Healthy havermout chocolade koeken

Ik vind het zo leuk om te zien en lezen hoe enthousiast jullie elk weekend aan de slag gaan met de zoete recepten van Beginspiration; de kokoskoeken en bananenbrood worden elke week vol enthousiasme gemaakt en gedeeld, maar ook de healthy vegan chocolade fudge en simpele appelmuffins zijn populair. Ik kan echt blij worden wanneer ik zondag avond op de bank zit en al jullie prachtige baksels voorbij zie komen. Echt onwijs leuk! Ga zo door… Ik ben blij dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik. 🙂 Dus blijf de foto’s, reacties, tips en meer delen. En vandaag de overheerlijke havermout chocolade koeken.

Op het moment vertoef ik een aantal dagen in Rome. Met de schoonfamilie zitten Vriendje en ik voor een lang weekend in een leuk appartement en eten we onze buikjes vol met al het lekkere eten wat Rome te bieden heeft. Ik twijfel nog een beetje of ik echt aan de slag ga met een paar hotspots hier in Rome, aangezien ik het ook onwijs lekker vindt om niet aan mijn blog te denken en gewoon te genieten zonder elke keer mijn camera mee te slepen. Natuurlijk deel ik met jullie mijn beste tips & hotspots gewoon op Instagram. Mocht je dus nieuwsgierig zijn of binnenkort zelf richting Rome vertrekken, dan is het zeker een aanrader om een kijkje te nemen.

Uiteindelijk draait het vandaag om deze geweldig lekkere en simpele chocolade havermout koeken. Deze koeken in kwestie maakte ik aan het begin van de week, maar bleef er maar van snoepen. Waar ik vooral blij van werd, is dat ik eindelijk een oplossing heb gevonden voor het maken van het perfecte koekje. Het lijkt misschien een klein detail, maar het perfect rond koekje maken is soms moeilijker dan het lijkt. Wat blijkt, als je het koek-mengsel eventjes in de koelkast bewaart, wordt het kokosvet weer hard en kun je er makkelijker balletjes van maken. Echt een uitvinding! Het resultaat: prachtige ronde koekjes… Daar word ik blij van! En nog lekker van smaak ook 😉 Fijne zondag!

gezonde chocolade havermout koekenNodig voor ±16 koeken:
200 gram havermout, fijn gemalen
90 gram kokosolie (of roomboter)
2 eieren
2 tl vanille extract
4 el suiker
1 tl bakpoeder
snuf zout
90 gram pure chocolade, fijngesneden

Voor dit recept kun je de havermout het beste fijnmalen in de blender of keukenmachine. Het is hierbij belangrijk dat je 200 gram fijngemalen havermout gebruikt.

Smelt de kokosolie in een pannetje op het vuur, laat het vervolgens iets afkoelen. Doe de eieren, vanille en suiker in een kom, en mix deze samen romig met een handmixer. Voeg hierbij de gesmolten, en iets afgekoelde, kokosolie. Mix nogmaals goed tot gemengd. Mix de fijngemalen havermout, bakpoeder en snuf zout erdoor.

Snijd de chocolade in kleine stukken, of gebruik de speciale chocolate chips voor het bakken. Roer door het deegmengsel tot net gecombineerd, dit hoeft overigens niet met een mixer maar kan met een lepel of spatel. Zet het koekmengsel in de koelkast voor ongeveer 45 minuten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal alvast een bakplaat eruit en leg daar een stuk bakpapier op. Schep er vervolgens bolletjes uit met een ijslepel of vorm balletjes met je handen. Zorg dat ze allemaal ongeveer even groot zijn.  Schuif in de oven en bak voor ongeveer 10-15 minuten, of tot de randjes goudbruin zijn. Haal de havermout chocolade koeken uit de oven en laat voor een paar minuten afkoelen op de bakplaat om ze vervolgens te verplaatsen op een rekje om volledig af te laten koelen.

2 reacties

  1. Mijn koekjes bleven bol, ze zijn niet plat geworden jammer genoeg. Ze waren echter wel heel lekker! Goed recept en is snel klaar 🙂

    1. Hi Vanessa, bedankt voor je berichtje. Misschien was het rijsmiddel (bakingsoda/bakpoeder) iets sterker dan die van mij, gelukkig smaakten de koeken nog goed. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *