blog schrijven was eigenlijk helemaal niet bij me opgekomen. Mijn blog staat sinds september, zoals jullie misschien al hadden gezien, een beetje op pauze. Door al jullie enthousiaste reacties begon het toch een beetje te kriebelen.

Het pizza project begon allemaal met de galette met een kikkererwtenbodem. Bij mijn lokale bio winkel ging ik op zoek naar kikkererwtenmeel, maar deze was nergens te bekennen. Gelukkig stond er een pak met mooi rood linzenmeel. Rood deeg, dat is best cool. Het deeg mislukte compleet. Het was te plakkerig en ik kon er nooit een mooie quiche of galette van maken, maar een pizzabodem ging prima, en zo geschiedde. Eerlijk is eerlijk, ik had hier echt mijn twijfels over. Hoe kun je een vegan, glutenvrije en gezonde pizza echt lekker maken? Voor ik het wist, ontstond ‘project pizza’. Ondertussen ben ik alweer bezig met mijn tweede uitprobeersel: een patato pizza. Nu is Smitten Kitchen een van mijn favoriete blogs, al lijkt me een pizza met aardappel toch een beetje gek en tegelijkertijd ook weer heel lekker. Ik houd jullie op de hoogte. Natuurlijk.

Een kleine note voor de fitgirls (en boys) onder ons. Rode linzenmeel bevat dus echt mega veel proteïne: 25 gram eiwitten per 100 gram meel. Ter vergelijking een ei bevat ongeveer 8 gram eiwit. Deze pizza vind ik dus perfect voor na het sporten, voor je spierherstel maar ook je mentale gezondheid lijkt mij. Van pizza wordt iedereen toch blij?

Nodig

Bereidingstijd: 45 minuten
Voor 1 of 2 personen

Bodem linzenpizza
200 gram linzenmeel (te koop bij de betere biologische winkels).
140 ml water
1 el olijfolie
goede snuf zout

Basilicum spread
30 g basilicum
1 teentje knoflook
1 el citroen
2 el (basilicum) olijfolie

Topping
6 groene asperges
1 kleine courgette
2 bosuien
Zwarte olijven, naar smaak

50 gram rucola
1 el citroensap
2 el (basilicum) olijfolie
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.

Doe het linzenmeel, olijfolie en zout in een ruime kom en giet langzaam water erbij tot het goed gemixt is (en iets plakkerig). Verspreid het deeg over een bakpapier tot een dikte van een ongeveer een halve centimeter. Bak voor 15 minuten in de oven.

Maak ondertussen de basilicum spread. Doe de basilicum, knoflook, citroensap en olijfolie in een kleine blender of mix de ingrediënten fijn met een staafmixer.

Snijd de asperges en courgette in dunne plakken met behulp van een kaasschaaf, mandoline of dunschiller. Snijd de bosui in grove plakken. Doe deze groenten in een kom, giet er 1 el (basilicum) olijfolie over en breng goed op smaak met zout en peper.

Haal de linzenbodem uit de oven. Besmeer met de basilicum spread en leg de groenten erop. Bak voor 15 minuten, tot de groenten gaar maar nog knapperig zijn.

Mix ondertussen de rucola met 1 el citroensap, 1 el olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Haal de pizza uit de oven, laat iets afkoelen en leg de rucola erop. Snijd in stukken. Serveer en eet gelijk.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *