Hotspot: Blue Boy, Amsterdam Centrum + Recept risotto van orzo met parmezaan

Een paar weken geleden ging ik samen met Leonie (GWESSE) en Sofie (Lekker & Simpel) op uitnodiging een hapje eten bij Blue Boy. Het nieuwste restaurant van Casper Reinders en Serge Rijn. Misschien denk je nu? Die namen komen mij heel bekend voor, en dat klopt. Het zijn de mannen achter o.a. de Jimmy Woo, Lion Noir, Bo Cinq en het voormalige Nacional (waar binnenkort Ron Gastro een nieuw restaurant opent) en nu hebben ze een nieuw restaurant midden in het Centrum van Amsterdam.

blue-boy-floor

blue-boy-dessert

Sinds dat wij er hebben gegeten, hebben ze het concept iets aangepast. De gerechten zien er nog steeds prachtig uit, er is nagedacht over elk detail en het smaakt heerlijk, maar in plaats van een aantal gangen kun je nu kiezen voor het menu small, medium of large. Je krijgt dan een aantal kleine gerechtjes, die op elkaar zijn afgestemd en samen een menu vormen. Het menu wisselt trouwens elke maand, waarbij de nieuwe seizoensproducten steeds opnieuw de hoofdrol spelen. Zo aten wij een steak tartare van black angus met een sjalot mayonaise, sorbet van Piccadilly en een heel dun gebakken zuurdesembroodje. Ik ben normaal geen fan van steak tartare, maar dit was goed bereid en de sorbet van Piccadilly gaf een extra leuke twist aan het gerecht. Vooral mijn tafelgenoten waren helemaal fan van dit eerste gerecht. Het tussengerecht was mijn favoriet; een risotto van orzo (een soort pasta) met henne ei, paddenstoelen en parmezaan.

Daarna het hoofdgerecht; eend met een jus van foie gras, rode biet en een heerlijke aardappel rosti achtig koekje. Erg lekker, en precies waar je zin in hebt tijdens de koude herfstdagen. Ik dronk een volle rode wijn uit de Rhone, die goed geprijsd is (5 euro per glas) en ik zeker kan aanraden. Daarna was het alweer tijd voor het dessert en in mijn geval een geweldig goed kaasplankje met confiture, uitjes en noten-vijgen brood. De conclusie? Het eten is fantastisch, de porties misschien soms iets te klein (dus bestel gerust 6 gangen) en geniet van een avondje uit. Het is geen restaurant voor een snelle hap, maar om echt te dineren met een goed glas (of fles) wijn.

En mocht je nu al zin hebben in die heerlijke risotto van orzo? Dan heb je geluk. Ik vond het zo lekker, dat ik de volgende dag gelijk in de keuken ben gedoken om het zelf na te maken (zie hieronder het resultaat). Het is natuurlijk niet precies hetzelfde, waarschijnlijk iets simpeler, en het bord is ‘iets’ minder mooi opgemaakt, maar het resultaat is een heerlijk bord vol romige pasta. Een perfect kommetje comfort food voor op de bank.

Risotto van orzo met parmezaan en paddenstoelen

Nodig voor vier personen:
1 sjalotje
1 klein teentje knoflook
150 ml witte wijn
400 gram orzo
± 1 liter groentebouillon (of paddenstoelen bouillon)
200 gram paddenstoelen, gemengd.
30 gram boter
50 gram parmezaanse kaas, geraspt
zout/peper

Breng de bouillon aan de kook. Fruit ondertussen in een andere pan het sjalotje en knoflook tot glazig, voeg de orzo pasta eraan toe roer door en blus het geheel af met de witte wijn. Wacht tot alle wijn bijna is opgenomen, en voeg dan steeds wat bouillon toe. Net zoals je risotto zou maken.

Bak ondertussen de paddenstoelen. Ik koos voor een seizoensmix, maar je kunt ook meer standaard paddenstoelen gebruiken. Breng goed op smaak met zout en peper.

Zodra de orzo gaar is, roer je de boter, parmezaan en paddenstoelen erdoor. Laat even staan en schep vervolgens de risotto van orzo in een kommetje. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *