Het lekkerste recept voor citroen aardappeltjes uit de oven!

Om gelijk met de deur in huis te vallen: deze citroen aardappeltjes zijn zoo lekker! Met maar een handvol ingrediënten zet je zo de perfecte aardappel op tafel: zacht van binnen en knapperig van buiten, wat wil je nog meer? Ondertussen heb ik het recept ontelbare keren gemaakt, want het is zo simpel en werkt elke keer. Het recept heb ik van Sesanne gekregen (bekijk ook gauw haar blog: The Lion Kitchen!), al weet maak ik het elke keer net iets anders. Soms iets minder citroen of juist meer. Tijm in plaats van rozemarijn. Soms gedroogd, en dan weer vers. Net wat je in huis hebt!

Ik gebruik de krieltjes met schil en al. Door het schilletje te laten zitten bespaar je veel tijd, en krijg je alle goede voedingsstoffen van de aardappel binnen. Als het je lukt, koop dan biologische krieltjes of haal ze zelf bij de boer. Hetzelfde geldt voor de citroen: koop een biologische citroen, zonder waslaag. Dan kan deze zo mee de oven in! Verder is het natuurlijk belangrijk om de aardappels goed te wassen, al werkt het voorkoken daar natuurlijk extra in mee.

Uiteindelijk zet je binnen een handomdraai deze heerlijke citroen aardappeltjes op tafel. Je hebt er verder geen omkijken naar, behalve dat je het een keertje halverwege omschept. Ondertussen kun je gewoon aan de slag met de andere delen van het diner. Heb je nog iets anders wat in de oven moet? Zet de aardappels op de laagste richel in de oven, dan past er vaak op het rekje daarboven nog een extra gerecht in (zoals deze gegrilde groenten, of deze lekkere variant met meer wintergroenten (zonder de krieltjes)).

Nodig voor 4 personen:
Bereidingstijd: 1 uur.
500 gram krieltjes in schil, gewassen
1 grote witte ui
1/2 citroen (naar smaak)
4-5 teentjes knoflook
4 takjes rozemarijn
1 groentebouillon blokje
olijfolie
peper/zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een pan met water en daarin de gewassen krieltjes in schil op het vuur. Voeg een bouillonblokje toe, kook voor ongeveer 10 minuten. Giet de krieltjes af en laat deze uitstomen.

Snijd ondertussen de ui door de helft en in ringen. Was de citroen en snijd deze in plakjes. Doe beiden in de ovenschaal met een grote scheut olijfolie. Meng de krieltjes in de ovenschaal met de citroen, ui, knoflook en verse rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper. Schuif de krieltjes voor ongeveer 35-45 minuten in de oven, tot de krieltjes knapperig en aan alle kanten goudbruin zijn geworden. Vaak schep ik ze halverwege even om, en laat ze dan verder bakken tot de citroen aardappeltjes aan alle kanten heerlijk krokant van buiten zijn.

1 reactie

  1. Altijd lekker! Hier vanavond nog aardappeltjes uit de oven, paprikaatje erbij, uitje, kruiden en wat olijfolie en oh zo gemakkelijk. Maar citroen heb ik nog niet eerder toegevoegd dat ga ik onthouden voor de volgende keer! Smakelijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *