Lente pasta

De lente begint er nu echt aan te komen. Vriendje en ik hebben ons eerste ijsje alweer gegeten (een teken dat het echt lente wordt). Het hardlopen wordt veel plezieriger, door de zon die vaker begint te schijnen. De dagen worden langer, en iets warmer. We gaan de goede kant op!

Afgelopen weekend ging ik foodshoppen op de biologische Noordermarkt en in de leuke haarlemmerstraat. Ik kocht een azijn, met rode basilicum, wat eigenlijk lente in een flesje is. Op de Noordermarkt ging mijn zoektocht naar de lente verder en kocht ik verse morilles, groene asperges, eetbare viooltjes en verse pasta. Voor mij zijn dit echt producten die bij de lente horen. Ondanks dat het weer (hier in Amsterdam) soms wat tegen valt, zorgt dit simpele pasta gerecht voor zonnestralen op je bord.

Nodig voor 2 personen:
200-250 gram verse pasta
50 gram groene asperges, schoongemaakt
50 gram verse morilles  (Of ongeveer 15 gram gedroogde morilles)
50 gram tuinbonen, gedopt (haal na het koken het witte vliesje eraf).
1 sjalot, fijn gesneden
Pecorino, geraspt
olijfolie
1 portie pesto

Note: eigenlijk wilde ik ze nog decoreren met eetbare bloemen, maar helaas waren die niet meer fotowaardig. Mocht je ze kunnen vinden op een markt, biologische winkel of bij een kweker, dan is het zeker een aanvulling op elk lente gerecht. Let wel op: die uit tuincentra zijn niet geschikt voor consumptie!

morieltjes2

Maak de pesto, bijvoorbeeld met behulp van dit recept.

Snij de harde onderkant van de asperges. Stoom de asperge voor ongeveer 4 min. Je kunt de asperges natuurlijk ook blancheren in kokend water met wat zeezout, voor 3 min. Haal de asperges eruit met een schuimspaan en spoel ze na het koken gelijk af met koud water, om het kookproces te stoppen. Snij de asperges in stukken en zet aan de kant.

Was de morilles goed, zodat al het zand eruit is. Bak ze vervolgens met wat olijfolie voor 6 min en voeg in de laatste minuut het fijngesneden sjalotje toe. (belangrijk: rauwe morilles zijn giftig, dus was na het snijden je handen en eet de morilles dus niet rauw.)

Blancheer vervolgens de tuinbonen (mag in hetzelfde water), giet na 3 min af en spoel af met koud water. Haal vervolgens het witte schilletje van de tuinbonen, zodat je een fris groen boontje overhoudt.

Kook de verse pasta volgens de aanwijzingen, meestal is verse pasta binnen een paar minuten beetgaar.

Voeg er 3 eetlepels pesto, asperges en tuinbonen bij de morilles, met daarbij een 2 eetlepels pastawater. Roer goed door, waarna je de verse pasta afgiet en bij de groeten en pesto doet. Bestrooi met pecorino, schenk een glas witte wijn in en geniet van een heerlijke lente pasta!

Note: Je kunt de overige pesto mee aan tafel nemen, mocht iemand meer willen. De rest kun je in een potje, bedekt met olie, in de koelkast bewaren.

6 reacties

    1. Ik koop de vaak uit de diepvries, waardoor je ze maar 1x hoeft te doppen. Alleen als ze in het seizoen zijn koop ik de hele peul, dan is het iets meer werk, maar het is niet dat je kilo´s nodig hebt voor deze pasta! 🙂

  1. Vast een hele stomme vraag, maar wat zijn morilles? Het lijkt mij gedroogd, maar ik heb echt geen idee. De rest samen lijkt me wel heel lekker!

    1. Nee joh! 🙂 Morilles (of morieljes) zijn echte lente paddenstoelen. Nu dus vers verkrijgbaar bij een goede bio winkel, groentenman of zoals hier in Amsterdam op de paddenstoelenkraam op de noordermarkt. Je hebt ook een gedroogde versie, die gedurende het jaar meer verkrijgbaar is. Ik vind het een heerlijke smaak hebben, ook zo door de pasta, maar ook door een roomsaus (niet heel gezond ;)) of in combinatie met kip of vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *