Beginspiration

| Foodblog met gezonde inspiratie voor elke dag |

Het Tempel Kookboek

Al een paar weken wacht ik vol spanning tot het moment dat het nieuwe boek van Jacqueline van Lieshout op mijn deurmat zal vallen. Een kookboek, vol recepten en dus nieuwe inspiratie! Aan de ene kant onwijs nieuwsgierig, aan de andere kant nog niet helemaal klaar voor een nieuwe 28-dagen-detox. Met Koninginnedag om de hoek, lijkt mij dit niet de beste combinatie. Of beter gezegd: Als ik nu zou gaan detoxen zou ik de wijntjes, bitterballen en al het andere lekkers  niet kunnen weerstaan. Een hopeloze zaak.

En dan is het eindelijk zover, de maanden zijn weken geworden en de weken zijn dagen en het boek is binnen. Wat nu? Ik kruip op de bank, kopje thee in de ene hand, verwarming hoog en een pak koekjes naast me. Niet helemaal verantwoord, maar ik heb er zin in en toegeven is soms ook belangrijk. Vooral als “suikerjunk”. Sinds mijn 28 dagen detox probeer ik minder suiker te eten, want suiker is ongezond en zeer verslavend (dat hebben we gemerkt
inderdaad, en met we bedoelen ik: vriendje en ik). Wij zijn meester in het eten van koekjes  en dat is iets wat ik zeker miste tijdens mijn detox. Maar detoxen was toen en lekker eten is nu.

Vol goede moed besluit ik gelijk aan de slag te gaan. Ik trek een klein sprintje naar de supermarkt en ga direct naar de groenten afdeling. Want zoals een goede “detoxer” omgaat met zijn of haar verslaving; de koekjesafdeling wordt direct overgeslagen. Met een mandje vol loop ik naar huis en ga ik van start. In het boek staan veel recepten met ronde rijst en laat ik daar nu net fan van zijn! Ik begin met een risotto als pre-lunch. In het boek staan naast recepten ook variatietips en andere leuke ideeën. Dus in plaats van gelijk het recept te volgen, kies ik voor een variatie-tip. Het wordt een risotto verde (groene risotto) van ronde rijst. Wat overigens gelijk fout gaat, een recept volgen is nooit mijn sterkste punt geweest. Er staat snij de courgette in KLEINE stukjes en bij mij lijkt het alsof ik de courgette in het geheel in de pan heb gestopt. Ach, klein puntje, zal vast niks tekort doen aan de smaak.

De risotto heeft mijn trek gestild, maar ik heb zin in iets extra’s voor later. Even verder bladeren en er staat een aubergine salade, dat klinkt interessant.. Het fijne is dat het eigenlijk een best makkelijk recept is en dat het duidelijk is dat je deze keer de gehele aubergine nodig hebt. Dat moet lukken! In de oven met het ding, waardoor het heerlijk zacht wordt. Ingrediënten erbij en eten maar, op een rijstwafel natuurlijk. Of tussen twee plakjes komkommer, of op een tomaatje of als dip voor andere groenten.

Voor vanavond ga ik ook gelijk aan de slag, nu ik toch zo culinair bezig ben. Het wordt een “Syrisch-Libanees-Arabisch” geïnspireerde avond. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet precies weet waar een Tabouleh vandaan komt, maar heb een vermoeden dat het uit ongeveer die hoek komt. Deze keer zonder bulgur, maar met mijn favoriete ronde rijst. Het oogt gezond en vullend op het plaatje, maar ik weet niet of het voldoende is voor een hoofdgerecht en dus besluit ik er een last minute gevulde aubergine met geitenkaas bij te serveren en wat cakejes met rozensiroop als toetje(natuurlijk niet uit het Tempel kookboek). Ik heb de ingrediënten toch al in huis! Nu heb ik even tijd om dit stukje te schrijven, maar een hongerig gevoel dringt naar de voorgrond. Gek, aangezien ik tot nu toe de hele dag in de keuken heb gestaan en voor mijn gevoel alleen maar heb gegeten (niet verkeerd natuurlijk). Op een of andere manier kan ik niet wachten om zo weer de keuken in te duiken en alvast een voorproefje te nemen voor vriendlief thuis komt. Het leek mij wel een leuke verrassing om “zomaar” iets lekkers te maken voor hem, “kuch” voor ons, “kuch”  eigenlijk voornamelijk voor mezelf.

Hoe dan ook, het is nu aan jullie: een kopje thee maken, op de bank zitten en eventueel wat koekjes erbij ( voel je niet verplicht).  Al wil ik jullie wel aanraden om iets te eten erbij te houden.. Want een ding kan ik je beloven, wanneer je klaar bent met lezen van het Tempel kookboek dan heb je TREK!

Plaats een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.