Kookboek review: Hoe te eten! van Nigella Lawson

Een kleine maand geleden mocht ik de uitzending van College Tour bijwonen. Te gast was Nigella Lawson: de beroemde “thuiskok”, schrijfster van vele kookboeken en televisiepersoonlijkheid. Daar vertelde zij, onder andere, over haar eerste kookboek: How to eat! Zoals we van Nigella kunnen verwachten bestaat het boek uit “Down-to-eath” recepten, omschreven met veel passie voor het eten en het koken. Nigella die op haar eigen manier de smaak van een perfect gegrilde kip of home made custard omschrijft en het water je in de mond loopt.

Het is eigenlijk een kookboek vol (culinaire) tips, voor bijvoorbeeld de inrichting van je keuken, de must have producten en hoe je tijd kunt besparen tijdens het koken zelf. Al moet het koken, en natuurlijk het eten, vooral leuk blijven. Ik kan het niet beter omschrijven dan Nigella zelf: “Koken wil niet zeggen, gewoon de ingrediënten bij elkaar doen, slaafs doen wat het recept voorschrijft en doorgaan met het volgende recept. Het gaat om het ontwikkelen van begrip voor voedsel, van een gevoel van zelfvertrouwen in de keuken, over het eenvoudige verlangen om iets te eten voor jezelf te maken.”

Het boek is echt een naslagwerk, heerlijk om in te bladeren en dat ondanks het feit dat er geen foto´s of plaatjes in het boek staan. Er staat vooral tekst en uitleg in, hoe je het recept het beste maakt, met variatietips en waar het lekker bij smaakt. Daarbij geeft ze tips wanneer je kookt voor meerdere personen (4,6,8 en zelfs 12, erg handig) en staan er volledige menu’s in die je zo kunt uitvoeren. Zoals de lentegeuren lunch voor 8. Wat bestaat uit een op zijn Frans gebraden kip met dragon. Rijst met prei, doperwtjes en peultjes en als toetje, hoe kan het ook anders, een citroentaart. Yumm!

Het enige nadeel: er staan weinig vegetarische hoofdrecepten in. Gelukkig bevat Hoe te Eten genoeg heerlijke desserts en leuke bijgerechten om dat goed te maken. Een voorbeeld waar ik erg nieuwsgierig naar ben is de zelfgemaakte pesto van linzen en zwarte olijven. Al lijkt mij de citroen linguine heerlijk op een zomeravond.

Het is een kookboek wat met mij verplaatst van de keuken naar het nachtkastje, en weer terug. Het lijkt een leesboek door de kenmerkende stem van Nigella die je door het hele kookboek terug vindt. Waardoor het lijkt alsof zij het “verhaal” tegen je verteld en de recepten daardoor tot leven komen.

Uitgegeven door Atlas Contact
ISBN: 9789025439514
Prijs: € 34,95
Bestellen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *