Een kleine week geleden kreeg ik deze knoeperd van een pompoen. De pompoen in kwestie stond mij sinds dien in de keuken aan te staren, dus was het tijd om ermee aan de slag te gaan. Het resultaat: het eerste pompoen recept van dit jaar! Uiteindelijk is het een warme herfstsalade geworden. Zo lekker en vooral vullend, gezond, vegetarisch en erg simpel om te maken. Nu ik een vierde van de pompoen heb opgebruikt, zal ik vaker aan de slag gaan met dit heerlijke en gezonde ingrediënt. De komende tijd zullen er dus vast veel pompoen recepten op Beginspiration verschijnen! 🙂
De dressing is er een die ik vaker gebruik, zoals in deze bieten-spelt salade. Het kost misschien net iets meer moeite om te maken, maar het bevat belachelijk veel smaak. Echt een aanrader. Bij deze salade vind ik het heerlijk om er een goede kwaliteit (stok)brood bij te eten. Om deze vervolgens in de dressing en sappen van de groenten te dopen, en dan met een beetje feta op te eten. Groene salade erbij, en je hebt een complete (gezonde) maaltijd. Enjoy.
Nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 45 minuten, waarvan 35 minuten oventijd.
2 sjalotjes, in kwarten gesneden
200 gram kastanjechampignons
250 gram pompoen, geschild en in blokjes van 2-3 cm.
Handje kerstomaatjes
1 potje kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
2 tl gedroogde oregano (of 1 el verse oregano)
100 gram feta
Dressing:
2 tenen knoflook
1 tl kappertjes
2 el azijn
1 tl mosterd
4 el plantaardige (olijf)olie
peper/zeezout, naar smaak
1 ovenschaal
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Snij de kastanjechampignons eventueel door de helft, maar de kleine kun je gewoon heel laten en leg deze in een met olie ingevette ovenschaal. Voeg de parten ui en de stukjes pompoen toe. Besprenkel met wat extra olijfolie, breng op smaak met zeezout/peper en de oregano.
Na 20 minuten voeg je de tomaten toe en leg je de hele knoflooktenen aan de zijkant van de ovenschaal (deze heb je straks nodig voor de dressing). Rooster alles nog voor ongeveer 15 minuten gaar.
Haal de knoflooktenen eruit, en voeg de kikkererwten toe, om ze nog even goed door te warmen. Let op dat je ze goed hebt afgespoeld en hebt laten uitlekken. Als je kikkererwten uit blik/glas gebruikt, zijn ze al gaar, hierdoor hoeven ze alleen wat opgewarmd te worden. Je kunt de oven uit zetten, met de ovendeur gesloten.
Ondertussen maak je de dressing. Knijp hiervoor de gare knoflooktenen uit en mix dit met de azijn, mosterd, fijngesneden kappertjes, olie en evt zeezout/peper door elkaar. Haal de ovenschaal uit de oven, giet de dressing eroverheen en roer goed door. Bestrooi met fetakaas en eventueel wat extra verse oregano wanneer je dit in huis hebt.
Ziet er heeerlijk uit!!
Ziet er echt heerlijk uit! ik vind echt alles wat in deze salade zit lekker.
MMM leuk recept, ga ik zeker eens maken !
Lijkt me een heerlijke salade, met al die mooie herfstsmaken! En ga hem een keer proberen, en maak dan gelijk wat extra voor als lunch de volgende dag ;-).
hmm, heerlijk! ik ben al een tijdje op zoek naar een lekkere salade voor in de herfst / winter, en deze lijkt me perfect!
xo, cheyenne
Ahhhhhhh!
Vanmiddag nog komen de ingrediënten in huis!
lijkt me weer een heerlijk recept; bedankt,hoor!
Hmm smaakte net zo heerlijk zoals het rook!! Snel, simpel en zalig! Ga ik zeker vaker maken deze herfst!
Wat ontzettend leuk om te horen!! Bedankt voor je berichtje. Ik ben blij dat het in de smaak is gevallen. 😀
Wat een heerlijk maaltje Ianna!
Liefs, Sanne – Marieke
Dankjewel! 😀 Wat leuk dat je het gemaakt hebt! X
Het was heerlijk!
Heb het vandaag gemaakt met een muskadetpompoen ( Watham) uit eigen tuin. Deze soort kun je goed bewaren.
Sta hem op het punt te maken, ziet er super lekker uit!!
(Twee dingen die ik nog mis: de kappertjes in de ingrediëntenlijst en dat je de ovenschaal in de oven moet plaatsen. Dit laatste blijkt overigens wel uit je beschrijving, maar toch ;))
Bedankt voor je berichtje! Ik heb het er gelijk bij gezet. Hopelijk is het recept in de smaak gevallen. 🙂