Knolselderij frietjes

Eigenlijk is het maar een raar ding; de knolselderij. Ik snap dat het voor veel mensen niet aantrekkelijk is om te kopen, met al die gekke wortels aan de onderkant en tja, wat moet je er dan mee? Wanneer ik aan knolselderij denk, dan denk ik aan kerst. Om heel eerlijk te zijn eet ik het nooit buiten de kerstdagen om, want na 3 dagen achter elkaar heb ik meestal wel genoeg van de, eigenlijk verrukkelijke, knolselderij. Hoogtijd om er een nieuwe draai aan te geven en dat resulteerde al gauw in frietjes. Want ja, wie houd er nu niet van een portie friet? Dus ik dook de keuken in en maakte deze knolselderij frietjes.

Het schillen van de knolselderij is eigenlijk heel makkelijk, vooral wanneer dit gebeurt met een scherp mes, dus laat je niet te veel afleiden door alle uitsteeksels en gekke plekken. Het maakt niet uit als je wat ruim snijd, want het is belangrijk dat je de schil er helemaal af haalt. Snij de knolselderij in dikke plakken en vervolgens in frietjes. En belangrijk: snijd het niet in te kleine frieten, want ze krimpen in de oven. Om dus een lekker bijgerecht te maken heb je echt een hele knolselderij, of eventueel meer, nodig. Verder is het handig om alle knolselderij frietjes ongeveer in dezelfde grote te snijden, zodat ze allemaal even gauw klaar zijn en je dus niet krijgt dat de  helft al tot puree is gekookt. Ze zijn heerlijk met een yoghurt-kruiden dip, of een klodder zelf gemaakte mayonaise.

rauwe knolselderij frietenNodig voor 4 personen:
1 knolselderij
olijfolie
Zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal alvast een bakplaat eruit en leg hierop een vel pakpapier. Zet een pan op het vuur met daarin water en een snuf zout, en breng dit aan de kook. Schil de knolselderij en snijd hier frietjes van. Kook ze ongeveer 3 minuten of net beetgaar (niet te ver door laten koken).

Giet de frieten af en dep ze droog met keukenpapier. Verdeel de knolselderij frietjes over de bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zeezout. Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten. Breng ze eventueel extra op smaak wanneer ze net uit de oven komen. Serveer gelijk.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *