Linzen met gestoofde prei

Linzen en preiDe wintertijd is officieel begonnen. Voor mij als foodblogger betekend dit een overvloed aan inspiratie, want het is weer tijd voor comfort food en heerlijke winterse ingrediënten. Er hangt ook een klein nadeel aan: rond 17 uur alweer donker en op een of andere manier was ik dit belangrijke feitje vergeten. Normaal gesproken maak ik mijn foto’s en dan is er prachtig daglicht. Nu maakt ik al een week lang foto’s “in het donker” en het wilt maar niet lukken.

In het donker en met de storm van vorige week nog vers in het achterhoofd, is het tijd voor een echt herfstgerecht (al zeg ik het zelf).  Voor dit recept gebruik ik alleen het witte (zachte) gedeelte van de prei. De groene gedeeltes was ik en snij ik in grove stukken. Deze grove stukken prei stop ik in een zakje in de diepvries, perfect voor een groentebouillon of bijvoorbeeld in deze uiensoep of als basis van een linzensoep.

Nodig voor 2 personen:
160 gram gedroogde groene/zwarte linzen
3 preien
3 el Ghee of kokosolie
250 ml groentenbouillon
1 el kokosbloesemsuiker
1 el rijstazijn
3 el verse fijngehakte peterselie
2 verse eieren om te pocheren (optioneel)
zout/peper

Voeg de linzen met ongeveer 750 ml en een snuf zout in een pan en breng aan de kook. Kook de linzen voor ongeveer 30-40 min, maar ga ondertussen alvast verder met de prei. Mocht het water van de linzen verdampt zijn, dan kun je wat extra toevoegen.

Snij ondertussen de groene, stugge bladeren van de prei. Haal de onderkant er niet helemaal af, zodat het einde nog in tact is, maar de viezigheid eraf. Op deze manier blijft de prei in tact. Snij door de helft en spoel eventueel zand eruit.

Smelt de 2 el ghee of kokosolie in een pan. Voeg de prei toe, met de snijkant naar beneden, en bak voor ongeveer 2-3 minuten tot zee en beetje bruin worden. Draai ze om en bak nogmaals 2-3 minuten. Voeg vervolgens de bouillon toe, samen wat verse peper. Zet het vuur zachter, met een deksel op de pan (of een stuk aluminiumfolie) en laat voor 20-25 min rustig pruttelen.

Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn, en laat even uitlekken in een zeef. Haal de prei uit de pan, maar bewaar het eventuele vocht in de pan en maak de pan niet schoon. Verwarm een extra eetlepel ghee of kokosolie in de pan met het restje ingekookte bouillon. Voeg de linzen, kokosbloesemsuiker, rijst azijn en peper er aan toe. Roer goed door en bring eventueel nog extra op smaak met zout.

Gebruik de pan van de linzen en pocheer eventueel ondertussen een eitje, voor erop (zie hier hoe je dit doet). Serveer de linzen, prei en ei met de verse peterselie. Yumm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *