Koekjes van quinoa, bloemkool & wilde knoflook

De afgelopen tijd zit ik steeds vaker te denken om binnenkort weer eens met een detox te beginnen (zoals deze van vorig jaar). Ik merk dat mijn lichaam mij een seintje geeft dat het tijd wordt om weer op de reset knop te drukken. Helaas heb ik het nu zo druk, dat het de komende maanden sowieso niet gaat lukken. Naast gezond eten is het belangrijk dat je in dat soort periodes niet te veel hooi op je vork neemt en veel dagen gewoon wat rustiger aan kunt doen. Alleen dat gaat de komende maanden niet lukken. Het is druk met studie, ik begin vandaag aan een nieuwe job (super leuk!), met mijn blog gaat het zo goed dat ik daar steeds meer tijd aan kwijt ben en daarnaast probeer ik nog enigszins een sociaal leven eraan vast te knopen ;). Het lijkt alsof ik elke dag van hot naar her aan het rennen ben en dan is detoxen niet heel handig.

Tijdens mijn rustigere momenten van de afgelopen tijd ben ik stiekem toch weer bezig met mijn blog, wat aan het experimenteren in de keuken of aan het koken uit een van mijn nieuwe (of soms oude) kookboeken. Heb je mijn review van The Green Kitchen al gelezen? Afgelopen week schreef ik hier een blogje over dit fijne kookboek. Aangezien ik zo enthousiast was over de recepten die erin staan, wilde ik er graag een met jullie delen. Bij het zien van deze koekjes van quinoa, bloemkool & wilde knoflook kreeg ik spontaan trek. Daarbij zijn ze nog verrukkelijk ook!

De wilde knoflook vind je met een beetje geluk nu al (tot voorjaar/lente) bij de groenteboer of in de groenteschappen van de bio winkel. Mocht je het niet kunnen vinden, dan kun je het vervangen voor een handje verse spinazie (of een paar bosuitjes) en een 2-3 geperste teentjes knoflook.

Deze koekjes kun je zowel warm als koud eten. Ze zijn super lekker met een salade, eventueel een stukje vis of met gegrilde groenten (uit de oven). Enjoy!

Nodig voor 12 koekjes:
Bereidingstijd: 30 minuten + 30 minuten wachttijd.
Recept uit The Green Kitchen -David Frenkiel & Luise Vindahl
2 el ghee, kokosolie of olijfolie om in te bakken
200 gram witte quinoa
200 gram bloemkoolroosjes
1 grote handvol wilde knoflook (of handje spinazie + 2 geperste knoflooktenen)
4 eieren
200 gram feta
80 gram havervlokken
zeezout/peper

Maak eerst de quinoa klaar, zoals op de verpakking vermeld staat. Giet het eventuele overtollige water weg en laat het afkoelen.

Ondertussen kun je de bloemkool in een foodprocessor fijnmalen, tot het net rijstkorrels zijn. Schep deze in een kom, samen met de (iets) afgekoelde quinoa en de andere ingrediënten (behalve de vetstof om in te bakken). Roer alles met een lepel door elkaar tot alles goed vermengd is. Zet voor ongeveer 30 min in de koelkast, om het wat op te laten stijven.

Vorm met je handen 12 koekjes van het mengsel. Verwarm de ghee, kokosolie of olijfolie in een grote koekenpan, zet deze op middelhoog vuur en leg de koekjes erin. Bak ze 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. Keer voorzichtig om en bak de andere kant voor 2-3 minuten. Bak zo alle koekjes, eventueel in batches en laat ze na het bakken even uitlekken op een stuk keukenpapier.

foto: Johanna Frenkel

6 reacties

 1. Hmm, wat knap dat je aan een detox zit te denken, maar inderdaad met al die drukte misschien nog even uitstellen. Zou je zoiets ook een week kunnen doen? Of heeft het dan geen zin? Mij lijkt het wel eens leuk om te proberen, maar heb me er echt nog niet in verdiept en het lijkt me zoooo lastig om brood en kaas te laten liggen, want die worden denk ik verbannen dan?

  Oeeeh, ben heel benieuwd hoe ze smaken. Echt zo’n recept waarvan je gelijk zin krijgt om het te maken he. Ik had laatst wel quinoaburgers, dat was ook erg lekker.

  1. Natuurlijk! Je kunt even kijken hoe je lichaam erop reageert. Al zul je dan alleen de ‘slechte’ verschijnselen voelen, dus echt het afkicken. Terwijl je na week 2-3 pas echt de energie ervan krijgt.
   Kaas en brood zitten er inderdaad niet in, maar er zijn zoveel andere dingen die je kunt eten zoals deze quinoaburgers (zonder de havervlokken). Het is even omschakelen, maar als ik eenmaal de eerste week achter de rug heb wordt het alleen maar makkelijker/beter.

  1. In het originele recept is de bloemkool rauw. Al zou je het kort kunnen blancheren. Het maakt niet zoveel uit. Ik heb het zelf rauw gebruikt, vriendinnetje van mij had het 1-2 min geblancheerd. Al moeten ze dan wel goed droog zijn voor je ze in de food processor stopt.

 2. Wat een leuk recept, lijkt me heerlijk! Krijg dit weekend eters en vind dit wel heel leuk om te maken! Heb je toevallig nog tips wat lekker is erbij te serveren?

  1. Van alles eigenlijk. Ik zou er zelf sowieso een salade erbij maken. Voor de rest misschien iets van gegrilde groenten, of een stukje vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *