Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Inca bessen

Inca bessen; je moet ervan houden. Sommigen vinden ze heerlijk en anderen vinden ze verschrikkelijk. Dus ik zou zeggen, gewoon een keer proberen en kijken of je het wat vindt. Ze zijn zuur van smaak en met een soort zaadjes erin, wat zorgt voor wat crunsh. Ik vind ze zelf verslavend lekker. Zo verslavend dat wanneer vriendje een bakje gemixte noten/rozijnen/superfoods met yoghurt eet na het sporten, ik het liefste de Inca bessen eruit eet! Moet je nagaan..

Ze zitten vol met eiwitten dus proteïnen, wat de meest essentiële bouwstoffen zijn voor de spieren. Een topper voor mensen die veel sporten dus! Daarnaast zit het besje vol pectine, wat misschien veel mensen als verdikkingsmiddel kennen in bijvoorbeeld jams. Al is dat meestal kunstmatig. Deze stof zorgt, in de natuurlijke vorm, voor een goed immuunsysteem en zorgt ervoor dat te hoge glucose gehaltes in het bloedsuikerspiegel afnemen. Altijd fijn! Ten slotte zitten ze vol met vitamines, denk aan vitamine A, B1, B2, B6, B12, C en P (eigenlijk een flavonoïde).

Waar kun je het kopen? Het beste besje begint steeds populairder te worden, dus het is nu bij veel reformwinkels en biologische winkels te vinden. Daarnaast kun je, in de grote steden, een kijkje nemen bij Turkse winkels. Die hebben ze soms ook in de schappen liggen, zag ik toevallig vorige week! Daarnaast zijn ze goed verkrijgbaar via internet, bijvoorbeeld op superfood.nl of iHerb.com. Ze zijn best prijzig, wanneer je gelijk een heel zakje koopt. Dus voor de newbies: koop bij een biowinkel een zakje “studentenhaver”, in sommige varianten (wel even het etiket lezen!) zitten deze gedroogde Inca bessen. Een stuk goedkoper en mocht je ze toch te zuur vinden, dan haal je ze eruit en hou je alsnog een fijne mix aan nootjes, rozijnen en ander spul.

Hoe kun je ze eten? Ik vind ze heerlijk om gewoon zo te eten of door een (zelfgemaakte) notenmix als snack. Je kunt ze eventueel door shakes of smoothies mee blenderen. Of heerlijk door de yoghurt als ontbijt of juist na het sporten. Verder kun je ze verwerken in taart of andere zoetigheden. Je kunt er blijkbaar ook jam van maken, wat mij geweldig lijkt en dus op mijn to-do lijst komt te staan!

Er zijn eigenlijk eindeloos veel mogelijkheden, ik hoorde laatst van iemand die ze in de salade doet (vooral met avocado schijnt het een goede combi te zijn). Al ben ik niet zo’n fan van fruit door hartig eten, dus ik laat  het laatste aan mij voorbij gaan. Maar heb jij een top recept van een salade met Inca bessen of leuke andere tips, laat een berichtje achter! Ik ben benieuwd waar jullie het voor gebruiken.

Bron  
4 Discussions on
“Inca bessen”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.