Linzensalade met een gepocheerd ei (dag 10)

Jawel, mijn eerste linzengerecht is een feit. In Frankrijk eet ik dit gerechtje graag. Het staat vaak als voorgerecht op de kaart, soms met foie gras of gerookte eendenborst en soms, zoals vandaag, met een gepocheerd ei. Ik vind het altijd leuk om te zien dat linzen in Frankrijk zo’n normaal onderdeel zijn van de menukaart en je het in Nederland bijna nooit tegenkomt. Ik hou van de Franse keuken, vooral de (voor mij) klassieke smaken en comforting gerechten zijn favoriet. Het kookboek van Rachel Khoo is daarom misschien een van mijn favoriete kookboeken. Het enige nadeel van eten in Frankrijk:  een gerecht bestaat vaak (en soms voornamelijk) uit vlees of vis. Voor een lekker vegetarisch gerecht moet je goed zoeken. Al is de laatste tijd de vegetarische keuken redelijk aan het opkomen, vooral in de wat hippere restaurants in Parijs. Maar op het platteland of zelfs in een klassieke bistro in Parijs, wordt het voor een vegetariër erg lastig.

Als voorgerecht is dit prima voor 2 personen, aangezien je daarna nog aan het hoofdgerecht moet beginnen en waarschijnlijk nog iets lekkers toe. Linzen vullen erg, dus houd daar rekening mee. Al moet ik zeggen dat het als lunch ook prima met z’n tweetjes gegeten kan worden, wanneer geserveerd met wat brood. Lekker om in het eigeel te dopen. Je zou het ook als hoofdgerecht kunnen serveren, met bijvoorbeeld een andere salade van gegrilde groenten.

Nodig voor 2 personen:
1 blikje linzen, let op: dat is ongeveer 240 gram.
1 sjalotje, fijn gesneden. (of ½ van een normale)
5-6 takjes platte peterselie (alleen de blaadjes), fijn gesneden
1 eetl witte wijnazijn (plus een scheut voor in het kookwater voor het ei)
2 eetl goede olijfolie
½ -1 tl mosterd (hangt af van de scherpte van je mosterd)
(optioneel) 1 eetl (plantaardige) yoghurt
zout/peper
2 eieren

Doe de linzen in een zeef, spoel af met koud water en laat het goed uitlekken. Breng een steelpannetje met ongeveer 6-7 cm water met een goede scheut witte wijn azijn aan de kook. Maak ondertussen de dressing van de witte wijnazijn, olijfolie, mosterd, peper, zout en een zeer fijn gesneden sjalotje. Doe daar de linzen doorheen en laat even staan. Proef de linzen of er nog iets bij moet.

Zet het vuur zachter, tot er alleen nog kleine belletjes overblijven.  Breek het ei in een klein kopje. Maak een roerende beweging in de pan met water tot er een goede draaikolk ontstaat. Stop met roeren en giet het ei er precies midden in. Zet het vuur lager en raak het water vervolgens niet meer aan tot dat het ei na ongeveer 3 min gaar is. Haal het eruit met een schuimspaan en bestrooi met een snuf zeezout.  Serveer de linzen in een schaaltje met bovenop het gepocheerde eitje. Eet gelijk op!

Ps. Mocht je het in huis hebben, doe er een beetje Parmezaanse kaas of pecorino op. Leuk ter decoratie en een heerlijke combinatie.
Ps2. Op zoek naar meer inspiratie? Check ook deze Franse website, met een kleine 53 suggesties aan linzenrecepten. 🙂

1 reactie

  1. Ha Ianna!

    Ziet er mooi uit. EN.. de linzen spelen de hoofdrol. Dus een erg goed recet om eens te proeven of ik linzen nou wel of niet lust :).
    Ik ga hem binnenkort eens proberen, ik hou je op de hoogte!

    En die Franse website… Tja… ik geloof niet dat ik daar gebruik van ga maken, mijn Frans is nogal uhmmm slecht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *