Appelchips

Ik liep gisteren door de supermarkt, waar een klein meisje vol enthousiasme met haar moeder boodschappen aan het doen was. Ze gingen schijnbaar zelf taartjes bakken, super leuk natuurlijk, en het meisje was door het dolle heen! Tot mijn schrik pakte de moeder een kant en klaar pak brouwnies uit het schap en daarbij een kant en klare chocoladefondant. Meisje blij, moeder keek nog even naar de verpakking en daar gingen ze.

Cupcakes, koekjes en zelfs brouwnies bakken is natuurlijk super leuk (en lekker!). Al is het juist voor kinderen belangrijk dat ze niet te veel suiker, e-nummers en conserveringsmiddelen binnen krijgen. Zo gezond is dat immers niet! Lekkere koekjes en cakes hoeven natuurlijk niet te verdwijnen, maar het beslag uit een pak schudden… Dat kan beter!

Vandaar dat ik vandaag begin met een kleine aanvulling op mijn blog: koken met de kids! Voor de moeder van gisteren, en eventueel andere ouders die het leuk vinden om gezonde(re) dingen te maken met je kinderen. Simpele en gezonde recepten die kinderen zelf kunnen maken (met wat hulp van papa/mama). Naar mijn mening kun je niet vroeg genoeg beginnen om echte foodies van ze te maken ;)!

Voor vandaag zelf gemaakte appelchips! Het is simpel om te maken, lekker, gezond en je huis gaat er heerlijk van ruiken.

appelchips 1

Je hebt nodig:
Appels, bijvoorbeeld Elstar (met ongeveer 2 appels vul je een bakplaat)
Kaneel
1-2 eetlepel citroensap per appel

Verwarm de oven voor op 100 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Was de appel, haal het klokhuis eruit met een appelboor (of eventueel een mesje), maar schil de appels niet.ย Snij nu, met behulp van een mandoline, keukenmachine of eventueel een scherp mesje, hele dunne plakjes appel. Wanneer je de appel met de hand snijdt, snij de appel dan doormiddel en leg met het snijvlak naar beneden. Snij er vervolgens horizontaal dunne plakjes van, dit werkt het allerbeste. De laatste mogelijkheid is natuurlijk voor de ouders.

Doe de plakjes appel in een kom, bestrooi met kaneel (naar smaak) en de 1-2 eetlepels citroensap. Zorg dat alle plakjes met wat kaneel bedekt zijn.

Leg de plakjes appel op de bakplaat en zet deze in het midden van de oven. Na ongeveer 2,5 uur zijn de appels heerlijk knapperig geworden en kun je ze uit de oven halen. Laat ze afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje (max 3-4 dagen). Geloof mij, ze zijn (ook voor de ouders) een tikkeltje verslavend en vaak sneller op dan je denkt!

Bekijk ookย mijn andere kidsproof receptenย zoals havermout koekjes, pindakaas en banaan-honing muffins!

32 reacties

 1. Wat leuk (en goed) dat je aandacht aan kinderen besteedt! Ik kook vaak samen met ze, dat vinden ze leuk (ik ook). Vaak maken we gezonde dingen, soms wat minder. Moet af en toe wel kunnen. ๐Ÿ˜‰ Deze appelchips ga ik dit weekend met mijn dochters maken. En dan samen met hun kleine broertjes opeten natuurlijk. Dat wordt smullen! ๐Ÿ™‚ Fijn weekend!

  1. Hoi Anja, wat een leuk berichtje! Leuk om te horen dat jij vaak met de kids kookt! Hopelijk inpireert het mensen om meer zelf te maken en hun kinderen erbij te betrekken! ๐Ÿ™‚ Laat je me weten als je de chips dit weekend gemaakt hebt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Groetjes, Ianna

   1. Eh… eerste bakje is gekaapt door mijn dochter. Ze zit samen met haar zus boven en ik ben bang dat ik straks een leeg bakje beneden terugkrijg. ๐Ÿ˜‰ Tweede lading zit dus in de oven, want die ene die ik zelf mocht proeven, vond ik wel errug lekkerrr! Dat wordt verstoppen en vanavond ‘stiekem’ snacken op de bank, haha! ๐Ÿ™‚

    1. Haha, ontzettend leuk om te horen dat de het zo’n succes is! Hier zijn ze ook altijd binnen 1 dag op, ken het probleem! ๐Ÿ™‚

 2. Dag Ianna,
  Wat een leuk en eenvoudig recept. En wat een leuk geschreven verhaal!
  Ik kan helemaal met je meevoelen wat betreft de kant en klaar pakken, koekjes en taartenmixen. Er zitten zoveel conserveermiddelen en kunstmatige aroma’s in. Zonde! Bovendien is helemaal zelf maken vaak nauwelijks meer werk. En… niet alleen zoet is lekker!

  In mijn kookschool De Kinderkokerij is mijn doel, behalve dat kinderen leren koken, ook dat ze gevarieerder en gezonder gaan eten. Ik merk tijdens de kooklessen dat als kinderen zelf koken, ze veel eerder bereid zijn om nieuwe (gezonde) voedingswaren te proberen. Al een heleboel kinderen hebben bij mij tijdens de kooklessen tomaten, paprika’s gerookte zalm, enzovoorts leren eten. En dat gaat dan eigenlijk helemaal vanzelf. Doordat ze zelf eten bereiden, gaan ze heel anders tegen voeding aankijken.

  Omdat veel kinderen willen leren koken en niet elk kind bij mij in de buurt woont ben ik een nieuw project gestart: De KinderKookWereld. In de KinderKookWereld kunnen kinderen online leren koken aan de hand van, onder andere, beproefde stap-voor-stap recepten, video’s en een vraagantwoordrubriek.

  Bovendien geef ik ouders tips hoe ze hun kinderen kunnen leren met plezier gezond te eten.
  Kinderen gezond leren eten lukt alleen als ze er plezier in hebben. Dwingen werkt nooit, maar er zijn wel heel veel andere manieren om kinderen met plezier gezond te leren eten! Zijn er mensen die misschien tips willen over hoe je kinderen met plezier gezond kunt leren eten? Klik dan hier:
  http://www.kinderkokerij.nl/met-plezier-gezond-eten-tip-1/

  In de KinderKookKrant geef ik trouwens elke maand weer nieuwe ยดMet plezier gezond eten tipsยด
  http://www.kinderkokerij.nl/kinderkookkrant/
  Wie weet kan ik nog meer mensen blij maken met deze tips.

  Heel veel succes met je blog!
  Annemarie Lutters

 3. Leuk! Ik was er vroeger dol op, op appelchips. Ik kocht het dan gewoon in een zakje bij de supermarkt. Maar dit is natuurlijk veel leuker en beter ook!

 4. Beste Ianna,
  Is het niet beter om appels toch te schillen? Want er zitten op de appelschil wat schadelijke stoffen.

  1. Dat vind ik altijd een lastige overweging, want in de schil zitten ook de meeste vitamines. Ik koop altijd bio appels en was ze goed, dus hoop het daarmee wat te verminderen. Maar je zou het natuurlijk altijd kunnen proberen. ๐Ÿ™‚

 5. Dit is ook een heerlijk recept met banaan.
  Banaan in hele dunne plakjes snijden, even besprenkelen met citroensap en dan net als de appel in de oven op 100 graden gedurende ca 2,5 uur.

  Hier een grote favoriet!

 6. En ik ga dit recept op mijn werk gebruiken! Ben namelijk werkzaam in de kinderopvang (naschoolse) en wij vinden het ook heel belangrijk om gezonde voeding te bieden. Komende Herfstvakantie is er een kindje jarig en dit recept komt goed van pas ๐Ÿ™‚

  1. Helaas idd minimaal 2,5 uur (hangt af van de dikte), maar je kunt ondertussen rustig iets anders gaan doen. Ik maak ze bijna elke week; lekker in het weekend en ondertussen ga ik ontbijten, krantje lezen, iets voor m’n blog doen etc! Is perfect en je huis gaat er heerlijk van ruiken!!

 7. De baktijd van 2,5 uur is inderdaad nodig. Wij hebben ze twee keer gemaakt met de kinderen op de NSO vorige week en het was een groot succes. Sommige kinderen vonden ze zo lekker dat ze echt allemaal opkwamen. En de kinderen die minder enthousiast waren over het resultaat….geen nood want die hebben ze uitgedeeld aan diegene die er echt gek op waren! En de ouders warn blij dat we ze deze gezonde lekkernij voorschotleden! Dank voor het delen ๐Ÿ™‚

 8. Tegenwoordig maak ik regelmatig appelchips en gedroogde bananen in mijn droogmachine.
  We vinden ze heerlijk.
  Ianna, dank je voor je recept!

  1. Goed bezig! Klinkt helemaal top ๐Ÿ™‚ Hier zijn ze ook favoriet, maar ga de gedroogde bananen ook eens proberen; lijkt me heerlijk!

 9. Hi Ianna,

  Super idee! Ze zitten al een klein uurtje in de oven en mijn huis ruikt al zo lekker,mhi!
  Ik vraag me af waarom er je citroensap over moet doen? Is dit opdat ze niet zouden plakken aan het bakpapier? Dankje.

 10. Jammer dat ik mijn favoriete appelchips van Elstar niet kan makken. Appels die ik nu koop, zijn niet zo vers meer. Er zitten binnen de appel hier en daar bruine plekjes. Ik moet nu kennelijk tot september wachten op de nieuwe oogst.

  1. Ze zijn inderdaad het allerlekkerste wanneer je verse appeltjes hebt in de herfst. Nog even geduld.. Al kun tot die tijd weer fijn snoepen van aardbeien, frambozen, bramen etc. ๐Ÿ˜€

 11. Hallo Ianna

  Ik heb ze gemaakt en ze smaakten heerlijk (mn dochter vond ze ook lekker), alleen waren ze wat taai… niet crispy
  Heb geen idee wat ik fout heb gedaan. Ze waren heel dun gesneden, beetje citroensap erover gedaan (niet teveel).

  Heb je een idee of dit zelf ook gehad?

  Groetjes Joyce

 12. Hoi Ianna,

  allereerst complimenten voor je leuke site. Ik lees deze regelmatig maar schrijf nu pas voor het eerst een reactie ๐Ÿ™‚ Ik heb deze appelchips gemaakt en vond ze super, ik heb ze dan ook toegevoegd op mijn eigen website.

  Groetjes Rik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *