Kruidige wortelsoep

We zitten in de maand januari en dat betekent voor veel mensen een heel lijstje aan goede voornemens. Voorgaande jaren begon ik vaak met een detox in januari, om zo het jaar fris te starten en met veel energie de laatste winterse maanden door te komen. Jammer genoeg zit januari dit jaar bomvol, met veel leuke dingen gelukkig. Ik zit een paar weekenden in het buitenland en er zijn veel verjaardagen en feestjes. Niet ideaal dus!

Maar juist met al deze drukte weet ik dat ik goed op mezelf moet letten, vooral wanneer het op eten aan komt. Daarbij heb ik tijdens de kerstdagen en oud & nieuw (eigenlijk de hele kerstvakantie + de week daarvoor) mijn buikje goed vol gegeten, waardoor mijn lichaam een tikkeltje van slag is geraakt door alle gluten en suikers in mijn systeem.  Om toch mijn goede voornemen niet helemaal los te laten, ga ik proberen om de dagen die ik wel “vrij” ben in te vullen met gezonde en voedzame maaltijden. En deze blijf ik ook dit jaar met jullie delen.

Het is gek, maar soms vergeet ik een beetje hoe lekker wortelsoep is. In de winter eet ik graag soep als lunch of makkelijke (pre) diner (snack). Vaak is dat pompoen-, pastinaak- of linzensoep. Of juist een verwarmende uiensoep of winterminestrone, op echt koude dagen. Maar wortel, dat vergeet ik altijd een beetje. Tijd om daar verandering in te brengen. Vooral aangezien deze wortelsoep heel lekker is, met de kruidige touche en veel goede vitamines. Daarbij zorgen de kurkuma, komijn en koriander dat de griep op een afstandje blijft. Altijd handig! 🙂

Wortelsoep

Nodig voor 4 kopjes soep (3-4 personen):
Bereidingstijd: ± 50-55 minuten
2 el olijfolie
2 tenen (gepofte) knoflook
4 grote (of 6 kleinere) bosuien, in ringen
Handje verse koriander, zowel blaadjes als steeltjes
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
500 gram wortels (± 6-7 stuks)
1 liter groentebouillon

Snij de bosui in grove ringen en de knoflook in kleinere stukken. Bak vervolgens, in een soeppan, de uien en knoflook in wat olijfolie. Zet het vuur niet te hoog, en roer regelmatig, zodat het niet aanbrand. Schil ondertussen de wortels en snij in stukken van 1-2 cm.

Voeg wanneer de bosui en knoflook zacht zijn geworden de kruiden toe, samen met de fijngesneden steeltjes van de verse koriander. De blaadjes kun je later gebruiken in de soep. Roer alles goed door en laat voor een paar minuten 2-3 op zacht vuur bakken.

Voeg de wortels bij het uienmengsel. Zet een deksel op de pan, het vuur iets hoger en bak de groenten voor ongeveer 10 minuten tot ze zachter beginnen worden. Blijf goed roeren. De smaken van de kruiden en de wortel op deze manier nog beter naar voren komen. Daarbij zorgt het vocht uit de wortel dat alles om zacht vuur stooft, waardoor de soep heerlijk zoet wordt.

Na 10 minuten kun je de bouillon toevoegen, laat het geheel aan de kook komen en zet het vuur iets lager, zodat je de pan met de deksel erop voor ±15-20 minuten kan laten staan. Als de wortel goed zacht is geworden, kun je met behulp van een staafmixer of blender de soep pureren. Serveer en garneer met fijn gesneden verse koriander blaadjes.

5 reacties

 1. Ooo lekker Ianna en perfect voor waar wij nu mee bezig zijn. We zijn namelijk net weer begonnen met een Whole30. Als detox zeg maar en om weer even op het goede pad te komen! Deze soep past er perfect bij!

  1. Wat super dat jullie weer begonnen zijn met Whole30! Heel veel succes komende tijd! Ik zal proberen veel gezonde receptje te posten.. 😉
   In juni wil ik ook weer aan de slag met een detox, zin in en goed voor je gezondheid/lichaam! 😀

 2. Het is moeilijk te geloven dat je de wortels zo bij het uienmengsel kunt doen zonder dat de zaak aanbrandt! En nog wel met een wat hoger vuur, en wel 10 minuten lang…
  Ik zal het proberen, maar zodra het aan gaat koeken gaat de bouillon erbij! 😉

  1. 😉 Snap ik. De wortels verliezen veel vocht (en met een deksel op de pan) brand het niet aan. Het vuur moet overigens niet heel hoog, maar iets hoger dan waarop je de uien hebt laten bakken! En je moet af en toe even roeren, je kunt het niet zo laten staan voor 10 min, dan bakt het waarschijnlijk wel aan. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *