Havermout-choco-kokos koekjes (dag 8)

Mijn 31 dagen zonder geld zijn in volle gang. Al vind ik het best een uitdaging om voor ongeveer 6 euro per dag te eten en dat met zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Tot nu toe heb ik alleen een beetje gist bij de bakker gekocht en 3 rode uien van de “normale” supermarkt. De rest is dus allemaal biologisch. Ik merk wel dat sommige recepten die ik normaal zou maken, zoals een stoofpotje met linzen, nu te duur zijn. Er gaat immers rode wijn in en dat kost wat meer.. Ten slotte merk ik dat ik veel dingen uit mijn voorraad gebruik, waardoor het echt bepalen hoeveel ik uitgeef lastiger wordt. Zoals bij deze koekjes. Maargoed, het aantal producten in de voorraadkast begint te krimpen en uiteindelijk zal ik ook de standaard voorraadkast producten weer moeten aanschaffen.

Vanavond kookt P een stamppotje, want ik zit vandaag op de uni en ben laat thuis. Daarnaast ben ik niet zo’n held in stamppot maken (echt waar!) en hij kan het veel beter maken dan ik. We eten andijviestamppot (mijn favoriet!) met spekjes en gekarameliseerde rode ui. Al vind ik het ook altijd lekker om blokjes kaas op mijn stamppotje te doen, zo samen met de zoete ui. Ik heb er nu al trek in!

Gelukkig heb ik het “toetje” gisteren al gemaakt. Tijdens het boodschappen doen voor mijn weekmenu, ontdekte ik het nadeel van eten met een vast budget per week: geen geld hebben om koekjes te kopen en dat ondanks dat er nog iets van het budget over is. Best irritant, vooral wanneer jijzelf en degene waarmee je samenwoont echte koekiemonsters zijn. Gelukkig heb ik altijd de nodige ingrediënten in huis om zelf iets in elkaar te knutselen en dat besloot ik gisteren te doen. Het werden deze havermout koekjes met chocolade en kokos.

Nodig voor ongeveer 10-12 stuks:
30 gram boter of kokosolie
100 gram havermout
2 eetl bloem
½ tl bakpoeder
20 gram kokos
3-4 el honing
50 ml warm water
25 gram pure chocolade stukjes
25 gram rozijnen, maar die vond ik pas toen ik de koekjes al had gebakken.

Je kunt eventueel de schil van ½ biologische (!) citroen toevoegen, best lekker. Maar P vind dat niks, dus ik laat het deze keer achterwegen.

Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.

Meng in een kom de havermout, bloem, bakpoeder, gesmolten boter, honing en kokos. Voeg het warme water toe en beng tot een soepel deeg. Het klinkt gek, maar het werkt super. Roer de stukjes chocolade erdoor en eventueel de rozijnen.

Rol er balletjes van (met de afmeting van een walnoot), je krijgt er ongeveer 12 stuks uit. Maak ze tussen je handen plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak af voor ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze helemaal afkoelen!

Ps. Voordeel van zelf gebakken koekjes: je kunt ze allemaal in een keer opeten, want ze worden gauw oud. Je kunt ze ongeveer 1-2 dagen in een luchtdichte trommel bewaren.

14 reacties

 1. De kop is eraf! 🙂

  Het lijkt toch of het je goed af gaat. Het overgrote deel blijft biologisch (en dat de bio-ui is uitverkocht, daar kun je natuurlijk weinig aan doen).
  Geen geld voor koekjes? Dan máák je gewoon koekjes. That’s the spirit!

  Valt het je mee of tegen tot nu toe? Ik ben in elk geval benieuwd hoe het verder gaat!

  1. Tot nu toe gaat het best prima, maar ik heb nog veel in huis en dat helpt natuurlijk. De weekplanning maken is heel handig, je gooit minder weg en denkt beter na over wat je inkoopt. Ik eet altijd grotendeels vega, dus dat scheelt ook in geld. Ennn binnenkort ga ik nog iets nieuws proberen, een soort goedkope groenten/fruit actie, maar daar gauw meer over. 🙂

   1. Een voorraadje en een voornamelijk vega-menu maken idd verschil, maar dat kun je natuurlijk niet helpen.

    Weekmenu’s zijn ontzettend handig – vind ik ook. Die maakte ik voorheen altijd. De laatste maanden minder omdat ik toch vaker boodschappen moet doen ivm spontane inspiratie voor mijn foodblog. Toevallig heb ik gisteren geconcludeerd dat de weekmenu’s terug moeten komen, want het bespaart tijd en geld.

    Weer een nieuw project, so hee!

  1. Dank je! 🙂 Ik vind het altijd fijn om een voorraadje te hebben! Handig voor wanneer er onverwachts bezoek langskomt of wanneer je geen zin hebt om naar buiten te gaan voor boodschappen..

 2. Heb deze koekjes nu al voor de derde keer gemaakt en ze blijven heerlijk! Bloem vervang ik wel door speltbloem en binnenkort probeer ik eens met boekweit – ik tracht te eten volgens de voedselzandloper (www.voedselzandloper.com). Deze koekjes passen perfect in mijn eetpatroon!

  PS: Misschien is dit voedselzandloper-eetpatroon een idee voor een volgende uitdaging ;-)?

  1. Wat leuk! Ik ben blij dat ze zo in de smaak vallen. Vind ze zelf ook erg lekker en simpel om te maken, laatst ook met cranberries gemaakt, was top! Ik ken het boek inderdaad, maar laat ik eerst deze uitdaging eens afmaken… 😉 Nog 29 dagen te gaan..

 3. Deze ga ik vanavond eens proberen! 😀 Mijn vriend is écht een koekiemonster, dus hopelijk doorstaan ze de test. Kan ik ook eens mee-snacken, zonder dat ik me meteen schuldig hoef te voelen. Ben erg benieuwd!! Sowieso echt een geweldige blog Ianna,; ik ben fan!!

  1. Bedankt voor je leuke berichtje Anne. Ik hoop dat de koekjes in de smaak zijn gevallen en ze goed gelukt zijn. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *