Zelf maken: ingemaakte courgette

Een tijdje geleden had ik zelf ingemaakte courgette, wat eigenlijk niks anders is dan garen en bewaren in de olijfolie. Op deze manier kun je ze gelijk gebruiken, bijvoorbeeld door een salade (zoals deze) of door de pasta die ik laatst maakte. Inmaken is eigenlijk heel simpel en daarnaast is het altijd handig om een potje in huis te hebben. Steriliseer de lege potten met deksel goed en daarna kun je het lang bewaren in de koelkast. Je kunt dit met verschillende groenten doen en er zijn vele manieren om het uit te voeren. Ik koos deze keer voor een klassieke smaak: courgette en tijm. Soms doe ik er wat rode peper bij, of wat extra knoflook, maar dat was ik deze keer, eerlijk gezegd, een beetje vergeten.

Het is heerlijk om de ingemaakte courgette als basis te gebruiken van een simpele pasta. De olie heeft de heerlijke smaak gekregen door de courgette en de verse tijm. Je hebt dus niet veel nodig voor deze lekkere en lichte pasta. Een fijn gerecht met dit mooie herfstweer.

Nodig voor een potje ingemaakte courgette (20-30 min):

Snij 2 kleine courgettes in dunne plakjes, bestrijk met olie en gril aan beide kanten. Kleine courgettes hebben een wat vollere smaak dan de grote versie. Leg op een bord om af te koelen. Bestrooi met verse peper. Steriliseer een (wek)pot en leg daar met een vork de gegrilde courgette erin. Bestrooi met verse tijm en giet er olijfolie overheen tot de courgette onder staat. Bewaar in de koelkast.

De pasta (5-10 min):

Ik gebruikte de olie van de courgette om in n een koekenpan een uitje met wat knoflook aan te fruiten. Op het laatste moment deed ik daar de courgette bij, om het wat op te warmen. Ondertussen kook je de verse pasta voor een minuutje. De pasta doe je bij de courgette, even omscheppen en serveren met veel Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Serveer er een grote salade bij.

5 reacties

  1. Ook toevallig, heb een giga courgette in de koelkast leggen en was aan het bedenken wat ermee te doen! Thanks voor de inspiratie, ik heb weer iets te doen vanavond:)

    1. Leuk! Ik moet wel zeggen dat ik meestal juist kleine courgettes uitzoek, die grillen (bij mij) makkelijker en vind ik minder sponzig. Maargoed, ben benieuwd hoe het met een giga courgette gaat en hoe het smaakt!

    1. Een paar (2-3) weken in de koelkast, al is het vaak sneller op. Eet makkelijk weg zo op een broodje, door de salade of in de pasta.

  2. Heeft er iemand ooit meegemaakt dat de olie de pot uitliep? Originele weckpotten met ring en vier klemmen. Hebben we ze misschien te vol gedaan? Moet toch kunnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *