Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Kip met serranoham, tijm en tomaatjes uit de oven

Ik weet niet precies hoe het komt, maar de laatste tijd wil ik het liefste de hele dag comfort food eten (en drinken). Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het komt vast door de dagen die korter worden en de kou, maar het resultaat is in ieder geval pasta voor de lunch, koekjes als snack, uit eten gaan met veel wijn en kiezen voor minimaal een dessert. Nu vind ik dit voor even geen probleem, maar afgelopen weekend had ik er genoeg van. In plaats van brunchen met pancakes en extra veel maple siroop, besloot ik de knop om te zetten en de gezondere toer te gaan: scrambled eggs, avocado, gebakken tomaatjes, een stukje zuurdesem toast en een paar plakjes bacon. Het moet wel leuk blijven. Het resultaat was een volle maag voor de rest van de dag. Letterlijk. Een paar uur later zat ik nog zo vol, dat ik mijn yoga lesje skipte, het recept testen uitstelde tot zondag en met een boek op de bank dook. In plaats van avonds een bord pasta te maken en me te buiten te gaan aan een nieuwe chocolade reep, besloot ik braaf het ‘gezondere’ eten vol te houden. Ik maakte deze kip met serranoham, tijm en tomaatjes uit de oven. En dat was een heel goed idee.

Het recept voor deze kip met serranoham uit de oven is eigenlijk een oud receptje. Het is een van die recepten die ik vroeger vaak maakte, maar op een of andere manier ben vergeten. Dit gebeurt bij mij wel vaker, gek genoeg. Het recept voor deze kip met serranoham bestaat in verschillende variaties. Soms maak ik het met basilicum, pijnboompitjes en balsamico en soms zonder. De serranoham wissel ik net zo makkelijk in voor parmaham, en de gedroogde tijm voor verse uit de ‘tuin’ of simpelweg een Italiaanse kruidenmix die ergens achterin mijn keukenkastje staat. Zoals je ziet, je hoeft het recept niet heel serieus te nemen. Dus doe je ding, kijk wat je in huis hebt en maak het een keertje. Je schuift het gerecht zo in de oven, en je hebt er geen omkijken meer naar. Leg op de bakplaat wat zoete aardappel frietjes en bak op het laatst wat spinazie met knoflook (echt 5 minuten werk) en het avondeten is klaar. Doe er je voordeel mee. 🙂

Kip met serranoham

Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 25 minuten.
2 kipfilets
75 gram serranoham
2 tl gedroogde tijm
1 grote sjalot (of rode ui), in dikke ringen
3 kleine teentjes knoflook
handje cherrytomaatjes
zout/peper
olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden en smeer een bakplaat/overschaal in met wat olijfolie. Breng de kipfilets op smaak met de tijm, peper en een klein beetje zout (let op: de ham is ook vrij zout). Wikkel de kip in met serranoham. Leg in de ovenschaal of op de bakplaat samen met de tomaatjes, knoflook en sjalot en schuif in de oven voor 20 minuten of tot de ham knapperig en de kip gaar is. Eet gelijk.

Menusuggestie: Kip met serranoham, tijm en tomaatjes uit de oven + zoete aardappel frietjes + snel gebakken spinazie met knoflook.

2 Discussions on
“Kip met serranoham, tijm en tomaatjes uit de oven”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.