Nog een weekje en dan is het zover: kerstmis! Wat is het jaar toch voorbij gevlogen, soms kan ik me nog niet helemaal realiseer dat kerst alweer bijna voor de deur staat. Tijd voor lekker eten, en dat betekent een kerstmenu. De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met mijn budget uitdaging, waardoor ik ook ging nadenken over een kerstmenu voor een klein budget die toch onwijs spectaculair is. Hieronder vindt je een heerlijk budget kerstmenu. Ik wens jullie alvast veel kookplezier met kerst, en natuurlijk heerlijke kerstdagen met je familie en vrienden.
Daar gaan we…
Voorgerecht:
Als ik een kerstmenu zou samenstellen, dan zou ik als voorgerecht best zo’n rauwe bietensalade met gegrilde geitenkaas lusten! Simpel om te maken en het ziet er spectaculair uit in een klein glaasje. Een ander simpel maar verrukkelijk recept is deze venkelsalade met halloumi, het recept is voor een ‘grote’ portie als lunch, maar je kunt het goed verdelen in 4 kleinere porties als voorgerecht.
Tussengerecht:
Als ik aan kerst denk, dan denk ik gauw aan kastanjes. Vaak door de spruitjes als bijgerecht, maar ook onwijs lekker in deze vullende en verwarmende linzen-kastanje soep. Echter, je kunt ook kiezen voor deze krachtpatser van een paddenstoelen soep. Zelfs verstokte vleeseters denken dat je uren lang bezig bent geweest met het trekken van een ‘vleesbouillon’… No worries, deze is puur vega. Niks is wat het lijkt!
Hoofdgerecht:
Of het nu de Kalkoenrollade gevuld met paddenstoelen wordt, naar recept van Made By Ellen, of de gevulde portobello met peterselie-walnoten pesto. Beiden is een feestje om naar te kijken, te delen en gezellig samen op te eten.
Bijgrechten:
Geen kerstdiner is compleet zonder bijpassende bijgerechten. In dit kerstmenu ga ik voor klassiekers met hier en daar een twist.. Denk aan knolselderij frietjes, maar ook deze verrukkelijke ppruitjes met gekarameliseerde sjalotten. Besprenkel eventueel met wat honing, zo lust iedereen deze lekkere spruiten. Serveer samen met de klassieke en zelf gemaakte cranberry compote, want dat hoort toch bij kerst? Mocht je op de iets minder traditionele toer willen, maak dan deze
simpele radicchio salade met parmezaan; de perfecte combi van bitter, zoet en ziltig.
Dressert:
Het is geen kerstdiner zonder dessert. Ik maak graag deze speciale en vooral healthy chocolademousse.. Mocht je niet zoveel zin hebben om lang in de keuken te staan, kies dan voor het simpelste dessert ooit…. Affogato! (= ijs met een gloeiheet kopje espresso). Je maakt het zoo… Zet het aantal kopjes of glaasjes die je wilt gebruiken koud. Maak een sterke espresso, het aantal kopjes komt overeen met het aantal personen waarvoor je dit super simpele dessert maakt. Haal de kopjes of glaasjes uit de vriezer, doe in elk een bolletje vanille ijs en serveer aan tafel. Op het moment supreme schenk je hierover de warme espresso overheen. Het resultaat: een geweldig dessert, niet te zwaar en onwijs lekker.
Ik ben heel benieuwd wat jullie van mijn budget kerstmenu vinden en wat jullie deze tijdens Kerstmis op tafel gaan zetten.
hmm, dat klinkt allemaal heerlijk. hopelijk kan ik snel eens mijn eigen kerstdiner samenstellen, bedankt voor de tips!
xo, cheyenne
Mmm, knolselderfrietjes zijn zó heerlijk! Het lijkt me leuk om voor kerst een variatie te maken van knolselder, pastinaak en zoete aardappel.
Grappig, in mijn kerstmenu zitten ook spruitjes en groentefrietjes 🙂
Lieve Ianna,
Elke blog lees ik weer met veel plezier! Ik vind het heerlijk om het te lezen en geniet elke keer weer vollop!
Bedankt voor al je inzet!
Groetjes, Malou
Wauw, gewoon een budget proof kerstmenu. Super leuk idee! Bij mij wordt het alleen helaas nooit budget… dan zie ik weer allemaal leuke dingen voor erbij. Maar wel leuk om eens een goedkope Kerst te proberen.