Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

How to: artisjokken!

Yes, het is weer tijd! Rond deze periode (mei-sept) beginnen artisjokken weer vollop in de schappen en dus zou ik zeggen: pak je voordeel en maak een keer artisjokken! Eet ze gewoon zo, met een lekkere dressing of gebruik als onderdeel van een gerecht (denk aan risotto, pasta, hartige taart, salades etc).

Let wel: eenmaal de artisjok in het ‘echt’ gegeten, dan wil je stiekem niet meer terug naar de voorverpakte variant. Die rubberachtige dingen zonder smaak, kunnen niet meer op tegen de echte variant. Zelf artisjokken bereiden lijkt misschien lastig maar het is eigenlijk heel simpel. Volg mijn onderstaande stappenplan en maak er een lekkere dressing bij en genieten maar!  Op naar de zomer..

Stap 1:
Zet een pan (plus deksel) met ruim water op het vuur met wat citroensap (1/2 citroen) en eventueel een kleine snuf zout aan toevoegen. Let op: artisjok heeft niet veel zout nodig, dus niet te veel! Het water moet de artisjokken helemaal bedekken.

Stap 2:
Spoel de artisjokken goed onder koud water. Leg ze dan op zijn kop om uit te lekken. Haal met een scherp mes de steel eraf en de eventuele draden die uit de artisjok bodem komen. Haal eventueel de scherpe puntjes van de buitenste bladeren eraf en de harde bladen aan de zijkant, waar geen ‘vlees’ aan zit.

Stap 3:
Leg de artisjokken gelijk in het kokende water, ivm verkleuring, en kook voor ongeveer 20-25 min. De kooktijd hangt natuurlijk af van de grootte van de artisjok. De baby artisjokken zijn ongeveer in 15 min klaar, een grotere versie duurt soms 30 min.
De artisjokken zijn gaar wanneer je makkelijk met een puntje van je mes in de onderkant kunt prikken en wanneer je de blaadjes makkelijk eraf kunt halen.
Laat ze goed uitlekken.

Stap 4:
Een dressing is een belangrijk onderdeel van de artisjok, dit geeft ze een extra smaakje mee. Voor mijn favoriet meng je onderstaande ingrediënten tot een mooie dikke dressing.
1 el mosterd
1 el witte wijn azijn
3 el goede kwaliteit olijfolie
1 kleine sjalot of bosui, fijn gesneden
1/2 el fijngesneden dragon (of peterselie)
snuf zout en peper.

Stap 5:
Trek de blaadjes er een voor een af en dip deze met het eetbare deel in de dressing. Eet alleen het deel wat licht van kleur is (aan de onderkant), door het met je tanden van het blaadje af te schrapen. Op een gegeven moment worden de blaadjes zachter, dan kun je alle blaadjes er in een keer vanaf halen. Op dat moment komt de binnenkant van de artisjok in zicht, wat harig is en prikt. Haal dit eraf met een lepeltje of je handen, want dit kun je niet opeten! Ten slotte houd je het hart over; het lekkerste deel van de artisjok. Je beloning voor al het harde werken ;)!

bron foto: pinterest

6 Discussions on
“How to: artisjokken!”

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.