Klassieke kerstmenu 2015

Na het budget-proof Kerstmenu van vorig jaar, is het dit jaar tijd voor een klassieker. Het klassieke kerstmenu van Beginspiration. Denk aan: wintergroenten, krokante aardappeltjes uit de oven, cranberry compote en natuurlijk kalkoen. Kijk gauw verder en ik ben heel benieuwd wat er bij jullie op het menu staat.

VOORGERECHT

Pastinaaksoep met salie en baconPastinaak soep met salie en baconcrisps
Voor mij is een soep het perfect voorgerecht: simpel, gezond, en makkelijk om van te voren te maken. Van deze fluweelzachte pastinaak soep wordt je blij, heerlijk met knapperige bacon en salie.

HOOFDGERECHT
IMG_0096Perfecte rozemarijn citroen krieltjes uit de ovenZelf maken: rode kool met appelKerst spruitjes met balsamcio sjalottencranberry compoteKalkoen in zeezout
Voor mij staat een klassieke kerst gelijk aan kalkoen. Zo uit de oven, eventueel in een mooie zoutkorst als deze. Zo blijft het sappig en mals, en alle smaken blijven in het vlees.

Citroenaardappeltjes
Knapperige aardappeltjes uit de oven, is er iets lekkerders dan dat? Simpel om te maken, want je schuift de krieltjes zo met citroen en rozemarijn de oven in.

Rode kool
Een paar weken geleden poste ik het recept voor zelf gemaakte rode kool, lekker met kruidnagel, kaneel en laurier. Een gerecht dat perfect past bij mijn kerstmenu van dit jaar.

Spruitjes
Een klassieker: spruitjes met gekarameliseerde sjalotten. Een echt winter gerecht, die goed past bij de rode kool, aardappeltjes en natuurlijk de kalkoen.

Cranberry compote
Het is geen kerst zonder cranberry compote, als je het mij vraagt. Dit gerecht hoort bij je klassieke kerstmenu. Het friszure past perfect bij de kalkoen, om van te smullen.

KAASPLANKJE
KaasplankjeMet zelfgemaakte vijgenchutney.
Kies de lekkerste kazen bij elkaar, met vijgenchutney en een stukje stokbrood. In Amsterdam koop ik mijn kazen graag bij Erik’s, en mijn favoriete kaasplankje bestaat uit: een camembert, een stinkkaasje (een Epoisse, bijvoorbeeld), een romige geitenkaas, een pittige blauwe kaas en een stukje oude Appenzeller. Zoo lekker.

DESSERT
Zelf maken: hollandse stoofpeertjesStoofpeertjes met vanille-ijs 
Yumm, is er iets lekkerders dan stoofpeertjes met vanille-ijs? Ik kan daar echt van genieten in de winter. Vooral wanneer zelf gemaakt. Het recept is simpel, en staat rustig te pruttelen op het vuur terwijl je de rest van de gerechten maakt.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *