Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Istanbul (deel 4)

Istanbul ModernDag 4 was een relax dag. Ik werd wakker met keelpijn, overal spierpijn en dacht bij mezelf: dit ga je toch niet menen, dat ik nu griep krijg in Istanbul. Daarbij waren de meiden na de avonturen van gisteren ook toe aan een rustig dagje Istanbul. Het weer was daarbij ook niet optimaal, dus opzoek naar binnen-activiteiten!

We besloten richting het Istanbul Modern te gaan, wat op loopafstand was en (alweer) een prachtig uitzicht had over de Bosporus. Ik vind dit museum zeker een aanrader! Vooral aangezien ik niet zo goed wist wat ik ervan kon verwachten, was ik super verrast. Er hangen best indrukwekkende (creatieve) schilderijen (een haai gemaakt uit labels van kleding) of de bibliotheek die een plafond van boeken heeft, waar je onderdoor loopt. Daarbij zit bij het museum een goed restaurant, waar je leuk kunt lunchen met een prachtig uitzicht.

Over prachtige uitzichten gesproken.. Leonie besloot in de avond even te gaan zwemmen in het verwarmde zwembad op de 20e verdieping van ons hotel! Ik ging met haar mee, niet om te zwemmen, maar om foto’s te maken van het sprookjesachtige uitzicht. Echt indrukwekkend om Istanbul te zien, vol lichtjes en een ondergaande zon.

Turkse Meze

In de avond gingen wij eten bij Solera Winery. Een restauratje/wijnbar wat Leonie had ontdekt tijdens ons wandeltochtje naar Istanbul Modern. Tussen de locals vonden wij nog een vrij tafeltje met kleine poefjes erbij. Wij waren wel klaar met de grote Istanbul-se porties, dus besloten heerlijk (en veel verschillende soorten) Turkse Meze te bestellen. Denk aan: tapanade van tomaat & walnoot, een spread van kaas en zwarte olijven, iets van spinazie, gevulde aubergine, gevulde wijnbladen, warme aardappeltjes en een soort gevulde deegrolletjes met een witte kaas en kruiden. De meiden namen natuurlijk een glas wijn en ik besloot maar braaf een aan de water te gaan. Stiekem vond ik het best jammer, aangezien ik graag een Turks wijntje had willen uitproberen.

Na onze heerlijk Meze diner gingen we door naar club 360, voor een drankje. We hoorden van iedereen dat we hier echt naartoe moesten gaan, aangezien je een super mooi uitzicht hebt over de Bosporus. Waarschijnlijk waren onze verwachtingen te hoog en hadden we zelf natuurlijk een super mooie view van ons hotel, dus het viel een tikkeltje tegen. Al waren er heerlijke cocktails en drankjes, daarbij een leuke plek om toeristen te spotten en een beetje mensen te kijken. Want dat kun je hier goed!

veel ruimte in vliegtuig Turkisch Airlines

De volgende dag gingen we al gelijk na het ontbijt met de auto met chauffeur terug naar het vliegveld. Na 4 paspoortcontroles en bagagecheckpunten plofte we op de stoeltjes van de Starbucks, om onze laatste Lira’s uit te geven. In het vliegtuig hadden we weer geweldige plekken, bij de nooduitgang, waardoor we super veel ruimte hadden bij onze benen! Iets om te onthouden… 😀 Een paar filmpjes en een Turkisch Airline vliegtuigmaaltijd verder waren we weer terug op Nederlandse bodem.

De dagen Istanbul zijn echt voorbij gevlogen, waardoor ik pas toen ik weer in Nederland was me echt realiseerde dat ik er toch echt was geweest (hoe gek is dat!). Bij thuiskomst vraagt iedereen natuurlijk: Wat vond je van Istanbul? Ik kijk er met gemengde gevoelens op terug, aangezien ik soms het gevoel heb gehad het echte Istanbul nog niet echt gezien te hebben. Voor mijn gevoel zat alles onder een toeristische waas, al kun je je natuurlijk afvragen of bij zo’n grote stad niet alles ‘toeristisch’ is. Daarbij ben ik nog steeds nieuwsgierig naar het echte Turkse eten, wat ik (voor mijn gevoel) niet veel heb gegeten. Al is deze ervaring echt super geweest, met 2 meiden die je van te voren niet kent, een gezellige tijd hebben en een stad echt ontdekken. Wie weet gaat mijn ontdekkingstocht in de komende jaren verder, dan het liefst met vriendje P en met iets meer research naar waar de echte locals komen.. 😉

