Sinds ik een jaar of 17 ben, houd ik een kookschriftje bij. Het is eigenlijk niks anders dan een notitieblok met heel veel losse papiertjes, ingeplakte recepten en hier en daar een paar bladzijden met tekst. Soms is het een net uitgeschreven recept, op andere bladzijden staat alleen een lijstje met ingrediënten. Vaak is het een opsomming, zonder hoeveelheden, met daarboven een titel van het gerecht. Gerechten die ik heb gegeten bij vriendinnen, in restaurants, van mijn favoriete chefs, en soms zijn het combinaties van die ik bij Masterchef Australie voor bij heb zien komen. Op een van de blaadjes in dit kookschrift staat een recept voor tulband. Het komt uit een heel oud boekje dat bij mijn oma in de kast staat. Het zou mij niks verbazen als het al meer dan 100 jaar oud is, aangezien zij het weer heeft gekregen van haar schoonmoeder. Met ouderwets taalgebruik en een elektrische oven die je moet instellen op O3-B1. Termen van ver voor mijn tijd dus. Maar de tulband is er nog steeds, en nog even lekker als ik mij kan herinneren. Wanneer er bij ons in de familie een tulband wordt gemaakt, dan is het naar dit recept. Ondertussen is het recept aangepast en ligt er bij mij een extra handgeschreven briefje bij van oma. Met aanwijzingen om de cake luchtig te houden, verschillende temperatuur standen voor de oven. Om zo de perfecte cake uit de oven te toveren.
Nodig voor 1 grote tulband:
Bereidingstijd: 1,5 uur.
250 gram boter
200 gram suiker
1 tl vanille extract
4 eieren
zeste van 1/2 citroen
mespuntje zout
500 gram bloem
18 gram bakpoeder
± 200 ml melk
300 gram rozijnen en krenten
50 gram sucade (optioneel)
Zet de ingrediënten buiten de koelkast. Week de rozijnen en krenten in lauwwarm water voor 5-10 minuten. Vet en bebloem een bakvorm en verwarm de oven voor op 175 graden.
Roer de boter romig met een houten lepel, en voeg daar lepel voor lepel de suiker aantoe en op het laatst een scheutje vanille extract. Klop het botermengsel romig, dit gaat het snelst (±10 minuten) met een handmixer. Roer een voor een de eieren door het boter mengsel, en doe het laatste ei er pas bij als alles goed is opgenomen. Mix op het laatst de zeste van de citroen en een mespuntje zout erdoor. Doe de bloem en bakpoeder bij elkaar, en zeef dit. Roer de gezeefde bloem per ±3 eetlepels door het boter mengsel en giet daar elke keer wat melk bij, om het vloeibaar te houden. Je hebt soms niet al het melk nodig. Giet de rozijnen af, druk het vocht eruit en doe de rozijnen bij het beslag. Het is belangrijk dat je het beslag niet te veel roert, dus ik doe de rozijnen (en eventueel sucade) bij de laatste batch meel ook gelijk door het beslag.
Schep het beslag in de ingevette tulband vorm. Zet onderin de oven en bak voor ongeveer 60-70 minuten, of tot je met een prikker erin kunt steken en deze schoon uit de vorm komt. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm, stort op een rooster en laat helemaal afkoelen.
Klinkt lekker! Ik ga deze snel proberen!
Ik heb de tulband gisteren gemaakt. Het is al met al veel beslag en resulteert in een grote tulband. Het eindresultaat ziet er goed uit, heeft een goede smaak maar is helaas veel te droog. Rara hoe kan dat.
Ik heb het recept en de bereidingswijze exact gevolgd?
Hi Olaf, bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je het recept hebt gemaakt, maar jammer dat het tegenviel. Ik weet niet precies waar het mis is gegaan, dat is lastig om zo te beoordelen. Het kan aan meerdere dingen liggen, of een combinatie van dingen zelfs. Bijvoorbeeld de temperatuur van de oven, misschien iets te lang in de oven of het ging al mis bij het beslag (soort bloem, hoeveelheid melk, grote van de eieren, etc). Daarbij heeft een tulband, in mijn ervaring, een iets drogere structuur dan bijvoorbeeld een boeren cake. Een paar tips: voldoende melk zodat het een goed lopend beslag is, niet te kleine eieren gebruiken en niet te lang in de oven laten staan. Ik hoop dat je hier iets aan hebt en het recept de volgende keer beter lukt.
Dag Ianna. Dank voor de snelle reactie.
Ik ga het zeker nog eens proberen. De overduur is wellicht de boosdoener Melk (200ml) e.d. heb ik in de aangegeven hoeveelheden gebruikt. Beslag was mooi soepel. I’ll try it again.