Lente plaattaart met groene asperges

Als ik naar buiten kijk, dan lijkt het herfst. Zeer deprimerend, eigenlijk. Ondertussen zie ik in de supermarkt dat het echt lente begint te worden. De wintergroenten verdwijnen langzaam en de allereerste lente smaken vinden hun weg terug in het schap. Zo liggen er hier en daar asperges, verse radijsjes en op de markt zijn morieltjes (paddenstoel) te vinden. Je kunt mij niet blijer maken. Ik heb nu wel genoeg van kool, pompoen en ‘vergeten’ groenten zoals pastinaak en schorseneren. Kom maar op met de vers gedopte tuinbonen, asperges, rabarber en gerechten met veel verse kruiden uit de tuin. Of in mijn geval, van mijn balkon. Je begrijpt dat ik niet kon wachten. Deze plaattaart moest ik maken. En verder: laat de lente maar komen; ik ben er klaar voor.

Met de eerste (groene) asperges van dit jaar, maakte ik deze hartige taart. Ik maak regelmatig een supersnelle plaattaart, met ‘kant en klaar’ bladerdeeg van de bakker. Zelf bladerdeeg maken is een leuk klusje, maar kost zeker wat tijd en dat is juist wat je niet altijd hebt. Het handige aan plaattaart is dat je het kunt beleggen met alles wat jij in huis hebt; erg handig voor al je restjes dus. En daarbij vindt iedereen het lekker. Ideaal bij (onverwacht) bezoek, of wanneer je niet zoveel zin (of tijd) hebt om te koken. Serveer met een gezonde salade en je avondeten is klaar.

IMG_1063

Nodig voor 2 personen als diner (of 4 voor lunch):
Bereidingstijd: 25-30 minuten
250 gram bladerdeeg
± 350 gram groene asperges
2 bosuitjes
75 gram zachte geitenkaas
Zeste van ½ citroen
1 el citroensap
1 el olijfolie
platte peterselie (optioneel)
zout/peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de bladerdeeg. Rol de buitenkant een keer naar binnen, druk aan en snijd hier enkele streepjes in zodat het in de oven kan rijzen. Bak de bladerdeeg voor ongeveer 10 minuten in de oven of tot lichtbruin gebakken. Wanneer je het gare bladerdeeg uit de oven haalt, druk dan het midden naar beneden, zodat het lucht eruit gaat als het opgebold is.

Was ondertussen de asperges, snijd in stukjes van ongeveer 1-2 cm centimeter en laat de puntjes iets langer. Doe dit in een kom met de bosui, olijfolie, citroensap en -zeste, zout en peper. Roer door zodat goed gemengd.

Verdeel het asperge mengsel over het bladerdeeg, maar houd de randen vrij. Verkruimel de geitenkaas erover en schuif in de oven. Bak nogmaals voor 10-15 minuten tot de rand goudbruin is en het deeg gaar. Bestrooi met fijngesneden peterselie (en eventueel wat leuke kiemen). Serveer gelijk.

Menusuggestie: Lente plaattaart met asperges + simpele groene salade.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *