Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Hotspot: Ali Ocakbaşi, Amsterdam Centrum

Het is nu mijn beurt om aan de slag te gaan voor Beginspiration! Samen met Ianna heb ik een nieuw restaurant op de hoek van de Herengracht en de Utrechtsestraat bezocht: Ali Ocakbaşi! Omdat ik zelf niet erg bekend ben met de Turkse keuken, vond ik dit een goede eerste (echte) kennismaking. Ik ken de (vette) broodjes kebab die je na het uitgaan eet, maar dit is natuurlijk niet wat er hier wordt geserveerd.

Ali Ocakbaşi heeft drie vestigingen in Istanbul en heeft nu de eerste vestiging in Amsterdam geopend. Het eten komt uit de Anatolische keuken, waar vleesgerechten op de traditionele wijze (op de grillplaat) worden bereid. Het vlees wordt aan metalen spiezen geregen, heerlijk gekruid en dan boven hete kolen gehangen. Niet alleen ziet dit er super uit, het vlees wordt ook super sappig en smaakvol. Tijdens ons kijkje in de keuken maakte chef de ballon ekmek (Turks brood dat opblaast in de oven) en de Ali kebab (een spies van gemengd lams- en rundvlees). Vervolgens kregen we zelf een kans om een ballon ekmek te maken, wat stiekem lastiger was dan het leek!

IMG_9981

IMG_9999Terwijl het vlees op de grill sudderde, begonnen we alvast aan de voorgerechten. Die bestonden uit verschillende mezzes; verse hummus en auberginepuree, bulgur met tomatensaus, rauwe kofte gemengd met tarwe en sla, pittige groenten in het zuur, twee yoghurtdipjes en geitenkaas met boter. Bij deze laatste keken we wat raar op, maar eenmaal uitgesmeerd op een stukje brood smaakte het heerlijk.

Als hoofdgerecht kregen we een plank met 4 soorten vlees van de ocakbaşi: heerlijke lamskoteletten, de Ali Kebap, şaşlik en Piliç şiş (gemarineerde kip). De vleesgerechten werden geserveerd met een knapperige salade, wraps en een bulgur salade. Je vult een wrap met een beetje van alles en deze eet je dan zo uit het handje. Wat me vooral opviel is dat de voor- en hoofdgerechten bij Ali Ocakbaşi was dat alles heerlijk licht en fris smaakte!

IMG_0011De desserts waren dan weer super machtig – maar niet minder lekker! De peynirli irmik tatlisi is een mengsel van hete zoete griesmeel met gesmolten kaas. Op zichzelf niet heel bijzonder, maar met wat ijs erbij smaakte het prima. De baklava was heerlijk. De grote winnaar de künefe: een mierzoet in de oven gebakken ‘angel hair’ dessert met gesmolten kaas; geserveerd met siroop en pistachepoeder. Hier moest ik natuurlijk een kopje Turkse koffie bij drinken.

Al met al kan ik zeggen dat mijn eerste echte kennismaking met de Turkse keuken heel geslaagd was! Hoewel het restaurant weinig vegetarische opties heeft, zou ik dit zeker aanraden bij liefhebbers van goed vlees. Of om te lunchen met een ruime keuze aan heerlijke mezze.

Ali Ocakbaşi
Herengracht 558, Amsterdam Centrum
aliocakbasi.nl

Wil je zelf aan de slag met echte Turkse mezze? Hier vind je Beginspriation haar 5 favorieten: Turkse tomatensalsa, hummus, baba ganoush, caciki & een zilte olijf-feta spread.

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.