10 Discussions on
“Istanbul (deel 4)”
 • Hoi! Ik heb met veel plezier je posts gelezen over Istanbul (waar ik woon!). Hoe langer ik in het buitenland woon, hoe meer ik me realiseer dat het gewoon heel moeilijk is om de lokale sfeer te proeven en het ‘echte’ leven te zien, als je er als toerist eventjes bent. Ik denk dat het klopt, wat je zegt, dat je het toeristische Istanbul hebt gezien.
  Als ik op de spice bazar of bij de Blauwe Moskee loop, kijk ik er heel anders naar, nu, maar in het begin voelde het net als het voor jou voelde. Nu zie ik er doorheen, zeg maar. Precies zoals jij beschrijft, ik kijk nu door die waas en zie het ‘echte’ Istanbul door de toeristische troep heen.
  Ik moest hard denken over je opmerkingen over de mannen op straat, volgens mij is dat inderdaad zo in sommige gebieden waar je geweest bent he? Ik denk dat het komt omdat die ook echt toeristisch zijn, het zijn gewoon werkgebieden als het ware. Waar ik woon en waar ik kom, zijn minimaal evenveel vrouwen als mannen op straat. Soms meer zelfs. 🙂
  Laatst liep ik door een wijk waarvan ik achteraf hoorde dat er een streng gelovige groep mensen woont, maar zelfs daar liepen overal vrouwen op straat, boodschappen te doen.
  Anyway, het klinkt als een geweldig bloggerstour! En ik hoop dat je toch een beetje hebt kunnen genieten. 🙂

  • Wat ontzettend leuk! Wist niet dat je daar woonde. Volgende keer ga ik je zeker om tips vragen! 🙂 zou zo graag het “echte” Istanbul willen zien en vooral Turkse dingen willen eten. Ik ga binnenkort sowieso aan de slag met mijn kijk op meze, beïnvloed door mijn leuke blogreis natuurlijk! 😀

   Snap wat je bedoelt. Het is hetzelfde hier in Amsterdam. De dam/damrak ziet er in de ogen van een toerist vast anders uit, dan hoe ik het zie..

   Over het man/vrouw beeld: Er zullen vast vrouwen wonen in Istanbul ;). Ik zeg natuurlijk niet dat ze er niet zijn, maar dat het vanuit mijn perceptie/beleving leek het soms net alsof ze er niet waren (Of in ieder geval in mindere mate).

   Dank voor je leuke berichtje! 😀

   • Ik zat later te denken: de oude stad is echt een werkplek, eigenlijk, voor Turken. Niet alleen in alle winkels wordt gewerkt en in de horeca, er zijn overal (echt: overal) werkplaatsen. Veel van de spullen die verkocht worden op de bazaars worden ter plekke gemaakt. Als je wat steegjes in loopt weet je niet wat je ziet: overal zijn mensen aan het werk, overal groothandeltjes, echt overal. Ook in de oude hans, de oude pleisterplaatsen met binnenplaatsen die overal verscholen zitten. Van boven tot onder vol met werklui die zilver zitten te hameren. En achter de spice basar bijvoorbeeld zit een hele wijk met groothandels. Iedere straat heeft een andere specialiteit (hoofddoekjes, bakbenodigdheden, groothandel voor sieraden, kinderkleding, etc.).

    Je ziet het pas als iemand het aanwijst, denk ik, maar het is echt zo. En al die business is mannenwerk, kennelijk. Dus ik denk dat het klopt dat je met name mannen ziet in dat stuk van Istanbul.

    Anyway, leuk om het door jou ogen te zien!

  • Dank voor het recept! Ga het binnenkort uitproberen.. Ach, ik denk dat je in zo’n korte trip nooit het echte Istanbul ziet 🙂 volgende keer vast meer geluk!

 • Ik ben 3 keer in Istanbul geweest, telkens voor tenminste een maand, en heb altijd angstvallig het toeristengedeelte vermeden. Wat een fantastische, exotische stad! De geuren, de muziek, de behulpzame, vriendelijke mensen…
  Ga maar gauw eens terug, maar dan voor veel langer en in lokale hotelletjes, eettentjes en winkelstraten!

 • Krijgen we nog de mooie uitzicht foto vanaf de 20ste verdieping te zien? Ik ben reuze benieuwd! Jammer dat je je lichamelijk minder goed voelde, dat komt nooit uit maar met een trip natuurlijk helemaal niet!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.