Ik hou van lavendel, als plant of als geurkussentjes in mijn kleding. Tot ik er laatst achter kwam dat het ook heerlijk is in warme gerechten, desserts en zelfs drankjes. Al eerder maakte ik een zomerse citroen-lavendelkip, op mijn verlanglijstje staat lavendel-honing ijs en voor vandaag maak ik deze limonade. Wat overigens mijn nieuwe zomerdrankje gaat worden, dat weet ik zeker.
Wat is er nu lekkerder met deze stijgende (toch?) tempraturen dan een glas zelf gemaakte limonade. Ijskoud, een tikkeltje zurig en met een klein bittertje. Ik ben sowieso fan van bittere/zure drankjes, denk aan bitter lemon of die geweldige uitvinding van San Pellegrino (de Limonata). De lavendel geeft een leuke licht bloemige smaak aan het geheel, wat het samen met de limoen en het zoetje van de maple siroop echt heerlijk maakt. Een echte dorstlesser! Serveer ijs en ijs koud.. Vooral op warme dagen!
Let op: Lavendel die je bij de bloemist/tuincentra koopt is meestal niet geschikt voor consumptie, gelukkig is het steeds beter verkrijgbaar. Ik heb mijn laatste portie gekocht bij de Marqt, in het kruidenrek.
Nodig voor 1 liter:
Afgeleid van dit recept
1 liter water
½ theelepel lavendel
Sap van 3 limoenen
5-7 eetlepels maple siroop
Kook het water in een steelpan en haal de pan van het vuur zodra het begint te koken. Voeg hier de gedroogde lavendel aan toe. Laat het een half uur trekken en het lavendelwater ondertussen afkoelen.
Pers de limoenen goed uit en voeg aan het lavendelwater. Het maakt niet uit als er pulp of pitjes in het water komt, straks wordt alles gezeefd. Voeg vervolgens ook de maple siroop toe, door de limoen heb je wat tegengas nodig in de vorm van een zoetje. Je kunt er dus voor kiezen om er minder limoen bij te doen, of minder maple siroop, maar dat is per persoon verschillend.
Zeef de limonade en giet in een fles of waterkan die je in de koelkast kunt zetten. Zet weg tot volledig afgekoeld. Serveer vervolgens met ijsblokjes en een schijfje limoen voor een verkoelend en verslavend drankje voor deze zomer.
Thanks wat een fijn recept! Misschien dit weekend uitproberen.
Thanks! Ik heb vandaag alweer mijn tweede portie gemaakt, heerlijk verfrissend in het zonnetje.
Hier ben ik nieuwsgierig naar. Ik neem het recept mee 🙂
Waar neme je het mee naartoe? 😉 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Klinkt heerlijk! Ik ben alleen bang dat de maple siroop een beetje een bijsmaak geeft, of valt dat mee?
Ik vind ik best meevallen, de lavendel en limoen proef je beter hoor! Al vind ik maple siroop best lekker. Ik zou zeggen, gewoon een keer uitproberen. Je kunt dan terughoudend zijn met de maple siroop of eventueel vervangen voor een andere zoetstof.