Havermout ontbijt met appelcompote, rozijnen en kaneel

Vooral wanneer ik weet dat ik al vroeg door de kou moet fietsen, kijk ik uit naar een warm bakje havermout als ontbijt. De chocolade havermout en sinds kort ook deze met appelcompote zijn duidelijke favorieten. Zodra je de appelcompote erdoorheen roert, is het alsof je een stukje warme appeltaart eet. Echt! Zo ontzettend lekker, vooral met extra rozijnen en een goede snuf kaneel. De appelcompote die ik hiervoor gemaakt heb, zit tussen een jam en een appelmoes in. Het is super simpel om te maken en je kunt het prima bewaren in een gesteraliseerd potje in de koelkast. Ik maak er graag deze havermout-appel repen, een hele lekkere snack, vooral met nog wat extra appelmoes of compote erboven op. Voor een havermout ontbijt houd ik graag de verhouding van 1 kopje havermout versus 2-2,5 kopjes water of melk aan, dat werkt super goed en het dus nooit af te meten. Zo hoef je er niet bij na te denken, vooral heel fijn je wanneer eigenlijk al weinig tijd hebt om te ontbijten of daar gewoon geen geduld voor hebt in de vroege morgen.

Nodig voor 2 personen:
1 kop havervlokken (±120 gram)
2 1/2 van hetzelfde kopje (plantaardige) melk en/of water (450-500 ml)
4 el appelcompote
2 el rozijnen
snufje zeezout
snuf kaneel

Doe de havervlokken met een snuf zout en de melk en/of water in een pan en roer tot gemengd. Breng aan de kook op middel-hoog vuur en laat voor ongeveer 3 minuten pruttelen terwijl je er regelmatig in blijft roeren. Bij grotere vlokken duurt het overigens iets langer. Als de pap te dik wordt, kun je het verdunnen met wat extra water of melk.

Roer de appelcompote erdoorheen, schep op in twee het liefst warme kommen, bestrooi met de rozijnen en een goede snuf kaneel. Voel je overigens vrij om andere lekkere extraatjes eraan toe te voegen, denk aan noten, zaden, extra fruit, plakjes verse appel etc.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Ontbijt

5 reacties

  1. Heb het meteen gemaakt! Ik maak regelmatig appelcompote voor de kinderen en had nog een restje in de koelkast staan. Nootjes erover…jammie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *