Lavendel-limoenade

Ik hou van lavendel, als plant of als geurkussentjes in mijn kleding. Tot ik er laatst achter kwam dat het ook heerlijk is in warme gerechten, desserts en zelfs drankjes. Al eerder maakte ik een zomerse citroen-lavendelkip, op mijn verlanglijstje staat lavendel-honing ijs en voor vandaag maak ik deze limonade. Wat overigens mijn nieuwe zomerdrankje gaat worden, dat weet ik zeker.

Wat is er nu lekkerder met deze stijgende (toch?) tempraturen dan een glas zelf gemaakte limonade. Ijskoud, een tikkeltje zurig en met een klein bittertje. Ik ben sowieso fan van bittere/zure drankjes, denk aan bitter lemon of die geweldige uitvinding van San Pellegrino (de Limonata). De lavendel geeft een leuke licht bloemige smaak aan het geheel, wat het samen met de limoen en het zoetje van de maple siroop echt heerlijk maakt. Een echte dorstlesser! Serveer ijs en ijs koud.. Vooral op warme dagen!

Let op: Lavendel die je bij de bloemist/tuincentra koopt is meestal niet geschikt voor consumptie, gelukkig is het steeds beter verkrijgbaar. Ik heb mijn laatste portie gekocht bij de Marqt, in het kruidenrek.

Lavendellimonade 2

Nodig voor 1 liter:
Afgeleid van dit recept

1 liter water
½ theelepel lavendel
Sap van 3 limoenen
5-7 eetlepels maple siroop

Kook het water in een steelpan en haal de pan van het vuur zodra het begint te koken. Voeg hier de gedroogde lavendel aan toe. Laat het een half uur trekken en het lavendelwater ondertussen afkoelen.

Pers de limoenen goed uit en voeg aan het lavendelwater. Het maakt niet uit als er pulp of pitjes in het water komt, straks wordt alles gezeefd.  Voeg vervolgens ook de maple siroop toe, door de limoen heb je wat tegengas nodig in de vorm van een zoetje. Je kunt er dus voor kiezen om er minder limoen bij te doen, of minder maple siroop, maar dat is per persoon verschillend.

Zeef de limonade en giet in een fles of waterkan die je in de koelkast kunt zetten. Zet weg tot volledig afgekoeld. Serveer vervolgens met ijsblokjes en een schijfje limoen voor een verkoelend en verslavend drankje voor deze zomer.

7 reacties

    1. Ik vind ik best meevallen, de lavendel en limoen proef je beter hoor! Al vind ik maple siroop best lekker. Ik zou zeggen, gewoon een keer uitproberen. Je kunt dan terughoudend zijn met de maple siroop of eventueel vervangen voor een andere zoetstof.

  1. Pingback: Fudge met lavendel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *