Kokosbloesem suiker

Kokosbloesem suiker

Zoals ik eerder al omschreef, is suiker niet heel erg gezond. Lees hier meer! Maar wat als je nu een ontzettende zoetekauw bent? (zoals ik) Dan is kokosbloesemsuiker een van de betere alternatieven. Het is en blijft natuurlijk suiker, wat voor een verhoging van je bloedsuiker zorgt. Dus: geniet met mate! Het heeft echter een lagere GI, waardoor het op een langzame manier door het bloed wordt opgenomen en dus zorgt voor een minder grote energie dip! Daardoor is het een goed alternatief voor gewone geraffineerde witte suiker of agave/ahorn siroop.

Kokosbloesem suiker wordt gemaakt uit de nectar van de kokosnootbloesems. Door lichte verwarming veranderd de textuur en verandert de nectar langzaam in deze suiker. De productie hiervan is zeer duurzaam. De boeren tappen de nectar op grote hoogte af. op deze manier kan de boom kokosnoten blijven produceren en houden de boeren hun belangrijkste inkomstenbron. Omdat kokosbloesem suiker niet op hoge tempratuur verwarmd wordt, blijven alle goede vitamines (vitamine B) en mineralen (ijzer, magnesium, zink) behouden.

Je kunt kokosbloesem suiker gebruiken als vervanger voor suiker, in alles waar je normaal suiker in gebruikt, denk aan: in koffie/thee, ijs, toetjes, gebak, koek en ga zo maar door. De verhoudingen blijven hetzelfde. Al is het natuurlijk altijd beter om minder suiker te gebruiken.

Het enige nadeel van kokosbloesemsuiker: het is aan de prijzige kant. Vooral wanneer je het vergelijkt met “gewone” suiker. Je betaald namelijk voor 600 gram ongeveer 11 euro. Al zijn er ook kleinere verpakkingen te krijgen, die natuurlijk goedkoper zijn. Voor mij een reden om nog minder suiker te eten en juist voor de gezondere versie te kiezen.

Kokosbloesem suiker is te vinden bij biologische winkels zoals ekoplaza, gezondheidswinkels en de tuinen. Verder is het goed online verkrijgbaar!

3 reacties

 1. Like! Hier ook een zoetekauw, vind het erg leuk om lekker te bakken. Wil zelf ook gaan minderen met suikers etc. Helaas zit er in bijna alles wat ik maak (taart,koek,cake(jes)) suiker.. Dus ook opzoek naar gezondere vervangers voor de slechte ingrediënten, ik ga dit zeker eens proberen! 😉

 2. Ik heb gelezen dan suikerbloesemsuiker juist NIET je bloedsuikerspiegel verhoogd omdat het maar een waarde van 35 heeft op de Glycemische Index heeft!

  Kokosbloesem suiker – de natuurlijke suiker waar je onbezorgd van kunt genieten

  mei 8, 2013
  Jesse van der Velde
  Superfoods & Smoothies
  10 Comments

  Suiker en suikerrijke voeding is erg ongezond, dat weten we allemaal. Je wordt niet alleen dik van suiker, ook is het slecht voor je gebit en je hart- en bloedvaten, het brengt je hormoonhuishouding uit balans, het ondermijnt je immuunsysteem, het verhoogt het risico op schimmelinfecties, diabetes type 2 en kanker en het bevordert de (huid)veroudering. Genoeg redenen dus om geraffineerde suikers zoals tafelsuiker zoveel mogelijk te vermijden, maar wat is het alternatief als je een verstokte zoetekauw bent? Een gezonde suikervervanger is kokosbloesemsuiker, dat boordevol goede voedingsstoffen zit en zeer laag is op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers veel langer energie geven.

  Waarom is kokosbloesemsuiker veel gezonder dan gewone suiker?

  kokosbloesemsuikerKokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem. Deze volledig natuurlijke en ongeraffineerde suiker wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen zoals Indonesië. De productie van kokosbloesemsuiker is zeer duurzaam, omdat de boeren de nectar aftappen van de kokosbloesem zodat de bloesem zelf niet verloren gaat en de boom nog steeds kokosnoten kan produceren, een andere belangrijke inkomstenbron van deze boeren. Nadat de nectar is opgevangen in een klein emmertje wordt deze ingedikt tot een karamelachtige substantie en vervolgens in mallen gegoten. Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen. Er komt dus helemaal geen raffinage of verhitting te pas aan de productie van kokosbloesemsuiker, en dat is ook de reden waarom kokosbloesemsuiker zo rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium.

  Het grote voordeel van kokosbloesemsuiker ten opzichte van geraffineerde suikers is verder dat het een waarde van 35 heeft op de Glycemische Index, wat betekent dat de van nature aanwezige suikers langzaam in de bloedbaan worden opgenomen en dus geen sterke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, zodat je er langer energie uit kunt halen. Kokosbloesemsuiker kan vanwege de lage Glycemische Index een gezond alternatief zijn voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2 (overleg in dit geval wel altijd eerst met je arts), en omdat kokosbloesemsuiker niet bewerkt of verhit is geweest is het ook een zeer geschikt voor rawfood enthousiasten.
  Bron: Jesse van der Velde

  1. Hi Katja,
   bedankt voor je uitgebreide reactie. Het heeft inderdaad een lage GI, maar het is alsnog suiker. Het zorgt, volgens mij, nog steeds voor een piek in de bloedsuikerspiegel (al is het natuurlijk een relatief lage). Op deze manier kun je er langer energie uit halen, maar het betekend niet dat er geen stijging in je bloedsuikerspiegel is. Zoals Jesse ook beschrijft: het wordt langzaam opgenomen, en zorgt dus voor geen sterke piek (maar er is nog wel een piek). Hoe dan ook: altijd beter dan tafelsuiker, dus kan het zeker aanraden! 😀 Fijne avond. Groetjes, Ianna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *