Lavendel extract

De laatste tijd giet ik het liefste een scheutje lavendel bij mijn zoete baksels. Je leest het goed: een scheutje lavendel! Alweer een tijdje geleden maakte ik namelijk zelf gemaakte lavendel extract. Een super simpel klusje wat gelijk een lekkere smaak geeft aan al je zoete baksels. Eigenlijk is het hetzelfde princiepe als het maken van vanille extract, zoals ik dat hier al deed, maar dan met lavendel. Verslavend lekker!

Nu denk je misschien, wat kan ik hier nu mee maken? Mijn antwoord: eigenlijk alles! In eerste instantie moest ik gelijk denken aan het lavendel-honing ijs wat Meryl Streep maakt in de film It’s Complicated! Helaas beschik ik nog niet over een ijsmachine (of een grote vriezer) dus dit recept moet nog even wachten. Dat mag natuurlijk de pret niet drukken en dus ging ik aan de slag met simpele koekjes met citroen & lavendel, biscotti met lavendel en amandelen ennnn een van mijn favorieten: merengue met lavendel! Super als basis van een eton mess, of gewoon zo als mini snack bij de koffie.

Op mijn lijstje staan echter nog brownies, granola en madeleine’s… Going lavender crazy hier! Een klein, maar belangrijk, punt wanneer je de smaak te pakken hebt en aan de slag wilt met de zelf gemaakte lavendelextract: giet niet te veel in je recept, want het resulteert al gauw in een zeepachtige (lavendel)smaak en dat is niet de bedoeling. Iek! 😉

Nodig voor 50ml:
50 ml vodka
3 tl gedroogde lavendel (te koop bij o.a. Marqt)

Het recept gaat als volgt: steriliseer een klein flesje met een goede deksel. Strooi daar (met een trechtertje) de lavendel in en vervolgens de vodka. Schud het flesje goed en bewaar op een donkere en koele plek. Schud het flesje af en toe, maar laat hier hier voor ongeveer een 2-3 weken staan.

Handig feitje: is je extract bijna op? Vul je flesje weer aan met nieuwe vodka, even schudden, laat het voor een aantal weken staan en je lavendel extract is aangevuld. Easy peasy!

8 reacties

  1. Wat een slim idee! Lijkt me echt heel erg lekker.

    Ik weet alleen van mijzelf dat ik geen koekjes moet bakken, omdat ze dan binnen 10 minuten allemaal op zijn.
    Zou je het misschien ook kunnen gebruiken bij hartige dingen? Of misschien door havermout in de ochtend?

    1. Je kunt het zeker proberen door de havermout! Ik ben heel benieuwd.. Soms heb je inderdaad hartige gerechten met lavendel, maar vaak wordt dit met gedroogde lavendel gemaakt in plaats van een lavendelextract.

    1. Lang! Net als vanille extract, vooral wanneer je na een tijd de lavendel eruit haalt, kun je het lang bewaren omdat je dan alleen het extract in het flesje hebt zitten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *